Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Cosa Nostra

La Cosa Nostra – „mūsu lieta.”

Vēsture. Sicīlijas mafija. Tajā apvienojušies dažādu klanu pārstāvji. Veidojusies XIX gs. otrajā pusē, iesākumā kā cīņa pret Austroungārijas okupāciju.

Darbība. Nodarbojas ar naudas izspiešanu, narkotiku tirdzniecību, kā arī ar valsts naudas izsaimniekošanu. Tai ir 90 miljardu eiru ienākumi gadā, šī summa līdzvērtīga 7% no Itālijas kopprodukta (tas gan attiecas uz visu mafiju kopumā).
Pieprasa no uzņēmējiem apsardzības maksu – pizzo. Uzņēmēji apzinās, ka rekets kaitē ekonomikas attīstībai valstī. Dažs Sicīlijas novados maksā līdz pat 80% uzņēmēju. Maksas ir ļoti dažādas – no dažiem desmitiem eiru ielu tirgotājam līdz, piemēram, 733 eirām restorāna īpašniekam. Celtniecības uzņēmums par atļauju veikt būvdarbus konkrētā objektā samaksā 15 000 eiru. Maksājuma atteikuma gadījumā ir biežas ļaunprātīgas dedzināšanas.
Šī pati mafija darbojas arī ASV. Tās ziedu laiki attiecināmi uz XX gs. 50. un 60.gadiem. Mūsdienās tā sevišķi aktīvi darbojoties ASV austrumu piekrastes ostās. Dženovēzes klana locekļi pieprasījuši no Ziemeļamerikas lielākās zvejnieku arodbiedrības daļu tradicionālās Ziemassvētku prēmijas.

Vēsture.
Mafija Musolini valdīšanas laikā.
Mafijai ne īpaši simpatizēja fašistu partija. Tomēr, kad 1922.gadā "bezasiņu revolūcijas" rezultātā Benito Musolīni tika iecelts par premjerministru, mafijniekiem viņš tomēr visai imponēja ar savu ap'ņēmību un vīrišķību.
1924.gada maija duče nolēma apmeklēt Sicīliju, devās uz salu ar kara kreiseri "Dante Aligjēri," to apsargāja aviācija un zemūdenes, kā arī liels karabinieru un militāristu pulks.
Kad Musolīni korteža devās pa Palermas ielām, pilsētas mērs un pie viena arī mafijnieks dons Frančesko Kuča iečuksteja viņam ausī: "Jūs taču esat ar mani, esat zem manas aizsardzības," vienlaikus ar žestu norādot uz lieloapsargu skaitu. Musolīni par to apvainojies, ja saskatījis šai situācijā savu diktatora varas apdraudējumu, jo sanāca tā, ka Sicīlijā vara pieder nevis viņam,bet gan mafijas bosiem. Nesaskaņas saaināja arī tas, ka dons Čičo (Pjanadelgrečas mērs un viens no mafijas barvežiem) iekārtoja tā, ka uz kārtējo Musolīni ieradās tikai 20 cilvēku. Pārskaities Musolīni līdz ar to saprata, ka viņa vara Itālijā nebūs pilnīga, kamēr pastāvēs mafija.
Musolīni nācās atsaukt no atstādinājuma bijušo  Palermas un Turīnas policijas priekšnieku Čezāri Mori, un nebija labākas kandidatūras Itālijā. Mere necieta fašistus, komunistus un visādus sociālistus, bija vajājis un arestējis gan tos, gan arī citus. Tomēr visvairāk viņš necieta mafiju un cīnījās ar to nikni. Tā nu Musolņi nācāsnozīmēt savu bijušo ienaidnieku par  Palermas policijas prefektu un apveltīt viņu gandrīz vai ar neierobežotām pilnvarām visā Sicīlijā. Diktatūras apstākļos līdzekļus varēja neizvēlēties, tādēļ Mori cīnījās ar mafiju efektīgi, protams, nežēlīgi un visai bieži arī nelikumīgi. Palīgā Musolīni izdeva rīkojumu, ka uzietos mafiozi drīkstēja nosūtīt trimdā uz 5 gadiem bez izmeklēšanas un tiesas.
Sicīlija bija pilna ar karabinieriem un melnkrekliem un cīņa pret mafiju pieņēma karadarbības paskatu. Tā sākās ar Gandžas pilsētas aplenkumu - to uzskatīja par Sicīlijas mafijas bastionu salā. Pilsētu aplenca 1926.gada 1.janvārī un policisti veica masveida kratīšanas un tvarstīšanas. Pazīstamu mafijnieku mājās tika ierīkoti slēpņi. To personu manta, kas slēpās no taisnās tiesas, tika konfiscēta un izpārdota par nieka naudu. Par ķīlniekiem tika ņemti bēguļojoso mafiozu tuvinieki, tādējādi piespiežot pēdējos padoties.
Rezultātā Gandžas operācijas laikā tikai aizturēti 130 noziedznieki un vairāk kā 300 to atbalstītāji Pēc tam maijā tika veiktas tvarstīšanas Kontesas Entelīnas komūnā, Karleones un Bizakino pilsētās. Tika arēstēti vēl vairāk nekā 150 cilvēki, to skaitā arī galvenais boss Vito Kašio Ferro. Visa cita starpā Mori arī aktīvi izmantoja propagandu. Tā, piemēram, viņš piespieda praktiski visus citrusu audzētavu apsargus, kas gandrīz visi bija mafijā, zvērēt uzticību valdībai. 3 gadu laikā Sicīlijā tika arestēti 11 000 ar mafiju saistīti cilvēki, tiesa gan, daudzi no tiem bija nevainīgi.
Pēc plašajiem arestiem sekoja tikpat grandiozi tiesu procesi. Viens no mafijas barvežiem - Kalderone, atzina, ka fašistu valdīšanas gadi bijuši vieni no grūtākajiem Sicīlijas mafijas vēsturē. Pēc 3 gadu cīņas Musolīni skaļi pavēstīja par pilnīgu uzvaru pār mafiju un visai drīzi Mori nosūtīja atpūtā. Viņš mira 1942.gadā atstādināts, esot dziļā depresijā.

