Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Šillers, Frīdrihs (1759.-1805.g.)

Vāciski - Johann Christoph Friedrich von Schiller.
Vācu rakstnieks, dramaturgs un filozofs. Līdzās Gētem, Vīlandam un Herderam uzskatāms par vienu no nozīmīgākajiem Veimāras klasicisma pārstāvjiem. 2008.gada TV Arte veiktajā aptaujā viņš atzīts par otru nozīmīgāko Eiropas dramaturgu pēc Šekspīra.

Darbība. Liels Gētes draugs un līdzgaitnieks.

Darbi.
"Laupītāji." Die Ra:uber. Šillera pirmā drāma, pabeigta 1781.gadā. Pēc lugas uzvešanas Manheimas teātrī, hercogam neiepatikās tās saturs un ietekme uz publiku. Tādēļ Šilleru uz 40 dienām ieslodzīja cietumā.
Lādzīgāks šīs lugas liktenis ir bijis Latvijā. 1818.gadā Dikļu muižas Zundas rijā notikusi pirmā teātra izrāde latviešu valodā – muižas ļaudis izrādījuši 1781.gadā pabeigto F.Šillera pirmo lugu „Laupītāji.” Vēlāk tika meklēts lugas tulkotāja un iestudētāja vārds, līdz bibliogrāfs Aleksejs Apinis 1965.gadā zinātniski pierādīja, ka 1818.gadā Dikļu muižā, domājams, Zundas rijā notikusi F.Šillera lugas „Laupītāji” izrāde, kurā piedalījušies muižas dzimtļaudis, un arī to, ka lugu latviski tulkojis 17 gadu vecais muižas sulainis Jānis Peitāns. Pēc nostāstiem, lugas iespaidā, uzvārdu piešķiršanas laikā, Dikļu muižas zemnieki izvēlējušies vai tiem piešķirti lugas varoņu uzvārdi.
Tulkojuma manuskriptā, kas 1935.gadā nodots Latviešu literārās (draugu) biedrības bibliotēkai, ierakstīts: „Kāds latvietis, kas uzaudzis kādā Vidzemes muižnieka muižā, reiz, ceļodams ar savu kungu uz kādu pilsētu, tur redzējis „Laupītājus.” Šī luga viņu tik aizrāva, ka viņš tūlīt pēc atgriešanās to pārtulkoja latviski un kopā ar citiem zemnieku zēniem kādā šķūnī izrādījis, pats tēlodams Kārli Moru. Viņam bija apmēram 17 gadu, kad viņš iesāka šo tulkojumu. Šo rindu rakstītājs par to dzirdēja apmēram pēc desmit gadiem un lūdza viņam, tagadējam Daugavgrīvas draudzes loceklim, manuskriptu. Pēc ilgas pierunāšanas viņš to tagad dāvina Latviešu literārajai biedrībai, taču ar lūgumu nenosaukt viņa vārdu...”

„Slēptais veidols Saīsā.” Poēma, kurā stāstīts par jaunu iesvētīto Izīdas templī Saīsā. Gavenais varonis naktī iekļūst templī un paceļ noslēpumaino pārklāju, saņem nāvējošu ievainojumu un mirst.

"Dons Karloss."
"Vilhelms Tells."
"Marija Stjuarte."
Luga, uzrakstīta 1800.g. Tajā tēlēta nežēlīgā cīņa par varu XVI gs. Anglijā.
"Vallenšteins." Dramatiska triloģija.
Eiropas Savienības himnas autors.
"Ferdinands un Luīze." Jaunības traģēdija.