Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Bruceloze

Brucellosis. Pēc angļu ārsta D.Brūsa vārda.
Alerģiska cilvēku un dzīvnieku infekcijas slimība, ko ierosina mikroorganismi brucellas - Brucella melitensis cilvēkiem, aitām un kazām; Brucella abortus cilvēkiem un govīm; Brucella suis - cilvēkiem un cūkām.

Brucelozei raksturīga ilgstoša slimības gaita, intoksikācija, locītavu, nervu sistēmas un dzimumorgānu bojājums. Izplatīta visā pasaulē, Latvijā sastopama reti.

Cilvēki ar brucelozi inficējas, kopjot slimus dzīvniekus vai lietojot uzturā termiski nepietiekami apstrādātu slima dzīvnieka gaļu vai pienu. Inkubācijas periods 1-3 nedēļas.

Slimība sākas pakāpeniski. Akūtajam periodam raksturīgs drudzis, svīšana, nespēks, uzbudinātība, galvassāpes, locītavu un muskuļu sāpes, palielināta liesa un aknas. Slimība var beigties ar izveseļošanos vai arī pāriet subakūtā vai hroniskā formā - ilgst 1-2 vai vairākus gadus.

Ārstēšana: antibakteriālā terapija, imūnterapija, fizioterapija.

Dzīvnieki ar brucelozi inficējas caur muti, konjunktīvu, dzimumorgānu gļotādu, pat caur veselu ādu. Infekcijas avots - slimo dzīvnieku piens, fekālijas, pēc aborta vai dzemdībām arī auglis, augļa ūdeņi, augļa apvalki, izdalījumi no dzemdes. Govīm raksturīgs aborts 5.-8., kazām 3.-5.grūsnības mēnesī, cūkām starp 35. un 50. vai 80. un 110.grūsnības dienu. Ja aborta nav, jaundzimušie dzīvnieki ir vārgi, bieži iet bojā. Auglis var arī mumificēties. Pēc aborta vai dzemdībām var būt placentas aizture, dzemdes iekaisums, neauglība. Zirgiem raksturīgas atkārtojošās drudža lēkmes. Cūkām, zirgiem, retāk citiem dzīvniekiem, var būt abscesi, strutojoši bursīti, artrīti. 

Ar brucelozi slimojošus dzīvniekus neārstē. Lauksaimnieciskos dzīvniekus realizē saskaņā ar veterinārsanitārajiem noteikumiem; suņus un kaķus nonāvē. Pienu pasterizē, gaļu termiski apstrādā. Brucelozes skarto saimniecību karantinē. Palikušos dzīvniekus regulāri izmeklē ar specifiskām diagnostikas metodēm. Dzīvnieku mītnes dezintificē. Teļus audzē izolēti, ja nepieciešams, vakcinē, Jaunievestos dzīvniekus profilaktiski karantinē.

Saites.
Brucellas.