Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Djauss

Raksturojums. Djauss, Djāuss (senindiešu dyāus „mirdzošās dienas debesis,” „diena”), senindiešu mitoloģijā ir debesu dievs. Debess personifikācija. Rigvēdā nav nevienas himnas, kas būtu veltīta tikai Djausam vienam pašam, bet ir sešas himnas, kurās vēstīts par Djausu un Prithivī (zemi).
Djauss un Prithivi tiek aplūkotas kā divas pasaules. Djauss un Prithivi ir dzīvības spēka avoti: debesis un zeme viszinoši un labestīgi aprasina cilvēkus ar medu, vairo uzturu, dod medījumu, bagātību. Pēc Šatapatbrāmanas zeme ir radusies agrāk par debesīm (tāpat kā grieķu mitoloģijā). Tēva debesu un mātes zemes tēliem, kas Visumā radījuši visu, kas tajā atrodas, ir daudz tipoloģisku paralēļu. Nav nekāds brīnums, jo šie tēli radušies kopindoeiropiskajā periodā. Djausa - tēva vārdam dyāusspitar ir precīza atbilstība - sengrieķu Zevs, Zeus, Dios, latīņu Ju(p)iter, Diēspiter, umbrulupater.

Djausa bērni. Ušasa, Ašvini, Agni, Sūrja, Pardžanja, āditjas, maruti, angirasi. Tieši tēva lomā Djauss tiek personificēts. Tā ir vienīgā Djausu personificējošā pazīme. Ir arī citi zoomorfiski Djausa tēli, kam raksturīgi izteikti seksuāli motīvi - vērsis apaugļotājs vai ērzelis.

Mīti. Mītos Djauss visbiežāk darbojās kopā ar Prithivī. Viņi veidoja sākotnējo laulāto pāri, kur Djauss bija tēvs un debess, bet Prithivī - māte un zeme. Kādreiz viņi bija saplūduši kopā, bet pēc tam viņus atdalīja un padarīja stiprus (pēc Varunas likuma) katru par sevi. Tas bija kosmogonisks akts, ko veica Indra, Varuna un citi dievi. Lietus, ko Djauss nolēja pār zemi, ir Djausa sēkla, no kā dzimst viss jaunais, arī dievi. 

Saites.
Hindu mitoloģija.