Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Altkseras alas

Altxerri.

Atrašanās vieta. Spānijas ziemeļi, Gipuskojas province.

Atklāšana un izpēte. Tās atklātas 1956.gadā, bet tikai 1960.gadu sākumā arheologi sāka pētījumus, kuru gaitā atklāja sienu gleznojumus uz iegrebtus zīmējumus, kas attēloja dzīvniekus, ainas ar cilvēkiem, kā arī ģeometriskas figūras un simbolus.
2011.gadā Kantabrijas universitātes pētnieki Aitors Ruiss (Aitor Ruiz) un Cēzars Gonsaless (César González) sāka pētīt par Altkseru B nosauktās alas augšējo galeriju, lai iegūtu drošu datējumu šajā alu sistēmas daļā esošajiem sienu gleznojumiem. Šie attēli bija atšķirīgi no apakšējā galerijā atklātajiem senās mākslas pieminekļiem, kuriem jau bija zināms datējums, kas tika noteikts diapazonā no 29 000 līdz 35 000 gadiem.
Tagad spāņu un franču zinātnieki noteikuši vecumu iepriekš nedatētiem, aizvēsturiskiem sienu gleznojumiem Altkseras alu sistēmā. Pētījuma rezultāti publicēti izdevuma "Journal of Human Evolution" 2013.gada oktobra numurā un liecina, ka šie attēli tapuši pirms aptuveni 39 000 gadu.
Arheoloģiskās un ģeoloģiskās liecības reizē ar radiometrisko datējumu Altkseras alu kompleksu pievieno mazajam, bet augošajam Oriņjakas kultūras senvietu skaitam, tādējādi apstiprinot hipotēzi par sarežģītas un daudzveidīgas alu glezniecības pastāvēšanu augšējā paleolīta sākuma posmā. 

Atradumi. Augšējās galerijas sienu gleznojumus veido figurāli bizoņu, kaķu, kāda dzīvnieka galvas, lāču attēlojumi un divas grupas trīs pirkstu nospiedumi, kā arī citi motīvi. Attēlus interpretēt un klasificēt Ruisam un Gonsalesam palīdzēja Tūluzas universitātes augšējā paleolīta alu mākslas speciālists Diego Karate.

Saites.
Alu māksla.
Alas.
Oriņjakas kultūra.
Spānija.