Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Dārijs III Codomannus (336.-331.pmē.)

Pēdējais Ahemenīdu duinastijas Persijas ķēniņš laikā no 336. līdz 331.g.pmē., kad viņa impēriju sagrāva maķedonieši Aleksandra vadībā.

Dzīvesgājums. Līdz kāpšanai tronī bija Armēnijas vietvaldis (satraps).
335.g.pmē. Dārijs III no jauna iekaroja Ēģipti.

Karš ar maķedoniešiem. Viņa valdīšanas laikā Maķedonijas Aleksandrs sāka karu ar persiešiem un sagrāva milzīgo Persijas valsti.
Karš ar maķedoniešiem sākās 334.gadā, kad tie iebruka Mazāzijā un pirmajā kaujā sakāva persiešu armijas arjergadu. 333.g.pmē. rudenī Dārijs III mēģināja apstādināt uzbrūkošos maķedoniešus kaujā pie Isas. Tomēr neraugoties uz trijkāršo skaitlisko pārspēku Dārija III armija tika galīgi sakauta un ķēniņš glābās bēgot, atstājot maķedoniešu gūstā māti, sievu un bērnus.
Pēc tam Aleksandrs lielā ātrumā likvidēja persiešu varu Feniķijā un Ēģiptē. No Ēģiptes viņš taisnā ceļā nāca uz Divupi, kur to kaujā pie Gaugameļu ciema 331.g.pmē. 1.oktobrī sagaidīja Dārijs III ar lielu armiju. Un atkal, par spīti skaitliskajam pārsvaram, persieši tika pilnīgi sakauti - Dārijs III bēga viens no pirmajiem. Kaujā krita visa tā laika Armēnijas valdošā dinastija.
Viņu 331.g.pmē. Austrumirānā nodūra viens no paša satrapiem - Baktrijas vietvaldis Bess. 
Līdz ar to izbeidzās Ahemenīdu dinastijas ķēniņu virkne un arī pati Persijas impērja.

Saites.
Persijas ķēniņi (~700.g.pmē.-1979.g.).