Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Amenemhets III (1817.-1772.g.pmē.)

Nimaatre.
Senās Ēģiptes XII dinastijas faraons no 1817. līdz 1772.g.pmē.

Radniecība. Tēvs - Senusrets III, iepriekšējais faraons.
Dēls - Amenemhets IV.
Meita - Ptanofra.

Dzīvesgājums. XII dinastijas faraons. Pēc Sitčina valdījis no 1850.–1800.g.pmē. Pēc Bresteda hronoloģijas 1849.-1801.g.pmē.
Sebeka svētnīcā Šedetā jaunais faraons pavēlēja iegravēt uzrakstu, kurā teikts, ka Senusrets III izvēlējies viņu kā savu pēcteci, kādēļ viņš kāpis tronī. Vēsturnieki pieļauj, ka šis uzraksts ir viņa paša valdīšanas leģitimizācija, jo pats sevi viņš pasludin ājis par faraonu. Lai nu kā, pie varas viņš nāca mierīgā ceļā.
Iespējams, ka viņam izdevās likvidēt nomarhu separātismu, un viņa varā atradās abas Ēģiptes. Tas bija viens no laimīgākajiem laikmetiem valsts vēsturē. Faraons rūpējās par miera saglabāšanu. Veica nozīmīgus sociālus pasākumus.

Saimniecība. Viņa laikā būvētas neskaitāmas celtnes, tika pabeigtas apjomīgās irigācijas būves Fajūmā, kuras bija iesākuši viņa priekšteči - to vidū dambis, kas nosprostoja veselu ezeru. Amenemheta III uzbūvēto templi Fajūmā grieķi vēlāk nosauca par Labirintu, un uzskatīja par vienu no Septiņiem pasaules brīnumiem.  Arī Amenemhets III uzcēla vairākas svētnīcas Fajūmā, un galu galā izrādījās tik cieši saistīts ar šo reģionu, ka viņu tur vēlāk sāka godināt kā vietējo dievību.

Ārpolitika. Karagājienu nebija daudz.
Paturēja savā kontrolē Nūbiju.
Viņa valdīšanas laikā ierīkoja kolonijas Sinaja pussalā, nodrošināja tās ar apsardzi un apgādi, pastiprināti izstrādāja tur vara raktuves un tirkīza iegulas.

Amenemheta III apbedījums. Tomēr faraona Amenemheta III atliekas nav uzietas ne Melnajā, nedz arī Fajūmas oāzē celtajā piramīdā, tā ka jautājums par viņa apbedīšanas vietu paliek atklāts.

Aplūkojamie objekti.
Melnā piramīda.
Amenemheta III celta piramīda Dašūrā. Tās uzcelšanas laiku lēš uz faraona Amenemheta III valdīšanas laika beigām. Akedēmiskā vēsture apgalvo, ka piramīdu cēlis Amenemhets III savām apbedīšanas vajadzībām. Tomēr kaut kādu iemeslu dēl tā viņam neesot iepatikusies un viņš cēlis citu - pie Faijūmas oāzes.

Kapene. Faijūmā, saukta par Labirintu. To uzgāja Flinders Pitrijs 1889.gadā, bet tā bija jau izlaupīta. Kapenē bija divi uzlauzti un tukši sarkofāgi. Vēl uzgāja alabastra trauku uz kura bija faraona vārds - pēc šī atraduma noteica kapeņu piederību.

Atradumi.
Granīta satuja. Izstādīta Kairas muzejā.
Amenemheta III kolosi. Tie atrodas Biahmu Faijūmā, ir galīgi sadrupuši un 12 m augsti.
Amenemheta III piramīda. Atrodas Havārā. 

Saites.
Senās Ēģiptes faraoni (~3100.-30.g.pmē.).