Cosa Nostra aizceļo uz Ameriku. Rezultātā mafija Sicīlijā aizgāja dzilā pagrīdē, bet apmēram 500 mafijnieku emigrēja uz ASV, kas mafijai kļuva par otro dzimteni. Ja tobrīd Sicīlijā bija ap 4,5 miljoni iedzīvotāju, tad ASV jau mita 2 miljoni Sicīlijas izcelsmes itāļu. Mafiozie klani galvenokārt sastāvēja no sicīliešiem.
II Pasaules kara aikā daudzi sicīlieši dienēja amerikāņu armijā un flotē. Lai gan tie mīlēja Sicīliju kā savu seno dzimteni, Musolīni un fašistiem viņi uzvaru nevēlēja.

Mafijas dalība Sicīlijas desanta operācijā. Kara sākumā amerikāņu izlūkdienests gribēja iefiltrēt savus aģentus Atlantijas zvejas kuģos. To izdarit bija sarežģīti, jo zvejnieku arodbiedrības kontrolēja mafijas klans Džozefa Lanca (iesauka - Sokss) vadībā. Viņš ar nežēlīgām metodēm valdīja Futonas zivju tirgū Ņujorkā. Sokss bija sadarbībai ar mieru, taču paziņoja, ka nepieciešama Cosa Nostra galvenā bosa Čārlija Lučiano (iesauka Lucky) piekrišana. Viņs gan vadīja piespriesto 50 gadu termiņu amerikāņu cietumā, bet aģenti tikās ar viņu un Lakijs deva svētību ne tikai Dzo Soksam, bet arī Ņujorkas ostas mafijas barvežiem. Kopumā mafijas un amerikāņu intereses sakrita, iespējams, tika solīta arī termiņa samazināšana bosam.
Pirms desanta izsēdināšanas Sicīlijā no mafijas tika saņemta pati precizākā topogrāfiskā informācija, ostu, tiltu, ceļu un upju apraksti. Tika iedarbināts elegantais "garu pasts" starp ASV un Sicīlijas doniem. Visā salā tka izvērsta pretfašistiska un proamerikāniska propaganda.

