Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Ekvadoras metāla bibliotēka

Ērihs fon Dēnikens savā grāmatā „Dievu zelts” (The Gold of the Gods), kas Vācijā iznākusi ar nosaukumu „Visuma sēja” (Sowing in the Cosmos), raksta: „Visas ejas veido precīzus taisnos leņķus. Vietām tās ir šauras, vietām platas. Sienas gludas un daudzviet izskatās kā nopulētas. Griesti gludi un vietām it kā ar laku pārklāti. Šaubas par pazemes tuneļu eksistenci kā pēc burvju mājiena izgaisa un es jūtos ārkārtīgi laimīgs. Morics teica, ka šie tuneļi, caur, kuriem mēs gājām, stiepjoties simtiem jūdžu garumā zem Ekvadoras un Peru teritorijas.”

Minētajā grāmatā Dēnikens apraksta savu ceturto ceļojumu apkārt pasaulei, kas noticis 1972.gadā. Tā laikā viņš Ekvadorā pabijis gigantiskā tuneļu sistēmā, kurā iekļuvis pa slepenu ieeju Cueva de los Tayos alā. Kaut kur tuneļos viņš redzējis telpu, kas bijusi līdz augšai pilna ar zeltu.

Dēnikens nebija šo noslēpumaino tuneļu atklājējs. Tos, izpētot indiāņiem un spāņu kolonistiem jau sen pazīstamo, iespaidīgo, dabīgi veidojušos Cueva de los Tayos alu it kā bija uzgājis uz dzīvi Argentīnā pārcēlies ungārs Huans Morics (Juan Moritz). Viņš aizvedis Dēnikenu uz minēto alu sistēmu. Vienā no alām viņi atraduši milzīgu unikālu metāla plākšņu bibliotēku. Uz tām līdzenā, it kā tipogrāfiski iespiestā tekstā bijusi šifrēta informācija. Citā apakšzemes zālē Dēnikens redzējis apbrīnojamu dzīvnieku kolekciju - ķirzakas, ziloņi, lauvas, krokodili, jaguāri, lāči u.c. „Tas ir neprātīgs zoodārzs, bet dzīvnieki tajā - no tīra zelta...” Dēnikens par grāmatu, kurā to visu aprakstīja toreiz nopelnīja 2 miljonus dolāru. Tas laikam stipri nokaitinājis Morica kungu, kurš intervijā žurnālam Der Spiegel paziņojis, ka Dēnikens šajās alās nekad nav bijis un, ka viss, ko viņš raksta savā grāmatā ir izdomāts. Nepārprotiet, Morics apstiprināja, ka šīs alas eksistē, bagātības arī, bet Dēnikenam ar to nav nekāda sakara. Drīz pēc tam Dēnikens saņēmis no Morica advokāta Mateja Penjas prasību par atlīdzību vairāk nekā 200 000 dolāru apmērā.

Šāds Morica paziņojums bija kā saldais ēdiens Dēnikena kritiķiem, kuri to nekavējoties izmantoja kā pierādījumu tam, ka slavenais šveiciešu rakstnieks un dievu-astronautu pētnieks visu stāstu par alu sistēmu Ekvadorā ir safabricējis.

1974.gadā Dēnikens žurnālam Playboy atzinis, ka, lai gan viņš esot apmeklējis bibliotēku un citas vietas, kuras aprakstījis, dažus notikumus gan esot izdomājis, lai padarītu savu grāmatu interesantāku. 1978.gadā intervijā popularzinātniskajai TV programmai PBS NOVA Dēnikens paziņojis, ka viņš nekad nav bijis alā, kuru aprakstījis savā grāmatā, bet tikai „sānu ieejā.”

Protams, viņš turpināja apgalvot, ka noslēpumainajās alās ir metāla plāksnīšu bibliotēkas zāle, ko savulaik ierīkojuši kosmisko kauju zaudējušie citplanētieši.

Savu rīcību Dēnikens skaidro sekojoši: „Man savulaik vajadzēja piekrist zināmiem Morica noteikumiem. Tā piemēram, es nedrīkstēju pat ieminēties par kaut kādu sānu ieeju, un man vajadzēja izlikties. Morics šo noteikumu pamatojis ar to, ka sānu ieeja esot relatīvi viegli sasniedzama un viņam jāizkavē iespēja, ka pēc tam visādi iespējamie dārgumu meklētāji izlaupītu alu. Ko es varēju darīt? Es par katru cenu gribēju vismaz nelielu daļu no viņa attēlotā redzēt pats savām acīm un droši vien toreiz būtu piekritis arī vēl citiem noteikumiem.”

Lai nu, kā, bet Dēnikena reputācija no šādas Morica rīcības stipri cieta. Laikrakstos parādījas trekni virsraksti, kuros Dēnikens tika saukts par lielībnieku un tamlīdzīgos epitetos.

Citiem pētniekiem, kuri, vadoties pēc Dēnikena stāstiem, arī mēģinājuši izpētīt šo noslēpumaino alu kompleksu, nācas piedzīvot smagu vilšanos. Viņi norādītajā rajonā neko neatrada. Piemēram, 1976.gadā Nīls Armstrongs, kurš iegājis vēsturē kā pirmais cilvēks, kas spēris kāju uz Mēness, piedalījās ekspedīcijā, lai izpētītu alas Ekvadorā, kurās atradusies Dēnikena aprakstītā metāla bibliotēka. Nekas no gaidītā tomēr netika atrasts. Vienīgais, kas saskanēja ar Dēnikena aprakstu bija Cueva de los Tayos alas ģeomorfoloģija. No tuneļiem un zelta nebija ne vēsts. Laikrakstos parādījas šādi virsraksti: „Dēnikens atmaskots,“ "Šarlatāns padarījis pats sevi par muļķi."

Dēnikens metās pretuzbrukumā, teikdams, ka Armstrongs izpētījis ne tās alas. Tomēr viņš atteicās atklāt precīzas īstās alas atrašanās vietas koordinātes.

Saites.
Ekvadora.