Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Bonkuklas apmetne

Boncuklu.
Neolīta laika apmetne mūsdienu Turcijas teritorijā.

Vēsture. Ap 8500.g.pmē. jeb pirms 10 500 gadiem lauksaimniecība izplatījās līdz Anatolijas pussalas centrālajiem rajoniem. Šajā laikā mednieku-vācēju Bonkuklu apmetnes iedzīvotāji sāka nodarboties ar lauksaimniecību, kultivējot un selekcionējot līdz tam savvaļā augošus graudaugus.
Tādējādi apmēram 1 ha nelielā Bonkukla bija vēlākā Anatolijas zemkopju centra – lielākās un pazīstamākās neolīta protopilsētas Čatalhudžukas priekštece, prototips. Ap 6000.g.pmē. Čatalhudžuka aizņēma jau ievērojamu platību – ap 13 hektāru.

Atklāšana un izpēte. 2001.gadā atklātajā Bonkuklas apmetnē, kas atrodas Konjas līdzenumā, Anatolijas pussalā, arheologi atraduši akmens darbarīkus, kā arī sadegušas sēklas un kviešu pelavas. Spriežot pēc tur atrastajiem dzīvnieku kauliem, apmetnes iedzīvotāji bija sākuši pieradināt aitas un govis. Īpaši Bonkuklu citu Anatolijas apmetņu vidū izceļ tur atsegtās ovālas formas dubļu ķieģeļu mājokļu paliekas, kurās uzgāja arī vēlāk no Čatalhudžukas izrakumiem pazīstamos bukrānijus – ar māliem apmestus, pie sienas piestiprinātus vēršu galvaskausus.

Saites.
Tuvo Austrumu neolīta apmetnes.