Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Horugviji

Reliģisko procesiju karogi pareizticībā. Tas apliecina Kristus uzvaru pār nāvi. Šie karogi ir sakrāli priekšmeti un tiek izmantoti krusta gājienos jeb procesijās.

Vēsture. Kristietības vēsturē ir nostiprinājusies leģenda par to, kāreliģiskais karogs palīdzējis gūt uzvaru Konstantīnam I Lielajam - pirms 312.gada kaujas pret saviem sāncenšiem viņš debesīs esot ieraudzījis krustu ar uzrakstu "Ar šo uzvarēsi."  Tas pats atkārtojies sapnī. tad viņš licis savu kaujas karogu papildināt ar krusta zīmi un guvis kaujā uzvaru, vienlaikus kļūdams par pārliecinātu kristieti. 
Konstantīna ieraudzīto zīmi dēvē par Labarum - tā sastāv no krusta un diviem grieķu burtiem, kas ir pirmie vārdā "Kristus." Vēlāk šādas zīmes bija uz militārajiem standartiem kristiešiem simpatizējošās armijās. Pamazām militārie un reliģiskie karogi nošķīrās, lai gan abus dēvēja par horugvijiem.
Vissenākās rakstu liecības par horugviju izmanto;šanu sniedz VI gs. franku vēsturnbieks Grigorijs Turskis - viņš apraksta krusta gājienu ar horugviju priekšgalā. Austrumu pasaulē vēl ir ziņas par vasīlija Maķedonieša krusta gājienu uz Sīriju 879.gadā, kur izmantoti arī procesiju karogi.
Vēlāk karogi vairs nav izmantoti militārā darbībā un atrada savu vietu baznīcas procesijās. Ilgus gadus tos izmantojuši katoļi un pareizticīgie savā dievkalpojumu praksē.
Arī šodien lielos svētkos tos nes gājienos ap dievnamu, ikdienā tie atrodas baznīcas altāra daļā kā pastāvīgi rotājumi. 

Apraksts. Horugviji vienmēr tiek izgatavoti pa pāriem, visbiežāk arī tiek simetriski novietoti - klirosa labajā un kreisajā pusē.  To specifika ir abpusējība, tāpēc tos var izlikt brīvi stāvošus - mākslas darbs ir gan vienā, gan arī otrā pusē.
Gadsimtu laikā to darināšana kļuvusi par specifisku mākslas veidu, kura krāšņākie piemēri ir izšūšanas, glezniecības, metālkalšanas un juvelieru darba šedevri. Šie karogi fiziski atrodas virs cilvēku galvām, tāpēc liek vērst skatu uz augšu, bet to īpašā forma ir attīstījusi konkrētu darināšanas un rotāšanas veidu.  katoļu tradīcija procesuālo karogu asociē ar buru - tas tiešām vējā mēdz piepūsties un tāpēc ir stiprināms ar četru nesēju turētām lentēm. Savukārt pareizticīgo horugviji tiek darināti kā smagi, vertikāli karogi.

Latvijā tādi saglabājušies visai maz. Piemēram, 2021.gada vasarā Jēkabpilī tika uzieti divi tādi.

Saites.
Pareizticība.