Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Azova, pulks

Ukrainiski - Полк Азов.
Militāra ukraiņu nacionālistu vienība, kas darbojas Donbasā kopš 2014.gada krievu iebrukuma, ņem aktīvu dalību krievu-ukraiņu karā (2014.-patlaban) un ir izcils patriotisma un bezbailības piemērs.

Vēsture. Bataljons dibināts 2014.gada 5.maijā Berģanskā kā Iekšlietu ministrijas speciāla policijas patruļdienesta (BPSMOP) vienība. 2014.gada 17.septembrī ar Ukrainas iekšlietu ministra rīkojumu bataljons tika reorganizēts un paplašināts par IeM īpašo uzdevumu milicijas pulku “Azova.” Tā paša gada 11.novembrī Ukrainas Iekšlietu ministrs parakstīja rīkojumu par pulka nodošanu Ukrainas Nacionālajam korpusam un tā komplektēšanu atbilstoši kaujas brigādes struktūrai. Pirmais vienības komandieris un arī dibinātājs ir Andrejs Biļeckis (Андрій Білецький).
“Azovas” pulka karavīri 2014.gada jūnijā no prokrieviskajiem kaujiniekiem atbrīvoja Mariupoli – tolaik pusmiljona iedzīvotāju pilsētu Ukrainas austrumos. Piedalījās kaujas operācijās Širokinas, Marjinkas, Ilovaiskas, Pavlopoles, Kominternovas, Granitnes un citu pilsētu rajonos.
Kad 2022.gada martā, sākoties krievu-ukraiņu kara saasinājumam, Krievijas karaspēks uzbruka Mariupolei, "Azovas" pulka komandieris pulkvedis Deniss Prokopenko nolēma aizstāvēt Mariupoli. Ukrainas karavīri ar apbrīnojamu drosmi, nesot smagus upurus aizstāvēja pilsētu no liela Krievijas pārspēka. Azovstaļ pozīcijas tika apšaudītas no jūras un sauszemes, bombardētas no gaisa. Varonīgā Mariupoles aizsardzība, tostarp cīņas par rūpnīcu Azovstaļ, ilga 82 dienas, sagādāja krievu karaspēkam lielus tehnikas un dzīvā spēka zaudējumus, tādejādi ļaujot Ukrainas spēkiem pārgrupēties un apturēt Krievijas iebrukuma spēku virzību visās frontes zonās.
Pēc 82 dienu kaujām izpildot Ukrainas prezidenta pavēli Azovstaļa aizstāvjiem nācās padoties gūstā. Joprojām notiek cīņa par vairāku simtu karavīru atbrīvošana no krievu gūsta. Starp sagūstītajiem ir arī tie, kas viesojās Latvijā.

Paralēli Mariupoles aizsardzībai visā Ukrainā tika izveidotas "Azovas" vienības, kuru kodolu sastāda pulka veterāni, kas vienības rindās dienēja no 2014. līdz 2022.gadam. Šīs jaunizveidotās vienības saņēma neformālo nosaukumu "Azovas spēki", tas ir, "Azovas" vienības. Starp tiem ir Galvenā Izlūkošanas direktorāta īpaša vienība "Kraken," teritoriālās aizsardzības
Azovieši izmanto simbolu "Nācijas Ideja."

Projekts "Support AZOV." 2022.gadā "Azova" bataljona atbalstītāji apvienojās labdarības brīvprātīgo koordinācijas platformā “Support AZOV” ar mērķi  palīdzēt pulka karavīriem, ievainotajiem un kritušo aizstāvju ģimenes locekļiem. Projekta idejiskais iedvesmotājs un iniciators ir pirmais komandieris Andrejs Biļeckis. Fonda koordinatora amatu ieņem Oļegs Petrenko (Олег Петренко), vienības veterāns un publiska persona.
Šodien kustība ir kļuvusi starptautiska. Arī Latvijā ir izveidota Latvijas "Azova" atbalsta grupa, kuru atbalsta biedrība “Brīvā Ukraina Eiropā,” biedrība “Labdarības lapa,” Ģenerāļa Pētera Radziņa biedrība, kā arī zemessargi un citi brīvprātīgie.

"Azovas" nomelnošana. No 2016.gada līdz pat šai dienā pret "Azovu" kreisie liberāļi kopā ar Kremļa propagandoniem veic aktīvu nomelnošanas kampaņu, kurā diemžēl ir iesaistījušies cilvēki no Latvijas: Re:baltica, LTV1 žurnālists Iļja Kozins un Delfi.ru. - azovieši tiek dēvēti par "nacistiem." 

"Azovas" pulks un Latvija. 2019.gadā pēc Ģenerāļa Pētera Radziņa biedrības ielūguma "Azova" pulka karavīri viesojās Latvijā. Apmeklēja piemiņas pasākumus veltītus ģenerāļa Pētera Radziņa dzimšanas dienai Brāļu kapos 2.maijā un pie piemiņas plāksnes uz valsts prezidenta pils mūra 11.novembra krastmalā. Šīs vizītes ietvarā "Azovas" karavīri apmeklēja arī NBS Apvienoto štābu, Zemessardzes 51.kājnieku bataljonu štābu, ZS 54.inženiertehniskā bataljona NMN rotu Saldū un Skrundas kara pilsētiņu. Tāpat viņi piedalījās talkā Mores kaujas muzejā, apmeklēja Īles partizānu piemiņas vietu un Lestenes brāļu kapus.
Sākoties krievu-ukrainu kara saasinājumam 2022.gada februāra beigās Latvijas valsts, organizācijas un privātpersonas nosūtīja uz Ukrainu ekipējumu, pārtiku un autotransportu. Cieši šai jautājumā ar "Azovas" pulku sadarbojās NS "Taisnīgums." 

"Azovas" vienības visas bez izņēmuma ir Ukrainas bruņoto spēku sastāvdaļas. Viņus vieno kopīgi ideoloģiskie un pasaules uzskatu principi, no kuriem galvenais – Ukrainas aizsardzība un brīvība. “Azovas” karavīru pašaizliedzību un drosmi apbrīno teju vai visa pasaule.

Saites.
Krievu-ukraiņu karš (2014.-patlaban).