Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Mariets, Ogists (1821.-1881.g.)

Auguste Mariette.
Franču arheologs un eģiptologs.

Dzīvesgājums. Dzimis 1821.gada 11.februārī Boloņā un jau agri nodvās eģiptoloģijas studijām. 1849.gadā viņu ieskaitīja par asistentu Luvras muzejā Parīzē un aizsūtīja uz Kairu vākt papirusus
Ieradies Kairā 1850.gadā, viņš ieraudzīja nevaldāmu tirdzniecību ar senlietām, kurā ņēma dalību gan vietējie gan arī Eiropas arheologi. 8 gadus Mariets pētija Ēģipti līdz Bulakā nodibināja Ēģiptes muzeju. Mazliet vēlāk vicekaralis viņu iecēla par Ēģiptes senlietu pārvaldes direktoru un visu izrakumu galveno inspektoru. 1891.gadā muzeju pārcēla uz Gīzu, bet 102.gadā tam ierādīja telpas Kairā. 
Līdz ar muzeja nodibināšanu tika apstādināta nekontrolētā senlietu izpārdošana. Franču zinātnieks saglabāja Ēģiptei tās vērtības. Pateicīgie ēģiptieši par to muzeja priekšā Marietam ierīkoja pieminekli, pie kura arī apbedīja viņa pīšļus marmora sarkofāgā. 
Miris 1881.gada 18.janvārī.

Atklājumi. Klejodams pa Sakāras drupu laukiem Mariets uzgāja kādu sfinksu kurai no smiltīm ārā rēgojās tikai galva. Viņš nolīga arābu srādniekus un alu galā atraka 141 tādu sfnksu, kas veidoja divas svētnīcas savienojošu aleju Serapejā. Turpat viņš uzgāja arī svēto vēršu Āpiju kapus. 
Mariets visai daudz veica izrakumus Ķēniņu ielejā. Pirmajos gados atrada 150 sfinksu statujas, par ko kļuva slavens. Uzgāja arī faraona Hefrēna statuju ar vanagu.

Darbi. Liela daļa O.Marieta sarakstītā materiāla gāja bojā Kairas Eģiptoloģijas muzeja applūšanas laikā.
Atskaite par Serapeona izrakumiem. 1857.gada darbs "Serapeons Memfisā" ("Le Serapeum de Memphis"). Pēc arheologa nāves tika izdots jau pamatīgāks izrakumu atskaites darbs - "La Serapeum de Memphis." 

Saites.
Senā Ēģipte (~3100.-30.g.pmē.).