Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Enigma šifrēšanas mašīna

Ierīce Enigma (no sengrieķu vārda - "mīkla") bija vāciešu izgudrota un lietota šifrēšanas ierīce II Pasaules karā.

Pavisam starpkaru periodā un Otrā pasaules kara gados izgatavoja aptuveni 100 000 Enigma tipa sifrēšanas mašīnas.
1943.gadā britu atšifrēšanas speciālisti ik dienas atšifrēja 80 000 vācu radiogrammas, vidēji dienā – 2500.
Enigma noslēpumu atklāšana britiem palīdzēja arī amerikāņi. Labākais amerikāņu kriptogrāfs bija Viljams Frīdmans. 

Izgudrošana. Pirmo tās versiju 1923.gadā stādīja priekšā Berlīnes elektroinženieris Artūrs Šerbiuss. Viņš savu izgudrojumu patentēja vairākās valstīs un to bija pat iespējams brīvi nopirkt.

Ieviešana vācu armijā. Vienkāršā un efektīvā ierīce piesaistīja vācu militēistu uzmanību, un kopš 1930.gada vāciesi sāka izstrādāt dažādas Enigmas militārās versijas. Uzlabotos modeļus 1937.gadā ieviesa vācu armijā (vērmahtā) kā šifrēšanas automātus.
Enigma šifrēja miitārās pavēles un ziņojumus ar vairāku elektrisko rotoru palīdzību. Kodu mainīja ik pēc 48 stundām. Adresāts saņēma signālus, pateicoties vienlaicīgi ieslēgtai analogai ierīcei un atšifrēja tekstus, izmantojot attiecīgā brīdī norunāto kodu.

Pretizlūkošana. Pirmie par šo vācu šifrēšanas ierīci ieinteresējās poļi. Tie 30.gadu sākumā bija pat izveidojuši īpašu šifrēšanas biroju ar vairākiem izciliem matemātiķiem. Viens no tiem - Marians Rajevskis, guva pirmos panākumus noslēpuma atklāšanā. Viņš uzminēja vācu izvēlēto pārraides secību, kas bija pavisam vienkārša - ABCDEFG... 
1939.gada 24.jūlijā netālu no Varšavas poļu kriptoanalītiķi tikās ar saviem britu un franču kolēģiem, nododot tiem "savu" Enigmu kopā ar pētījumu metodiku.
Dž.Tolanda grāmatā "Ādolfs Hitlers. Biogrāfija." tiek minēta cita versija - 1938.gadā britu izlūkdienests no kāda poļu matemātiķa nopircis šo šifrēšanas metodoloģiju par 10 000 mārciņu, viņam un sievai britu pases un uzturēšanās atļauju Francijā.

Britu darbs ar Enigmu. 1939.gada vasarā briti ierīci nogādāja Bletčejas parka savrupmājā apmēram 70 km uz ziemeļiem no Londonas. Šeit darboties ar to sāka visspējīgākie speciālisti. Šim nolūkam tie konstruēja savu ierīci - Bombe. Darbs izrādījās sekmīgs un briti pakāpeniski atšifrēja kodu.
Literatūrā atrodamas ziņas, ka pirmās vācu radiogrammas tapa atminētas jau 1940.gada janvārī. Taču vairāki autori atzīmē, ka pirmie nopietnie panākumi bijusi tikai tā paša gada 22.maijā. Pirmās atšifrētās bija radiogrammas (tika izmantoti īsie viļņi), ar kurām apmainījās vācu lidmašīnas un lidojumu vadības centrs.
gandrīz pēc gada briti atšifrēja jau daudz labāk aizsargātos vācu kara flotes radiogrammu kodus. Te angļiem palīdzēja nejaušība, jo britu mīnu kuģis Bulldog Ziemeļatlantijā 1941.gada 9.maijā nopietni sabojāja cācu zemūdeni U 110, kas bija spiesta iznirt. Komanda to atstāja, neko neiznīcinot, jo domāja, ka tā tūdaļ nogrims. Tomēr angļi iespēja to pārmeklēt un veiksme tiem uzsmaidīja - atrada Enigmu, piezīmes par tās darbību un radiogrammu burtnīcu.

Briti izmanto Enigmu. Briti faktu par vācu kodu uzlaušanu turēja lielā slepenībā. Par to zināja tikai daži augstākā ranga virsnieki, visu informāciju apzīmēja ar vārdu "Ultra." Tā briti ieguva iespēju lasīt vācu radiogrammas, reizem viņi par vācu ģenerālštāba pavēlēm uzzināja agrāk nekā paši vācu ģenerāļi. Šī fakta cildināšana vēsturnieku vidū ir liela, līdz pat tam, ka tā palīdzējusi uzvarēt Hitleru karā un saīsinājusi kara laiku par 2 gadiem.
Pastāv versija, ka atšifrējumus briti piegādājuši arī Staļinam.
Tomēr svarīgākais Enigmas devums ir tas, ka briti palīdzēja novērst vācu armijas izsēšanos Lielbritānijā - operācija "Jūras lauva." Britiem kļuva zināms Hitlera 1.augusta rīkojums par gaisa kara saasināšanu un Gēringa ziņojums, ka 15.augustā sāksies plašs vācu gaisa flotes uzlidojums Lielbritānijai - "Ērglis" (Adler). Briti zināja par ieplānotajiem uzlidojumiem pilsētām un paguva sagatavoties, kas mazināja upurus un postījumus. savukārt vācu lidmašīnas cieta lielus zaudējumus.
Tādejādi briti paglāba valsti no iebrukuma, jo Hitlers 1940.gada septembrī saprata, ka nespēj uzvarēt britus gaisa karā.
Briti nespēja glābt Koventrijas pilsētu no uzlidojuma, jo tādejādi varēja atklāties par uzlauztajiem vācu kodiem. Uzlidojumā gāja bojā 550 civiliedzīvotāji, faktiski tie bija upuri noslēpma saglabāšanai.

Flotes cīņas. Pateicoties savai Ultrai, briti pec U 110 nogrimšanas tikai dažas dienas vēlāk sameklēja un nogremdēja Atlantijas okeānā veselus 7 vācu kuģus. 1941.gadā briti nogremdēja arī vareno kuģi Bismark (viens no lielākajiem līnijkuģiem pasaulē).
Tāpat tika samazināta zemūdeņu aktivitāte.
Situācija uz neilgu laiku pasliktinājās 1942.gadā, kad februārī vācu kara flote sāka izmantot jaunu Enigmas variantu. Britiem no jauna izdevās kodus uzlauzt tikai pēc 11 mēnešiem. Šai laikā vācieši nodarīja britu flotei vislielākos zaudējumus - nogremdēja 6 266 215 brutotonnas (tas bija vairāk nekā 3 iepriekšējos gados kopā).

1943.gadā britu speciālisti mēnesī atšifrēja 80 000 vācu radiogrammu dienā vidēji 2500. Pavisam starpkaru periodā un Otrā pasaules kara gados izgatavoja ap 10 000 Enigma mašīnu. Britu matemātiķis Alana Tjūringa, kas zinātnes vēsturē iegājis kā mākslīgā intelekta teorijas pamatlicējs, vadībā II Pasaules karā tika pilnveidots algoritms, ar kura palīdzību radās iespēja atšifrēt nacistu labākās šifrēšanas mašīnas “Enigma” kodus.

Briti savu noslēpumu nesteidzās atklāt pēc kara. Tikai 1976.gadā tie daļēji publicēja dokumentus par operāciju Ultra.

Par Enigmu uzņemtas filmas un sarakstītas grāmatas.

Saites.
II Pasaules karš (1939.-1945.g.).