Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Gulbju gredzenošana, angļu tradīcija

Ceremonijas angliskais nosaukums Swan Upping saistīts ar to, ka putnu izcēla (up) no upes svēršanai, lai gan tas varētu nozīmēt arī pašu ceļojumu. Ceremonija notiek jūlija sākumā. Interesanti, ka tā sakrīt ar ikgadēju meteorītu plūsmu, kas tiek saukta par Alfa-Cignīdu un sasniedz maksimumu 18.jūlijā. Apmēram nedēļu šī plūsma ir redzama Gulbja Denēbas apkaimē.
Tā ir gadskārtēja visu gulbju-šņāceņu svēršana un iezīmēšana, kas pastāvīgi dzīvo Temzas upē. Tradīcija iedibināta XII gs., kad Anglijas karaliene esot pasludinājusi sevi par gulbju īpašnieci.
Ceremoniju, sākot ar XV gs. veic divu vecāko Londonas Livreju (laikam amatniecības?) kompāniju pārstāvji – krāsotāji un vīndari. Tiem vienīgajiem tika piešķirtas īpašas tiesības turēt Temzā gulbjus. To pārrauga karalienes iecelts kalpotājs.
Piecu dienu ceļojums šai sakarā sākas pie Londonas ietekas un turpinās līdz Abingtonai netālu no Oksfordas. Iesākumā gan tas esot gājis līdz Oksfordas tiltam pašā pilsētā. Pašu iezīmēšanas procesu veic karaliskais „gulbju iezīmētājs” – sarkanā jakā un ar spalvu pie cepures. Tā darbības vada karaliskais „gulbju glabātājs.”
Vindzoras pilij tuvākajās slūžās flotile apstājās, lai visi klātesošie varētu uzsaukt tostu Viņa Augstībai kā „Gulbju Valdniecei/-kam.” Ceremoniālajam ceļojumam pa upi ir maģiska nozīme.
Bez gulbju svēršanas un iezīmēšanas ceremonijas laikā notiek arī gulbju mazuļu sadalīšana starp abām amatnieku brālībām – atkarībā no izcelšanās. Līdz pat XX gs. vīndaru gulbji tika iezīmēti ar diviem iegriezumiem knābja apakšdaļā, bet krāsotāju – ar vienu iegriezumu. Patlaban putni tiek vienkārši gredzenoti. Putni bez iezīmes automātiski kļūst par karaļnama īpašumu. Visā Britānijā eksistēja dažādas gulbju zīmes – visai bieži tās bija putna kājas formā, lai gan pašam gulbim kāja ir ar peldplēvēm.
Iespējams, šī tradīcija ir ļoti sena gulbju kulta turpinājums.
Līdz XVIII gs., kad tika izmainīts britu kalendārs, svētki gulbjiem par godu tika svinēti 15.jūlijā Sv.Svitīna dienā un 11.novembrī – Sv.Mārtiņa dienā.
Svētki oficiāli tikuši svinēti sākot ar XV gs., kad abas amatnieku brālībass ieguva tiesības turēt gulbjus Temzā. Vindzoru oficiālajā mājas lapā teikts, ka šī tradīcija nākot vismaz vēl no XII gs., kad gulbim ticis piešķirts karaliskā putna statuss.

Ceļojums. Iesākumā iezīmēšanai tika pakļauti visi gulbji, kas dzīvoja Temzā no Londonas tilta līdz Oksfordas tiltam. Ceremonija sākās no Vintri piestātnes blakus Vintnersa pakalnam Augštemzas ielā, kas eksistēja vēl XIII gs. Uz austrumiem no šejienes atradās Londonas tilts, bet starp tām kādreiz bija taverna „Vecais gulbis,” ko pazina vēl 1323.gadā.

Saites:
Angļi.
Sv.Tūras Mārtiņš.