Mafijas sadarbošanās ar ASV desanta operācijā Sicīlijā. 1943.gada 14.jūlijā amerikāņu izlūklidmašīna virs Villaalbas komūnas nometa paciņu ar izplētni. To nogādāja donam Kalo (Kalodžero Vicīni). Paciņā bija dzeltens lakats ar izšūtiem iniciāļiem L.L. - tas bija sveiciens no Lakija. Tas bija lūgums palīdzēt amerikānu desantam, mafija sāka darboties.
Pēc 14.jūlija pretestība amerikāņiem manāmi atslāba, pēc tam pārtraucās pavisam. Eizenhaueram lūdza komentēt tik brīnumainu karaspēka karagājienu, bet viņš vien mīlaini atsaucās uz kādu "stratēģsku informāciju," ko ieguvis ģenerālštābs.
Interesanti bija notikumi Montekamaratas cietoksnī, kam bija nepieejama cietokšņa slava. Tajā atradās stiprs garnizons, apbruņots ar vācu tankiem, zenīta un prettanku lielgabaliem. T visu komandēja pārliecināts fašists pulkvedis Salemi. Katru rītu viņš uzmundrināja savus kareivjus ar lozungu: "Mirsim, bet nepadosimies!" Iepretīm pulkveža aģitācijai katru vakaru mafijas cilvēki pierunaja, pārliecināja un biedēja garnizona kareivjusmafijnieka Dženko Russo vārdā. Un tā, 20.jūlija rītā pulkvedis Salemī rīta skatē ar šausmām konstatēja, ka 2/3 viņa kareivju ir dezertējuši. Saniknotais virsnieks devās uz Mussomelas pilsētiņu, lai izrēķinātos ar "šo draņķa mafiozi." Uz ceļa viņa automobilis iekļuva mafijnieku ierīkotā slēpnī un brašais pulkvedis tika sagūstīts.
Pats Dženko Russo ar saviem rokaspuišiem ieradās cietoksnī,sasauca garnizona atliekas un pavēlēja: "Tūdaļ nolikt ieročus! Bet, kad ieradīsies amerikāņi, lai es nedzirdētu nevienu šāvienu! To, kas iedrošināsies man nepaklausīt, mēs kaut vai no zemzemes izvilksim un pulverī saberzīsim. Tas pats būs ar viņa radiniekiem."
Gandrīz tāda paat notikumu gaita bija Villaalbā. Amerikāņu tanku avangardu sagaidīja nevis lodes, bet gan līksmojošu iedzīvotāju pūlis ar donu Kalo priekšgalā. Nebija vajadzīgs pat tulks - amerikāņu arjergardu komandēja sicīliešu izcelsmes virsnieks. Pēc tam itāļu karavīri padevās amerikāņiem veselām kolonnām bravurīgas mūzikas pavadībā. Viņi distancējās no Musolīni režīma uzskatot, ka fašisms - tas ir viens, bet Itālija - kaut kas cits.
Tā 7 dienu laikā amerikāņi praktiski bez zaudējumiem nonāca līdz Palermai. Kolonnas priekšgalā kopā ar amerikāņiem brauca dons kalo un Dženko Russo, un tas darbojās efektīgāk nekā jebkādi ieroči. Pilsētu iedzīvotāji interventus sagaidīja līksmi, plsētu vērti plaši tika atvērti, no cietuma izlaida "antifašistus."

Pēc kara. Pēc kara dons Kalo saņēma ASV armijas pulkveža dienasta pakāpi un līgumu par ASV armijas apgādi. Līdz ar to tapa briesmīgi bagāts, kļuva par melnā tirgus karali un dzimtās pilsētas Villaalbas mēru. Mira 1954.gadā. Viņa bērēs piedalījās tūkstosiem zemnieku, kas bija ģērbti melnā, politiķu, garīdznieku un mafijnieku. Ceremonijā bija arī Laki Lučiāno, kas vēl kara laikā bija ticis izlaists brīvībā, taču izsūtīts uz Itāliju. Bet daudzu tūkstošu galvainās procesijas sākumā gāja Dženko Russo, kas bija kļuvis par Sicīlijas mafijas bosu.

