Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Katakombas

Itāļu val. vārds catacomba nāk no viduslaiku latīņu val. vārda catacumba, kas, saukārt, cēlies no grieķu valodas.

Mākslīgi vai dabiski apakšzemes labirinti, kas sastāv no galerijām, koridoriem un nelielām telpām (kriptām).

Tehniski parasti katakombas tika veidotas kā raktuves: štreku augstums, vertikālo atbalstu ierīkošana, ventilācijas sistēma - tas viss kiecina par katakombu radītāju lielo meistarību. Kā liecina esošās ziņas, tie bijuši tā sauktie fosori (zemes racēji), kas  veidojuši kolēģiju. Fosori ieņēma pašu zemāko līmeni kopienas hierarhiskajā struktūrā. Saglabājušies attēli, kuros redzami fosori, kas tērpti īpašā apģērbā, ar darba instrumentu rokās.

Katakombas bieži izmantotas apbedīšanai, tādiem nolūkiem izmantoja nišas katakombu sienās - tās aizsedza ar akmens plāksnēm vai aizmūrēja. Nišas mēdza izvietot vairākos stāvos, un tās varēja veidot pat sazarotu galeriju sistēmu.

Pazīstamākie katakombu piemēri.
      Senās Romas katakombas. No jauna atklātas XV gs. Te no vajāšanām patvērās pirmie kristieši, te noturēja dievkalpojumus un apbedija mirušos. Šais katakombās saglabājušās daudz I-V gs. freskas. To sižeti saistīti ne tikai ar kristiešu un jūdu, bet arī ar antīko mitoloģiju.

      Adžamuškajas akmenslauztuves. Krima. Iespējams, tās pašas Kerčas akmenslauztuves.
      Aksajas katakombas. Krievija, Rostova pie Donas. Atrodas blakus Kobjakovas pilskalnam. Laikā no 1956.-1962.gadam visas katakombu ieejas tika aizmūrētas.
      Aleksandrijas katakombas. Ēģipte. Zem Serapīda svētnīcas. IV gs. Romas imperators Teodosijs faktiski aizliedza visas reliģijas, izņemot kristietību. Līdz ar to sākās pagānu vajāšanas. Tika sagrauta un nodedzināta Serapija svētnīca Aleksandrijā. Tagad tai vietā atrodas Pompeju pīlārs (aplami nosaukts), celts ap 298.gadu. Zem svētnīcas saglabājušās katakombas. Šeit apvienojusies ēģiptiešu, grieķu, jūdu un Austrumu reliģija un maģija.
      Artikas katakombu apbedījumi. Armēnija.
      Jiglavas katakombas. Čehija, Morāvija.
      Karalavasas katakombas.

      Kapučīnu katakombas. Palerma, Sicīlija. Ar 327.autobusu var aizbraukt uz pilsētas rietumu nomali, kur atrodas šīs spocīgās un populārās katakombas. Vēsajās pazemes ejās vertikāli novietotas vairāk nekā 8000 mūmijas – vīrieši, sievietes un bērni. Tās ir no XVI gs. līdz pat 1920.gadam.

      Kasimovas katakombas. 

      Parīzes katakombas. Atrodas vietā ar nosaukumu Denfert-Rochereau. Te labirintos akurāti sakārtoti apmēram 6 000 000 kauli un galvaskausi. Tie te tiek vākti kopš XVIII gs, kad Parīzes kapsētas kļuva pārpildītas. Labirinti ir paliekas no romiešu laika raktuvēm, kas tolaik atradās ārpus pilsētas. 30 gadu laikā raktuves transformēja milzīgā pazemes nekropolē ar tuneļiem, kurā kaulus krāva gar sienām. Tuneļi jūdzēm tālu stiepjas zem Parīzes ielām, un vairumā gadījumu nemaz nav iezīmēti kartēs.

      Sakāras katakombas. Ēģipte, Sakāras arheoloģiskā zona. Atrodas blakus Anubisa svētnīcai, tajas uzietas 8 miljoni suņu mūmiju.
      Serapeona katakombas. Pazemes galerijas ar pasaulē lielākajiem sarkofāgiem, kas atrodas Sakārā, Ēģiptē.
      Sevastopoles katakombas. Tādas te esot.
      Sirakūzu katakombas. Sicīlija.
      Neapoles katakombas. Itālija.
      Pečes katakombas.

Odesas katakombas. Pamestas akmeņlauztuves. Tika izmantotas no dažādiem revolucionāriem, dumpiniekiem, partizāņiem un krimināliem elementiem. Sāktas veidot XVII gs., lai iegūtu akmeni Odesas būvniecībai. Patlaban, iespējams, ir garākās pasaulē - min no 2500-3000 km garumu.