Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Gaza, Gazas sektors

Viena no 5 filistiešu pilsētām.

Atrašanās vieta. Vidusjūras austreņu krastā, Palestīnā.

Ap 40 000 iedzīvotāju (1968.g.).

Vēsture. Gaza minēta Eblā uzietajās ķīļraksta plāksnītēs minētas kopā ar citām pilsētām - Sodomu, Gomoru, Damasku, Beirūtu, Biblu u.c. bez tam minētas vēl daudzas citas - Lahiša, Hazora, Megida, Jeruzāleme, Dora, Aštarota.
Bija viena no 5 filistiešu pilsētām bibliskajos laikos.
Pēc Palestīnas sadalīšanas un arābu-žīdu kara (1948.-1949.g.) Gaza kopā ar apkārtējo teritoriju - Gazas sektoru (258 km2) nonāca Ēģiptes pārvaldē.
1956.gada 29.oktobrī Suecas krīzes laikā Izraēla okupēja Sinaja pussalu, žīdu armija novietojās 45 km attālumā no Suecas kanāla. Galu galā ēģiptieši no krīzes izgāja kā uzvarētāji, tomēr žīdu armija palika Suecas pussalā, kā dēļ Ēģipte nespēja pastiprināt savas pozīcijas Gazas sektorā.
Arābu kaujinieki pēc uzbrukumiem žīdiem atgriezās Gazas sektorā un tas bija viens no kara izcelšanās iemesliem. 1967.gada 5.jūnijā - sešu dienu kara pirmajā dienā, Izraēlas sauszemes karaspēks iebruka Sinaja pussalā un Gazas joslā, nodarot Ēģiptei lielus zaudējumus.
2007.gada vidū varu Gazas sektorā sagrāba kustība HAMAS.
2014.gadā Izraēlas karaspēks veica sauszemes operāciju Gazas sektorā.
2021.gada maijā izcēlās karš ar Izraēlu, jo Hamas kustība no Gazas sektora teritorijas 10.maijā sāka apšaudīt Izraēlas teritoriju ar raķetēm. Lielāko daļu raķešu pārtver žīdu pretgaisa aizsardzības sistēma Dzelzs kupols.
2023.gada oktobrī HAMAS kaujinieki piepeši iebruka Izraēlā pār tās dienvidu robežu. Kaujinieki nogalēja pāri par 1200 izraēliešu, vairākus simtus aizveda kā gūstekņus. Vienlaicīgi uz Izraēlu tika izšautas arī vairāk kā 7000 raķetes.
Tagad žīdi gatavojas sauszemes iebrukumam Gazas sektorā, to stipri bumbojot ar aviāciju.

Ideja par Gazas iedzīvotāju pārmitināšanu. 2000.gadu pirmajā desmitgadē radusies ideja vienoties ar Ēģipti un pārmitināt Gazas sektora iedzīvotājus uz Sinaja pussalu. Izraēla lūdza Ēģiptei izdalīt palestīniešiem 60 000 km2 Sinaja pussalā, faktiski tuksnesī. Palestīnieši par šo ieceri nav izteikušies. Ēģiptes prezidents Sisī, būdams vizītē ASV, izteicies, ka tas būtu gadsimta projekts. Tomēr Gazas iedzīvotāju ierašanās Ēģiptē būtu ļoti riskanta valsts drošībai, jo satur nemiernieku sociālo bāzi.

Bezdarba līmenis Gazas sektorā ir 48,2%. Bērniem skolās māca, ka žīdi ir ienaidnieki, kas jāiznīcina.

Saites.
Filistieši.
Palestīna.