Cīņa pret mafiju. 1986.gada 10.februārī Itālijā sākās lielākā tiesas prāva pret Sicīlijas mafiju. Apsūdzības balstītas uz Tomazzo Bušetas liecībām, viņš bija pirmais ietekmīgais mafijas loceklis, kas pārkāpa omertu. Apsūdzību no valsts puses uzturēja prokurori Džovanni Falkone un Paolo Borselīno. Tika notiesāti 338 mafiozi un pirmo reizi iedragāta Sicīlijas mafijas varenība.
1992.gada 23.maijā atentātā nogalināja prokuroru Džovanni Falkoni. Pēc Salvatores Rīna pavēles viņa mašīna tika uzspridzināta.
1992.gada 19.jūlijā līdzīgā veidā tika uzspridzināta Falkoni kolēģa Paolo Borselīna mašīna. Arī šo uzbrukumu pasūtīja S.Rīns.
1993.gada 15.janvārī pēc gadu desmitiem ilgas bēguļošanas apcietināja bosu Salvatori Rīnu (Zvērs), viņu notiesāja uz mūža ieslodzījumu. Uz viņa sirdsapziņas bija vairāk kā 150 slepkavības.
2002.gada 18.novembrī Itālijas tiesa atzina, ka bijušais premjers Džūlio Andreoti ir līdzvainīgs kāda žurnālista slepkavībā. Itālijā ja sen klīda runas, ka Andreoti esot saistīts ar mafiju. Viņam piesprieda 24 gadu ieslodzījumu, ko apelācijas tiesa atcēla.
Par capo di tutti capi (visu bosu vadonis) 1993.gadā kļuva Bernardo Provencāno (Traktors), kuru arestēja 2006.gada 11.aprīlī pēc vairāk kā 40 gadu slapstīšanās netālu no Karleones pilsētiņas. Piesardzīgo mafiozi iegāza veļas sūtījums, kas pienāca no viņa sievas, jo policistiem izdevās izsekot sūtījuma ceļam. Provencāno laikā mafija kļuva mazāk nežēlīga, mazāk slepkavību. Dzīve Sicīlijā kļuvusi mierīgāka. Provencāno izvairījās no atklāta konflikta ar valsts varu, iesaistījās likumīgā biznesā kā piemēram pārtikas ražošanaā un atkritumu apsaimniekošanā. Mafija „piesūcās” valsts pasūtījumiem.
2007.gadā apcietināja jauno Sicīlijas mafijas līderi Salvatori Lo Pikolo ar dēlu Sandro, kuri bēguļoja kopš 1983.gada. Kratīšanā pie viņiem izdevies atrast mafijas uzvedības kodeksu, kas izveidots pēc Bībeles 10 baušļu principa. Mafijniekiem vēlēts nekavēt norunātas tikšanās, ar cieņu izturēties pret sievām, aizliegts tikties ar policistiem, iekārot draugu sievas, apmeklēt krogus un melot. Pikolo atbalstīja sava priekšgājēja Provencāno mierīgās metodes. Naudu ieguldīja nekustamajos īpašumos.
Patlaban mafijai ir grūti laiki, taču tā jau vairākkārt attapusies no krīzes situācijām. Cosa Nostra patlaban zaudē ietekmi citiem itāļu mafijas grupējumiem.
2007.gada 4.septembrī Itālijas darba devēju apvienības Sicīlijas nodaļa paziņoja, ka izslēgs no savām rindām katru, kas turpinās maksāt mafijai. Viņu skaitu lēš uz 6–7 tūkstošiem locekļu uz 5 miljoniem sicīliešu. Cīnītājiem par nemaksāšanu mafijai ir arī sava mājaslapa: www.addiopizza.org.
