Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Dalailamas (1409.g.-patlaban)

"Gudrības okeāns" - mongoļu val., tā sava Tibetas apanhans.meklējuma laikā tibetiešu garīgo līderi nosaucis mongoļu Alt

Dalailamu amatu izdomāja un ieviesa Ķīnas iekarotāju mongoļu Juaņu dinastija 1409.gadā. Šodien dalailamas ir Tibetas budistu augstākie garīgie līderi.

Reģenti bija valsts augstākās amatpersonas, kas pārvaldīja valsti starp Dalailamas izvēlēšanos (5-6 gadi vecu) un viņa pilngadību, pārējā laikā bija padomdevēji un izpildvara. Pančelama ir bijis tradicionāli otrs augstākais amats valstī. Viņš arī reinkarnējas. Otro Pančelamu Ķīna pasludina par Tibetas valdnieku. Citiem kaimiņvalsts palīdz strīdā ar Dalailamu par nodokļu sadali. Dalailama savukārt vajājis Pančelamu.

Congkapam bija daudz skolnieku. Vienu no viņiem vēlāk nosauca par pirmo Dalailamu, lai gan tituls „Dalailama” šajā pēctecības līnijā netika lietots līdz pat trešajam iemiesojumam. Trešajam Dalailamam šo titulu deva mongoļi. Un Piektais Dalailama, arī ar mongoļu atbalstu, ieguva politisko varu Tibetā. Mongoļi to darīja, lai, pirmkārt, pārtrauktu Tibetā 150 gadus ilgušo pilsoņu karu un veicinātu vienotību un stabilitāti visā Tibetas teritorijā. Dalailama kļuva par visu Tibetas tradīciju aizbildni, ne tikai gelug tradīcijai, kaut gan Dalailamas pēctecības līnija sākotnēji nākusi no gelug skolas. Piektā Dalailamas galvenais skolotājs kļuva pazīstams kā Pirmais Pančelama.

Pirmie divi tituli tiek jau mirušiem viņu priekštečiem.

Mongolijā XVI-XVII gs. izplatījās budisms lamaisma formā no Tibetas. Tibetas budistu galvi dalailamam agrāk bija ietekme arī Mongolijā, kur viņš noteica kandidāta izvēli galvenā lamas postenim lamaistiskajā Mongolijā, taču pēc 1921.gada revolūcijas un Mongolijas Tautas republikas nodibināšanas šī mongoļu lamaistu atkarība no Tibetas dalailamas beidzās.

1.dalailama (1409.???–1475.g.).
Dzīvesgājums. Congkapam bija daudz skolnieku. Vienu no viņiem vēlāk nosauca par pirmo Dalailamu, lai gan tituls „Dalailama” šajā pēctecības līnijā netika lietots līdz pat trešajam iemiesojumam. Pirmo dalailamu izraudzījis mongoļu Juaņu dinastijas galva.
Mira 1475.gadā. Pirmais esot bijis garīga būtne, kas vēlējusies iedzimt uz Zemes. 

2.dalailama.

3.dalailama. Sonams Gjatco (1543.-1588.g.). Par pirmo Dalailamu iecēla Geluga skolas līderi Gjatco, piešķirot 3.Dalailamas titulu. Trešajam Dalailamam šo titulu deva mongoļi.
Laikam tieši viņu mongoļu Altanhans  Tibetas apmeklējuma laikā nosauca par "gudrības okeānu," tā iedibinot dalailamas jēdzienu.

4.dalailama. Par 4.Dalailamu iecēla mongoļu cilts vadoņa dēlu, kurš diez kāds "gudrības okeāns" laikam nebija, jo viņam piestiprināja Skolotāju. Tam viņš deva titulu Pančelama, kas tulkojumā arī nozīmē ,,skolotājs.’’ Līdz ar to tika ielikts pamats varas konkurencei, ko sekmīgi izmantoja ārējie nedraugi - ķīnieši un mongoļi. 

5.dalailama, Lielais (1617-1682.g.). Pirmais Dalailama, kam reāli bija visa politiskā un garīgā vara Tibetā, kas iedibināja Dalailamas reinkarnācijas tradīciju, bija 5. - saukts Lielais Dalailama (1617.-1682.g.).
Piektais Dalailama, arī ar mongoļu atbalstu, ieguva politisko varu Tibetā. Mongoļi to darīja, lai, pirmkārt, pārtrauktu Tibetā 150 gadus ilgušo pilsoņu karu un veicinātu vienotību un stabilitāti visā Tibetas teritorijā. Dalailama kļuva par visu Tibetas tradīciju aizbildni, ne tikai gelug tradīcijai, kaut gan Dalailamas pēctecības līnija sākotnēji nākusi no gelug skolas. Piektā Dalailamas galvenais skolotājs kļuva pazīstams kā Pirmais Pančelama.
Viņa lomu var salīdzināt ar Pēteri I Krievijā, hercogu Jēkabu Kurzemē. Viņš atkal apvienoja valsti, nostiprināja Lasas galvaspilsētas statusu, mūsdienu izskatā uzbūvēja Potalu. Kad viņš nomira, reģenti viņu pasludināja par nemirušu vēl 12 gadus, kamēr Potala pabeigta, jo sazin kāds būs pēctecis... kaut arī viņa reinkarnācija. 
Viņa laikā uzbūvēja (pārbūvēja tagadējā izskatā!) Potalas pils kompleksu, kas kļuva arī par visu nākošo dalailamu rezidenci.

  6.dalailama.
  7.dalailama.
  8.dalailama.
  9.dalailama.
10.dalailama.
11.dalailama.
12.dalailama.

13.dalailama (?–1935.g.).
Dzīvesgājums. Mira 1935.gadā.

      14.dalailama. Tenzins Gjaco (1936.-mūsdienas).

Saites.
Tibetieši.