Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Enterīts

Enteritis no grieķu vārda enteron ("zarna").
Tievās zarnas gļotādas iekaisums, kas bieži kombinējas ar gastrītu (gastroenterīts) vai kolītu (enterokolīts).

Enterīts cilvēkam. Tas var būt akūts vai hronisks, kā arī totāls (skar visas tievās zarnas daļas) vai norobežots (divpadsmitpirkstu zarnā - duodenīts, līkumainajā zarnā - ileīts).
Akūtā enterīta biežākais cēlonis ir infekcija, nepiemērots, pārmērīgi apjomīgs un nesabalansēts uzturs, saindēšanās (ar ķīmiskām vielām, sēnēm), alerģija (pret kādu uzturlīdzekli, medikamentu). Raksturīgs pēkšņš sākums: paaugstinās temperatūra, rodas vēdergraizes, vemšana, caureja. Smagos gadījumos, kad organisms zaudē daudz ūdens, rodas slāpes, asinsrites sistēmas vājums, krampji. Akūtais enterīts ilgst dažas dienas un parasti beidzas ar izveseļošanos. Ārstē ar t.s. bada diētu, pretmikrobu līdzekļiem, šķidruma un sāļu ievadīšanu.
Hronisks enterīts ir akūtā enterīta sekas vai arī rodas ilgstoša nepiemērota uztura vai gremošanas traucējumu (sālsskābes, fermentu trūkums) dēļ. Raksturīgas nelielas sāpes, vēdera uzpūšanās, urkšķēšana, smaguma sajūta pēc ēšanas, var būt caureja. Ja laikus neārstē, rodas novājējums, dažādu vielu trūkums organismā, hipovitaminoze, anēmija. Ārstē ar īpašu, olbaltumvielām bagātu diētu, gremošanas fermentiem, dzelzs preparātiem, vitamīniem.

Enterīts dzīvniekiem. To izraisa bojāta, indīga, grūti sagremojama vai dzīvnieku sugai un vecumam neatbilstoša barība, strauja barības maiņa, zemas kvalitātes pārtikas rūpniecības atkritumi un ēdienu atliekas (cūkām), augsnes piejaukums zaļbarībai (govīm), strauja pāreja no pilnpiena uz vājpienu un augu barības izēdināšanu (teļiem). Slimība var rasties arī tad, ja dzīvnieki slimo ar dažādām infekcijas slimībām (salmonelozi, cūku mēri, suņu mēri, paratuberkulozi), invāzijas slimībām (balantidiozi). 
Īpaša enterīta forma ir virusenterīts. Akūta enterīta gadījumā dzīvniekiem ir caureja, nav ēstgribas (jaundzīvniekiem). Hroniska enterīta gadījumā caureja mainās ar aizcietējumiem un dzīvnieki novājē. Akūtais enterīts ilgst dažas vai 8-10 dienas. Ja rodas gastroenterīts, dzīvnieku mazuļi (visbiežāk sivēni) aiziet bojā.
Enterītu ārstē ar diētu, pretmikrobu līdzekļiem, sāļu šķīdumiem.

Saites.
Gremošanas trakta slimības.