Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Helmes cilvēks

Homo helmei (Dreyer, 1935.g.). Nosaukums par godu kapteinim R.Helmem (R.E.Helme), kurš atrada pirmo galvaskausu.
Sinonīmi - Homo sapiens helmei, Homo sapiens archaicus, vēlīnais Heidelbergas cilvēks. Bieži sastopams nosaukums - vēlīnais arhaiskais Homo sapiens.
Heidelbergas cilvēku progresīvais zars, kas izveidojās pēc neandertāliešu atdalīšanās un tālāk attīstījās kā Homo sapiens senči.

Atradumi. Vecums - 500-200 tūkst. gadu.
Tipiskais paraugs - galvaskauss no Florisbādes, atrasts netālu no Blomfonteinas Dienvidāfrikā 1932.gadā. Sākumā tas bija datēts ar 40 tūkst. gadu, bet jauno pētījumu rezultātā noteikts daudz lielākais vecums - 259 000 gadu.
Līdzīgi atradumi Ileretā (Guomdē, Kenijā) - 270 000 gadu, DžebelIrhudā (Marokā) - 200 000 gadu, Omo II -130 000 gadu, Letolī 18-120 000 gadu u.c.

Apraksts. Pazīmes: dolihokrānija, zemas orbītas, labi pamanāms uzacu reljefs, zema seja, alveolārais prognātisms. Eiropā līdzīgas pazīmes konstatētas Mladečas sērijā. Pagaidām nevar precizēt, vai tie bijuši vietējie varianti, kas attīstījušies vienā virzienā, vai to attīstību sekmēja plaša migrācija no Āfrikas.
Āzijā šis komplekss pastāvēja pirms mongoloīdo pazīmju izveidošanās.

Sistemātika. Vairāki antropologi uzskata, ka tas ir īstais protoaustraloīdais komplekss. To apstiprina galvaskausi, kas atrasti Austrālijā (Kau Swemp, Kohuna, Talgaja), Ķīnā (Mapa, Dali), Vjetnamā, Indonēzijā (Ngangonga, Vadjaka), Indijā (Narmada) un Tuvajos Austrumos (Zuttie).
Mūsdienās tas ir raksturīgs australoīdiem un daļēji - hotentotiem Āfrikā.
Daži zinātnieki šai grupai pieskaita visus vidējā paleolīta cilvēkus, arī Homo rhodesiensis un Homo neanderthalensis, tātad gandrīz visus Homo pārstāvjus, ja viņi dzīvojuši tajā laikā.
Dažreiz tos sauc par Homo helmei, iekļaujot šajā sugā visus atradumus, kas sistemātikā ieņem vietu starp Homo ergaster un Homo sapiens.
Nosaukums "presapiens" rāda, ka šis attīstības posms attiecas uz cilvēkiem, kuri dzīvojuši tieši pirms Homo sapiens. Nosaukums liecina, ka šie cilvēki, kaut arī bija saprātīgi, tomēr tiem saglabājušās vairākas primitīvas (senas jeb arhaiskas) pazīmes, kas tos tuvina senākām formām