Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Anatomija, anatomi

"Patanatoms nomira, bet vienalga brauca uz darbu."

Anatomē - "pāršķelšana" (grieķu val.).

Bioloģijas nozare par dzīvu organismu formu un uzbūvi saistībā ar funkciju un  attīstību. Ar terminu "anatomija" apzīmē arī dzīva organisma vai orgāna uzbūvi, piemēram, vīrieša anatomija, acs anatomija utt.

Vēsture.  Gandrīz 2 gadu tūkstošus anatomijas attīstību kavēja kristīgā baznīca un jauni atklājumi radās tikai Jaunajos laikos. Baznīcas kalpi vispār vērsās pret mācību par slimību dabisku izcelšanos, brīdināja no vēršanās pie ārstiem un stāstīja, ka medicīnas zinātnes priekšraksti "runā pretī debess zināšanām, nomodam un lūgšanai." Reliģiskie sludinātāji aizliedza zinātniekiem veikt cilvēku līķu anatomisko sekciju, jo tas traucēšot mirušajiem celties augšā "pastardienā."
Tomēr itāļu zinātnieks A.Vezālijs ar lielām grūtībām saņēma atļauju anatomizēt noziedzniekus pēc nāves sodu izpildīšanas. Tādejādi viņš veica cilvēka līķu sekcijas un konstatēja, piemēram, ka melnsvārču apgalvojumi par to, ka vīrietim ir par vienu ribu mazāk nekā vīrietim, neatbilst patiesībai. Viņš neatrada arī īpašo kaulu, kas, atkal pēc melnsvārču stāstītā, esot mirušā vēlākās augšāmcelšanās kodols. Tā viņš 1543.gadā radīja anatomijas pamatus. Par visu to spāņu inkvizīcija piesprieda zinātniekam nāves sodu. Vienīgi pateicoties karaļa Kārļa V aizbildnībai, šo sodu aizstāja ar grēku nožēlošanas ceļojumu uz Palestīnu.
Vācu zoologs J.F.Blūmenbahs sācis lietot zooloģijā salīdzināmās anatomijas un fizioloģijas metodes.

Izšķir cilvēka anatomiju, dzīvnieku anatomiju un augu anatomiju.

Salīdzinošā anatomija - anatomijas nozare, kas pētī organismu fizisko uzbūvi. E.Hekels 1866.gadā pirmais noformulēja bioģenētisko likumu, kas sekmēja evolucionāros pētījumus salīdzinošajā anatomijā.

Anatomijas nozares.
      Estezioloģija. Pēta maņu orgānus.

Pazīstami anatomi.
      Johans Frīdrihs Blūmenbahs (1752.-1840.g.).
Vācija. 
      Ludvigs Heinrihs Bojanus (1776.-1827.g.).
      Marī Fransuā Ksavjē Bišā (1771.-1802.g.). Francija.

Saites.
Bioloģija un biologi.