Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Lībija

Valsts Ziemeļāfrikā.

Galvaspilsēta - Tripole.
Karogs. 1977.-2011.gadam Lībijai bija vienkrāsains zaļš karogs.

Tūristam. Vīzas saņem 45 dienu laikā.

Vēsture. 
Osmaņu turku valdīšana.
1551.gada augustā turku admirālis Draguts kopā ar Salih-reisu un Sinanu pašā aplenca un sagrāba Tripoli, kas bija Maltas Bruņinieku ordeņa valdīšanā no 1530.gada. 
1556.gadā Draguts tika nozīmēts par Tripoles pašā (valdnieks). 
1560.gada martā musulmaņiem izdevās atsist spāņu ekspedīcijas korpusa uzbrukumu Džerbai, kas sastāvēja no 90 kuģiem. Osmaņu spēki spēja nogremdēt pusi no kristiešu kuģiem, bet 5000 lībiešu karaspēks ar Dragutu priekšgalā atņēma spāņiem sagrābto Džerbas cietoksni.
Itālijas kolonija. Lībija sabija par Itālijas koloniju laikā no 1911.-1943.gadam. Pretošanās kustības varonis bija Omārs Muhtārs. 1931.gadā viņu itāļi pakāra.
Neatkarības iegūšana. Ieguva neatkarību 1951.gadā. 1958.gadā Lībijā atklāja naftu.
Kadafi valdīšanas laiks. Pulkvadis Muamars Kadafi varu Lībijā sagrāba 1969.gada apvērsumā. Viņa Zaļajā grāmatā valsts kurss aprakstīts kā alternatīva gan komunismam, gan kapitālismam. Oficiāli viņš neskaitās valsts galva. Pēc revolūcijas viņš vairākkārt nesekmīgi mēģināja apvienot arābu valstis – 90.gados viņš ierosināja izveidot Āfrikas Savienotās valstis. Pulkvedis daudz enerģijas pēdējos gados veltījis miera procesam Palestīnā.
1986.gada aprīlī Reigans, pārliecināts, ka sprādzienā Berlīnes naktsklubā (gāja bojā daži amerikāņu karavīri) vainojams Lībijas Kadafi, pavēlēja bumbot Lībiju. ASV kara lidmašīnas pacēlās no britu bāzēm, iznīcināja lībiešu floti Sidras līcī, bumboja Tripoli, bengazi u.c. lībiešu pilsētas.
1988.gada 21.decembrī pasažieru Boeing-747 no kompānijas PanAm, uzsprāga virs Lokerbijas pilsetas Skotijā. Gaja boja 29 cilvēki lidmašīna un vēl 11, kas atradās uz zemes. Velāk skotu tiesas priekšā Kempzeistē (Nīderlandē) stājās divi lībiešu izlūkdienesta aģenti. Viens no viņiem – Abdels Basets al Megrahi, tika notiesāts.
2009.gadā Kadafi pirmo reizi ieradās vizītē Itālijā. S.Berluskoni atvainojās par okupācijas grēkiem. Tādēļ Itālija piedāvāja arī kompensāciju – 25 gadu laikā sola ieguldīt 5 miljardus dolāru Lībijas attīstībā. 
Kadafi gāšana. Kadafi tika gāzts pilsoņu kara rezultātā 2011.-2012.gados.
2011.gada 20.oktobrī dumpinieki sagūstīja un nogalināja Muamāru Kadafi.
Haosa periods (2011.-patlaban.). 23.oktobrī dumpinieku vadītā Lībijas Nacionālā pārejas padome (NPP) pasludināja Lībijas "pilnīgu atbrīvošanu." 9 mēnešus ilgušajā pilsoņu karā tika nogalināti 30 000 cilvēku.
22.novembrī premjerministrs Abdelrahīms el Kibs apstiprināja savu jauno valdību.

16.decembrī ANO un ASV atcēla galvenās ekonomiskās sankcijas pret Lībiju.
2012.gada 8.maijā drošības spēki atvairīja neapmierinātus bruņotus protestētājus, kas veica uzbrukumu valdības ēkai Tripolē.
30.jūnijā vairāk kā 100 cilvēku tika nogalināti nedēļu ilgās cilšu cīņās DR no Tripoles.
7.jūlijā notika pirmās Lībijas vēlēšanas gandrīz 50 gadu laikā. Iedzīvotāji ievēlēja parlamentu. Liberālā koalīcija ar karalaika premjeru MahmuduDžibrilu priekšgalā uzvarēja islāmistu partijas, iegūstot 39 no 80 deputātu vietām Vispārējā nacionālajā kongresā (VNK).
8.augustā NPP nodeva varu VNK, tā pabeidzot pirmo miermīlīgo varas nodošanu modernās Lībijas vēsturē.
5.septembrī Mauritānija nodeva Lībijai bijušo Lībijas specdienesta vadītāju Abdullu el Senusi.
11.septembrī uzbrukumā Bengazi konsulātam nogalināja ASV vēstnieku Kristoferu Stīvensu un vēl trīs amerikāņus.
14.oktobrī VNK par premjeru ievēlēja ilggadējo kadafi oponentu Alī Zeidanu.
23.oktobrī Lībijas valdība paziņoja, ka mēģinās panākt, lai darbību pārtrauktu  zemessardzes vienības un militārie grupējumi, kas neatradās valsts pārziņā, pēc tam, kad simtiem protestētāju Bengazī zemessargu bāzē nogalināja vairākus cilvēkus.
tagad Lībijā valda divas konkurējošas valdības - Tripolē un Tubrukā (valsts austreņos).
Kopš 2011. gada, kad NATO atbalstītās sacelšanās gaitā tika gāzts un nogalināts ilggadējais diktators Muammars Kadafi, Lībijā valda haoss. Uz kontroli pretendē divas konkurējošas valdības un daudzi kaujinieku grupējumi. ANO atzītā Nacionālās vienotības valdība atrodas Tripolē, bet otra valdība, kuru atbalsta feldmaršala Halifas Haftara spēki, atrodas Tubrukā, valsts austrumos.
Haftara komandētā Lībijas Nacionālā armija aprīlī sāka uzbrukumu Tripoles ieņemšanai. Kopš tā laika vardarbība Lībijā saasinājusies, bet neviena no pusēm nav guvusi jūtamu pārsvaru. 2020.gada pavasarī oficiālās Lībijas valdības pusē iesaistījās Turcija, kas izgāza Haftara spēku uzbrukumu Tripolei.

Aplūkojamie objekti.
Tripole.
Tiek dēvēta par Vidusjūras balto līgavu, jo balti krāsotas ēkas. Vēsturiskas mošejas, dzīvīga vecpilsēta un Sarkanā pils, kas dominē pilsētas panorāmā.

Gadāmisa. Oāzes pilsēta Sahāras tuksnesī ap 650 km uz dienvidrietumiem no Tripoles. Slavena ar tuksneša arhitektūru. Tiek dēvēta par tuksneša pērli.

Sabrata. Feniķiešu, romiešu, bizantiešu senpilsēta.
"Zvaigžņu vārti." NLO novērošanas vieta.
Džofra. El Jofra. Oāžu grupa Lībijā, Sodas kalnu ziemeļu piekājē.

Saites.
Arābi.