2007.gada oktobrī arestēja arī Sicīlijas mafijas bosu Enriko Skalavīno ar iesauku „pizzo karalis,” tagad 36 gadu vecs. Viņš pārvaldīja vērienīgo naudas izspiešanas sistēmu, kas iekasēja „aizsardzības” naudu no Sicīlijas uzņēmējiem. Piepelnījās arī ar narkotiku tirdzniecību un tika uzskatīts par vienu no bīstamākajiem Itālijas noziedzniekiem.
Itālijas policija arestējusi Sicīlijas mafijas bosu Mikeli Katalano brīdī, kad viņš pa televizoru skatīties amerikāņu miniseriāla „The Boss of Bosses” noslēguma seriālu par mafijas bosa Salvatores Rīno arestu.
Sicīlijas pilsētas Dželas mafijas boss Daniele Emanuello pirms nāves paspēja apēst slepenus sarakstus ar mafiozu vārdiem un telefonu numuriem, ceturtdien ziņoja Itālijas mediji. 43 gadus vecais Emanuello tika nogalināts policijas reida laikā. Veicot līķa sekciju, nelaiķa barības vadā tika atrasti dokumentu fragmenti.Policija izsekoja bēguļojošo Emanuello un pirmdien iebruka lauku saimniecībā Sicīlijas vidienē, kur viņš slēpās. Mafijas boss mēģināja aizbēgt un tika nošauts. Emanuello vārds figurēja 30 visvairāk meklēto Itālijas noziedznieku sarakstā.
Itālijas galvenais mafijas apkarotājs prokurors Paolo Graso kādam vietējam laikrakstam paziņoja, ka zina par valsts un mafijas kontaktiem. Laikraksts pavēstīja, ka 1992.gadā tā laika Itālijas mafijas galva Toto Rīna iesniedzis 12 punktu „vēlmju sarakstu,” kuru izpildes gadījumā mafija pārtrauktu noziegumus pret valsti. Sarunas nekādus rezultātus nedeva, 1993.gadā T.Rīna tika arestēts. Tomēr sarunu periodā tika nogalināti vairāki ietekmīgi prokurori un tiesneši, bet politiķi palika neskarti. Šī informācija Itālijā radīja skandālu.
2009.gada 15.novembrī Kalatafīmi pilsētiņā Trapāni provincē arestēts otrs ietekmīgākais organizācijas vadītājs Domeniko Rakulja (saukts par „veterinārstu” tā lielās mīlestības pret dzīvniekiem dēļ). Viņš saņemts pēc 15 gadu bēguļošanas. Aizmuguristi tam bija piespriesti 3 mūža ieslodzījumi par 5 slepkavībām un citiem smagiem noziegumiem.
Pēdējos 18 mēnešos gūti lieli panākumi cīņā pret Sicīlijas mafiju – 3600 mafiozi arestēti un 15 no 30 visvairāk meklētajiem noziedzniekiem.
2016.gada februāra sākumā itāļu policija aizturēja vairāk kā 100 Laudāni klana dalībniekus Katānijā. Savukārt Neapolē aizturēti močas klana pārstāvji.

Nospiedums kultūrā.
„Krusttēvs.” Šo filmu triloģiju 1972., 1974. un 1990.gadā pēc Mario Pjūzo romāna veidoja Frānsiss Frds Kopola studjā Paramount. Galvenajā lomā Marlons Brando. Pirmā no filmām saņēma 3 „Oskarus.” Filmēšana nenotika īstajā Karleones pilsētiņā jo tā šķitusi pārlieku neglīta, bet gan netālu no Taorminas esošajā Savokā.
Korleonas pilsēta, kas atrodas netālu kalnos no Palermas, ir dzimtā vieta reāliem Cosa Nostra barvežiem - Salvatorem Rīnam (joprojām atrodas cietumā mūža ieslodzījumā) un Bernandam Provencāno (mira 2015.gadā 83 gadu vecumā). 2016.gada augustā par sakariem ar mafiju tika atlaista Karleones pilsētas dome.

Saites.
Itāļu mafija.