Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Epilepsija

Epilepsia, grieķiski - epilēpsia.
Krītamā kaite - hroniska cilvēka galvas smadzeņu slimība ar krampju lēkmēm un samaņas zaudēšanu.

Vēsture. Antīkajā pasaulē epilepsiju uzskatīja par "svētu" slimību, izraisa dievišķi spēki. To apstrīdēja Hipokrāts (460.-377.g.pmē.), kas enerģiski vērsās pret "šķīstīšanu un buršanu," ar ko toreiz mēģināja ārstēt epilepsijas lēkmes, izsmēja brīnumdarus un nosodīja rituālās paražas.
Tradicionālā ķīniešu medicīna, uzskata, ka tīģera acu lietošana uzturā ārstē epilepsiju.

Dažreiz epilepsija var būt bez krampjiem. Izšķir genuīno epilepsiju (cēlonis nav zināms) un simptomātisko epilepsiju (citas slimības simptoms). Epilepsijas klīniskās izpausmes iedala vairākās grupās: lēkmjveidīgi traucējumi (lielās un mazās epilepsijas lēkmes), epilepsijas psihiskie ekvivalenti, epileptiskās psihozes, epileptiskās pārmaiņas personībā.

Lielā epilepsijas lēkme sākas ar auru, tai seko bezsamaņa, slimnieks krīt, rodas toniski un kloniski krampji. Mazās epilepsijas lēkmes laikā slimnieki nekrīt, tikai īslaicīgi zaudē samaņu. Epilepsijas psihisko ekvivalentu galvenās izpausmes ir lēkmjveida apziņas aptumšošanās, patoloģiskas garastāvokļa novirzes, veģetatīvi traucējumi. Epilepsijas psihozes var būt akūtas un hroniskas. To izpausmes ir daudzveidīgas, tās var būt līdzīgas citām psihiskām slimībām. 

Reizēm slimniekam ar laiku rodas pārmaiņas personībā: domāšanas gausums, pārslēgšanās grūtības, pārmērīgs pedantiskums, ļaunums un reizē glaimīgums; var pasliktināties atmiņa.

Ārstēšana atkarīga no slimības formas, cēloņiem, klīniskajām izpausmēm. Lieto pretkrampju, dehidratējošus, organismu spēcinošus līdzekļus.

Saites.
Nervu slimības.