Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Vezuvs, Vezuva vukāns

Vulkāns Itālijā, vienīgais darbīgais kontinentālajā Eiropā.

1279 m augsts, darbīgs, UNESCO sarakstā. 

Viens no pazīstamākajiem vulkāna izvirdumiem pasaules vēsturē notika Neapoles līča krastā mūsu ēras 79.gadā. Līdz tam šis vulkāns tika uzskatīts par apdzisušu un kalna pakājē atradās neskaitāmas apdzīvotas vietas. Vezuva izvirduma laikā tika pilnībā iznīcinātas pilsētas Pompeji, Herkulāna, Oplonta un Stabija. Pēc mūsdienu aplēsēm toreiz bojā gāja ap 20 000 – 25 000 cilvēku.
Nākamais, ļoti spēcīgs Vezuva izvirdums notika 1631.gadā, tas ilga divas nedēļas un prasīja apmēram 1500 upurus. Turpmāk Vezuva izvirdumi notika ar 10 līdz 30 gadu intervālu.
Vezuva izvirduma dēļ 1908.gada olimpiskās spēles norisinājās Londonā, nevis Romā, kā bija iecerēts.
XX gadsimtā reģistrēti divi – 1906. un 1944.gadā.
Vezuvu patlaban uzskata par vienu no bīstamākajiem pasaulē, jo tā tuvumā dzīvo aptuveni trīs miljoni cilvēku. Tas ir vienīgais aktīvais vulkāns kontinentālajā Eiropā. Itālijas Nacionālais ģeofizikas un vulkanoloģijas institūts mēra katru zemestrīci ap vulkāniem, analizē to izdalītās gāzes un novēro zemes deformāciju, kas ir pazemes aktivitātes indikatori.
Ir izstrādāts arī ārkārtas plāns, kurā izklāstīts, kā evakuēt Neapoles apgabala iedzīvotājus, ja pēc datiem secinātu, ka izvirduma tuvošanās ir nenovēršama. Tomēr, pēc jaunākām zinātnieku prognozēm, nākamais lielais Vezuma izvirdums ir sagaidāms ne ātrāk kā pēc apmēram 100 – 200 gadiem.

Saites.
Vulkāni.
Itālija.