Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Grigors Apgaismotājs (~257.~328.g.), svētais

Armēniski - Գրիգոր Լուսավորիչ (izrunā - Grigor Lusavorič).
Grieķiski - Gregorios Foster jeb Gregorios Fotistess.
Angliski - Gregory the Illuminator.

Reliģisks darbinieks Armēnijā, kas ap 301.gadu sekmējis kristietības ieviešanu valstī, 1.armēņu katolikoss.

Radniecība. Cēlies no partiešu ķēniņu Aršakīdu dzimtas, bijis radniecībā ar Armēnijā valdošo ķēniņu dinastiju.
Tēvs - Anaks, ķēniņa Hosrova Lielā slepkava.

Dzīvesgājums. Dzimis ap 257.g. Armēnijā.
Pēc tam, kad III gs. sasanīdu Persijā tika iznīcināti armēņu ķēniņa Hosrova Lielā radinieki, kas bija partiešu ķēniņu armēņu zara pārstāvis, sasanīdi uzbruka Armēnijai. Hosrova Lielā armija izrādīja iebrucējiem stipru pretestību un sakāva tos. Pēcāk, kā stāsta hronikas, sasanīdi nosūtīja pie Hosrova slepkavu Anaku, kas bija attāls armēņu ķēniņa radinieks, un kurš nogalināja valdnieku. Anaku saķēra un noslīcināja kopā ar viņa brāli, bet divus viņa dēlus, no kuriem viens bija tieši Grigors, izdevās izvest uz Cēzareju (Kapadokijā).

Grigors un ķēniņš Trdats III. Vienīgais nogalinātā ķēniņa radinieks Trdats III(?), kas bija skolots Romā un audzināts romiešu galmā. Viņš zināja svešvalodas, bija skolots kaujas mākslā un uzskatīja kristiešus par politiski bīstamu spēku. Tāpat viņš arī kļuva par pārliecinātu pagānu laikā, kad Romā valdīja reakcija pret kristietību.
Tikmēr Grigors, kas slēpās Kapadokijas Cēzarejā, tika slepus pievērsts kristietībai, arī pārvaldīja svešvalodas un dažādas zinības.
Sasniedzis pilngadību, Trdats III tika nozīmēts no Diokletiāna par romiešu leģiona komandieri un padzina sasanīdus no Armēnijas. Pa ceļam uz Armēniju topošais ķēniņš sastapa Grigoru, kas noslēpa savu izcelsmi, un uzaicināja to uz savu pili.
Armēņu vēsturnieki apgalvo, ka pagānu rituāla laikā Erīzā Trdats III pavēlējis Grigoram ziedot vainagu dieves Anaītas statujai. Tomēr Grigors atteicies to darīt, paziņodams, ka ir kristietis. Saniknotais Trdats III, uzzinājis arī par Grigora izcelsmi (Anaka dēls, kas nogalinājis Trdata III tēvu Hosrovu), pavēlēja ieslodzīt Grigoru Artašatas "dziļajā bedrē" - Horvirapā.

Grigors ieslodzīts Horvirapā. Te viņš starp indīgiem kukaiņiem mokās un vientulībā pavadījis 13 gadu. Šai vietā parasti iesodzīja uz nāvi notiesātos. Saskaņā ar nostāstu, grigors izdzīvoja tikai tādēļ, ka kāda sieviete laida viņam auklā lejā grozu ar pārtiku.
Pēc tam, kad Trdats III nogalināja svētos Ripsīmu un Gajānu, kas sludināja Armēnijā kristietību, ķēniņš pazaudēja prātu. Tikai pēc savas māsas Hosrovaduhtas lūguma viņš izsauca pie sevis Grigoru. Māsa bija redzējusi sapni, ka ķēniņa veselība būs glābta tikai tad, ja viņš pakļausies Grigoram.

Grigora un Trdata III satikšanās. Trdats III satika Grigoru Vagaršapatā (Zvartnocā) un lūdza viņam grēku piedošanu, pieņēma kristietību un tiešām esot palicis vesels. Tieši ar šo notikumu iezīmējās Armēnijas kristianizācija 301.gadā.
Pieņēmis kristietību, ķēniņš ar pavēli piešķīra Grigoram tiesības kristīt visu armēņu tautu. Tad nu arī 301.gadā Armēnija kļuva par pirmo kristīgo valsti pasaulē.
302.gadā Cēzarejā, kur Grigors bija pavadījis savu bērnību, viņš tika  nozīmēts par Armēnijas patriarhu no arhibīskapa Leontija puses.

IV gs. sākumā dibinājis Airavanka klosteri (tagad Gegarda klosteris), šeit dzīvojis cellē un sludinājis kristietību.
Saskaņā ar armēņu nostāstu pirmais armēņu bīskaps Grigors Apgaismotājs ieraudzījis, kā Kristus parādījies pie Vagaršapatas (tagad Ečmiadzina) un ar zelta āmuru norādījis vietu kristīgās baznīcas celšanai Armēnijā. Tādejādi 303.gadā te virs pagānu uguns altāra tika uzcelta pirmā kristiešu baznīca Armēnijā un Ečmiadzina kļuva par armēņu katolikosa rezidenci. 

80.gadu vecumā savas aktīvās darbības beigās S.Grigors kopā ar mūku grupu devās uz nelielu klosteri pie Sepuha kalna Daranalas provincē (Augšējā Armēnija, Manjac Air), tolaik Armēnijā, mūsdienās Kemaha Turcijā, kur arī miris ap 328.(334.?)gadu.

Lampa Aragaca kalnā. Jau senatnē kalnu uzskatīja par vietu, kurā varot redzēt debesu zīmes. Tā, piemēram, kāda leģenda stāsta, ka Sv.Grigors Apgaismotājs uzkāpis kalna galā lai lūgtos un naktī viņam spīdējusi nedziestoša lampada, kas karājusies tieši no debesīm. Leģenda apgalvo, ka šī lampada naktīs spīd arī tagad, taču redzēt to var tikai "apgaismotie." 

Aplūkojamie objekti.
      Gegarda klosteris.
      Lusavoriča celles.
Celles Gegarda klosterī, kurās tas dzīvojis.
      Ečmiadzina.

Nospiedums civilizācijā.
      Latvijā ir Sv.Gregora izglītības centrs.

Saites.
Armēņu katolikosi.
Armēņu apustuliskā baznīca.