Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Špenglers, Osvalds Arnolds Gotfrīds (1880.-1936.g.)

Vācu filozofs un vēsturnieks.

Špenglera pazīstamākais darbs ir „Vakareiropas noriets” (Der Untergang des Abendlandes), izdota 1918.g., kurā viņš izvirza teoriju par civilizāciju ciklisku rašanos, attīstību un bojāeju. Špenglers uzskatīja, ka Rietumeiropas civilizācija atrodas norieta periodā.

Osvalds Špenglers jau pirms simts gadiem rakstīja par Rietumeiropas civilizācijas norietu.

Viņa grāmata “Vakareiropas noriets” tika izdota 1918.gadā. Jau tolaik viņš diezgan precīzi noteica Rietumu civilizācijas simptomus un tālākas attīstības perspektīvas. 1933.gadā Špengleram iznāca grāmata “Lēmumu gadi,” kurā viņš ne tikai analizēja esošo situāciju Vācijā, bet arī iezīmēja nākotnes attīstības līnijas. Viena nodaļa šajā grāmatā ir “Pasaules krāsainā revolūcija.”

Špenglers šodien nav autoritāte − viņu dēmonizēja, raksturojot kā konservatīvu retrogrādu, gandrīz vai fašistu. Lai gan nekā tāda viņa paustajos uzskatos nav – ar nacistiem viņš atteicās sadarboties, kas, starp citu, ir ļoti svarīgs fakts. Šobrīd pierādās, ka viņš ir precīzi nosaucis lietas to īstajos vārdos, tomēr viņš nav autoritāte.

Liberālās aprindas viņu uzskata par politnekorektu domātāju - acīmredzot tādēļ, ka viņš pārāk kritiski noraksturoja mūsu civilizāciju un tās politisko sistēmu. Starpkaru periodā viņš rakstīja, ka sociālajai revolūcijai sekos krāsainā revolūcija, proti, krāsainās tautas sacelsies pret balto rasi. Tagad redzam, ka Amerikā melnie uzbrūk baltajie un baltajiem jābaidās par savu dzīvību, ‒ tas nozīmē, ka šī „krāsainā revolūcija” ir sākusies. Izskatās, ka tas reizē ir gan kultūru konflikts, gan mežonības un civilizācijas sadursme.