Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Lodveida zibens

Vāciski - Kugelblitz.

Elektriskā izlāde, kam ir spoži spīdošas lodes izskats. Cik var noprast, tā ir stabila, ilglaicīga plazmas veida struktūra, kaut kas līdzīgs “šķidram zibenim.” Mēdz parādīties pērkona laikā, bet ir grūti izpētāmi un prognozējami, jo ātri izgaist. Ir izvesta tāda statistika, ka no 13 miljoniem zibeņu 300 000 ir lodveida.

Vēsture. Senie mīti visbiežāk tēlo lodveida zibeņus kā briesmoņus ar ugunīgām acīm. 
Pirmais dokumentālais lodveida zibens fiksējums nāk vēl no Senās Romas.
Krievu hronikās tas pirmo reizi minēts 1663.gadā. Vienā no klosteriem pienāca ziņojums no Ivanišķu popa no Novije Jargi ciema, kurā stāstīts, ka "uguns uz zemi krita daudzos pagalmos, un uz ceļiem, un baznīcās, un cilvēki no tā bēga, bet tas tiem ripoja pakaļ, taču nevienu neapdedzināja. Pēc tam pacēlās augšup mākoņos."

Lodveida zibeņu izmēri svārstās ļoti plašā diapazonā un reizēm var sasniegt pat vairākus metrus diametrā, tomēr parasti tie ir ap 25 cm. Fizikāli tos var raksturot kā plazmu, kas sastāv no protoniem (pozitīvi lādēti ūdeņraža joni). Tā kontūras var būt gan difūzas, gan arī striktas. Krāsa var būt visai dažāda - dzeltena, sarkana, žilbinoši balta. 

Uzbūve. Lai gan lodveida zibeņi sastāv no gāzveida substances, tomēr tiem ir strikti noteiktas robeža sun tie nesajaucs ar apkārtējo atmosfēru - tā ir mīkla.

Eksistences laiki mēdz būt no dažām sekundēm līdz vairākām minūtēm. Lodveida zibens izzušana reizēm notiek bez skaņas, citreiz - ar skaļu grāvienu un špreksteļošanu - sprādzienu. Pēc tā izzušanas gaisā paliek raksturīga smarža.

Kustība. Lodveida zibeņi kustas dažādi - pārsvarā tomēr horizontāli vai haotiski. Reizēm tie "pielīp" vadiem un kustas paralēli tiem.

Iekļūšana telpās. Tie var iekļūt telpās pat pa nelielām spraugām, kas mazākas par zibeņu diametru.

Klasifikācija:
      1.  Lodveida zibeņi ar zemu enerģētisko līmeni - tiem esot ģeofizikāla izcelsme, jo tie rodas vietās ar tektonisku spriegumu, tektonisko lūzumu vietās. Šī enerģija sakopojas noteiktā veidā un tādu lodveida struktūru formā kādu laiku eksistē atmosfērā.Tie nesprāgst.

Pētniecība. Novosibirskā tos ilgi esot pētījis profesors Dmitrijevs.

Neskatoties uz visiem mēģinājumiem, zinātniekiem līdz šim nav izdevies iegūt lodveida zibeni laboratorijas apstākļos vai izstrādāt šīs parādības teorētisku modeli. Likmes patiesībā ir ļoti augstas, jo lodveida zibens problēmas atrisinājums varētu pavērt ceļu uz vadāmās kodoltermiskās reakcijas realizāciju.

Visai bieži šo fenomenu salīdzina ar NLO fenomenu. Lodveida zibenim piemīt ļoti liela enerģija, kas caur magnētisko lauku iedarbojas uz elektrotehniku, radot tajās stipras elektriskās strāvas. Tadējādi var tikt bojāti vadi, nelielas jaudas elektrodzinēji, transformātori, radio un TV aparatūra. Cilvēkiem, kas bijuši pakļauti lodveida zibens iedarbībai, attīstās simptomi, kas līdzīgi hipertoniskai krīzei: stipras galvassāpes, drebēšana locekļos, apgrūtināta elpošana, redzes pavājināšanās. Šīs īpašības padara lodveida zibeni līdzīgu NLO. Tomēr ir pilnīgi skaidrs (tiešām?), ka abām šīm parādībām ir dažāda izcelsme.

Vietas, kurās bieži novēro lodveida zibeņus: 
      Mariņka. (Марьинка) Krievija, Rjazaņas apgabals. 
      Medvdicas grēda. (Медведицкая гряда) Krievija, Volgogradas apgabals. 
      Miroņu kalns. (Гора мертвецов) Krievija, Sverdlovas apgabals. 
      Stepana Razina ala. (Пещера Степана Разина) Krievija, Volgogradas apgabals.     
      Taišetas AZ. (Тайшетская аномальная зона) Krievija, Irkutskas apgabals.
      Velna midzenis. (Чертово логово) Krievija, Volgogradas apgabals. 

Hipotēzes. Lai gan ir skaidrs, ka lodveida zibens ir elektriska rakstura atmosfēras parādība, par tās fizikālajām īpašībām un rašanos nav viennozīmīga viedokļa. Zinātniekiem ir izdevies laboratoriski iegūt lodveida zibenim līdzīgus objektus, taču nav pārliecības, ka šiem mākslīgajiem fenomeniem vispār ir kāda cēloņsakarīga saistība ar īstajām dabas parādībām.
Smadzeņu halucinācijas. Austriešu zinātnieki konstatēja, ka strauju magnētisku svārstību rezultātā smadzeņu šūnās rodas elektriskā strāva, kas stimulē smadzenes un acu tīkleni. Audi netiekot bojāti, taču pārslodze izraisa halucinācijas – cilvēki redz spīdīgus un kustīgus diskus un līnijas.

Raksti.
Muzeju naktī pārsteidz lodveida zibens.