Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Amuleti, fetišisms

Amuletum - latīņu val.
Fetiche – "amulets" (franču val.).

Nelielas attiecīgo dzīvnieku stilizētas vai arī vairāk vai mazāk reālas figūriņas, izgatavotas no kaula, raga, akmens vai kāda cita materiāla, ko nēsā cilvēki, uzskatot to par burvju līdzekli, kas pasargā no slimībām, ievainojumiem, ienaidnieku burvestībām u.c.

Fetišisms - uzskats it kā kāds priekšmets vai tā attēls varētu tā nēsātājam palīdzēt, sastopams visā pasaulē vēl mūsdienās, piemēram – kristieši kā amuletus nēsā krustiņus vai miniatūrus svēto attēlus. 

Vēsture. Daudzas ciltis un tautas tic amuletu pārdabiskajām īpašībām, tie varot pasargāt no nelaimes, slimībām utt. Tiem piedēvē arī spējas pastiprināt valkātāja fiziskās īpašības - spēku, izturību, redzes asumu, veiklību.
Amuleti senajā Ēģiptē bija plaši izplatīti un, šķiet, lēti. Senie ēģiptieši ticēja, ka amuletu maģiskais spēks atkarīgs no to formas, krāsas, no materiāla un uzrakstiem, kā arī no vārdiem, kas izrunāti virs amuleta. Apbedīšanas praksē amuletus novietoja vai nu uz mūmijas vai starp mūmijas apsējiem.
Senajā Ēģiptē jau kopš pirmsdinastiju perioda bija plaši izplatīti Hora acs amuleti. Acs simbolizēja vienu vai abas Hora acis – sauli un mēnesi. Saskaņā ar ēģiptiešu mītu, cīņas sākumā ļaunais Ozīrisa brālis, tuksneša un negaisa dievs Sets ievainoja vai izrāva Horam kreiso aci, kuru atjaunoja Tots vai Hatora. Pēc uzvaras par Setu Hors savu atgūto aci piedāvāja savām tēvam Ozīrisam, lai viņš augšāmceltos jaunai dzīvei. Kopš tā laika Hora acs simbolizē upurēšanos, dziedināšanu un atjaunošanos, kā arī aizsardzību.
Palieka mūsdienās no maģiskās ticības amuletiem kristietībā ir paraža valkāt uz miesas relikviju maisiņus, krustus utt.

Pētniecība. Dmitrijs Anučins savā disertācijā rakstījis par cilvēku galvaskausu anomālijām, salīdzinot gan dažādos laikos dzīvojušos cilvēkus, gan dažādu rasu pārstāvjus, bet vēl vēlāk viņš rakstīja par amuletiem, izgatavotiem no cilvēku galvaskausiem.

Rūnu amuleti. Tādu tradicionāli Ziemeļeiropā gatavoja no rūnas algiz ("Y" formā ar vertikālu līniju viducī).

Amuleti judaismā. Viduslaikos judaismā ļoti izplatīta bija ticība eņģeļiem - tiem bija tāda pat loma kā svētajiem kristietībā. Tāpat plaši praktizēja demonoloģiju, pūšļošanu, ticību amuletiem un talismaniem. Hasīdisma novirzienā cadiki dziedināja no visām slimībām, tirgojās ar amuletiem un talismaniem.

Interesanti amuleti.
      Šešonka I skarabeja amulets. Arheologi, Sandjego universitātes (ASV) antropoloģijas profesora Tomasa Levī vadībā, izpētot senu vara raktuvju un kausēšanas ceha vietu Jordānijas dienvidos, 2006.gadā nejauši uzgāja ēģiptiešu amuletu, kurā bija iegravēts varenā faraona Šešonka I vārds. Nelielais, bet vēsturiski ļoti nozīmīgais artefakts varētu būt lietisks pierādījums pirms gandrīz 3000 gadiem notikušajam faraona Šešonka I karagājienam uz Levanti. Atrastais skarabeja vaboles formas amulets ir gatavots no magniju saturoša minerāla enstatīta. Tas ir gaiši brūnā krāsā, ar zaļas glazūras paliekām padziļinājumos. Skarabejs ir 12,7 mm garš, 9,2 mm plats un 5,5 mm augsts. Cokolā pie pamatnes ir iecirstas horizontāli sakārtotas un ierobežojošas smalkas līnijas. Apakšējā daļā iežogojumā iegravēti hieroglifi, kuru vidū attēlota arī pati skarabeju vabole. Uz skarabeja iegravētajā uzrakstā lasāms: „Spožs kā Saule ir Amona-Ra izredzētais.” Tas sakrīt ar XXII dinastijas dibinātāja faraona Šešonka I troņa vārdu un ir otrais ar Šešonku I saistītais uzraksts pēc Megidas stēlas. Tuvāk par to - šeit

Saites.
Buršanās, zintniecība, maģija.