Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Kairas Islāma mākslas muzejs

Viens no lielākajiem islāma mākslai veltītajiem muzejiem pasaulē, kas atrodas Kairā.

Muzeja vēsture. Faraonu Ēģiptes mākslas pētniecībā, popularizēšanā un tās pieminekļu saglābšanā nozīmīgs notikums bija franču eģiptologa Ogista Marieta dibinātā Ēģiptes muzeja atvēršana 1858.gadā. Tomēr arābu mākslas mantojums Ēģiptē un tā pētniecība vēl ilgāku laiku bija atstāta novārtā.
1881.gadā pēc ungāru izcelsmes austriešu zinātnieka Juliusa Franca (Juliuz Franz) izteiktā priekšlikuma izpostītajā Fatimīdu dinastijas celtajā Hakima mošejā nodibināja Arābu mākslas muzeju. Tajā pašā gadā pēc pašā Muhameda Tefika rīkojuma izveidoja „Arābu Senlietu Komisiju,” kuras uzdevums bija pārraudzīt Arābu muzeju un to nodrošināt ar nepieciešamajiem eksponātiem, kā arī saglabāt arābu arhitektūras mantojumu. Jaunais muzejs tik strauji attīstījās, ka ātri vien mošejas arkādes bija pārpildītas. Tāpēc 1884.gadā Hakima mošejas pagalmā uzcēla divstāvīgu muzeja ēku, kur izvietoja 900 islāma mākslas darbu.
Jauns posms muzeja pastāvēšanas vēsturē sākas 1887.gadā, kad Juliusu Francu nomainīja Makss Hercs, arī austroungāru zinātnieks. 1895.gadā muzejā glabājās jau 1641 mākslas darbi. Radās nepieciešamība pēc jaunas, lielākas muzeja ēkas. 1899.gadā Kairas centrā tika sākta jaunā muzeja celtniecība. 1903.gadā Islāma muzejs darbu sāka jaunās telpās. Vecā muzeja ēka Al Hakima mošejas pagalmā tika nojaukta mošejas atjaunošanas darbu laikā XX gadsimta septiņdesmitajos gados.
2003.gadā Islāma mākslas muzeju slēdza, lai veiktu remontu. Remontdarbi, kas kopumā izmaksāja 10 miljonus ASV dolāru, ilga astoņus gadus. Apmeklētājiem muzejs bija pieejams no 2010.gada augusta. Četrus gadus vēlāk muzeja ēkai stiprus postījumus nodarīja Kairas centrā teroristu sarīkots sprādziens pie policijas štāba. Teroristu uzbrukuma mērķis noteikti bija policija, jo Islāma mākslas muzejs tikai atradās blakus policijas pārvaldes ēkai ielas pretējā pusē.

Apraksts. Neomameluku stilā celtajai ēkai ir divas ieejas: pirmā no ZA puses, otrā no DA. Kādreiz ceļš uz pirmo ieeju veda caur skaistu dārzu ar strūklaku, tagad gan nav nedz dārza, nedz strūklakas. Ieeju Portsaīdas ielas pusē apņem grezna fasāde, ko grezno dažādus islāma periodus pārstāvoši rotājumi un nišas.
Islāma muzejs ir divstāvīga ēka. Pirmajā stāvā atrodas izstāžu zāles, bet otrajā stāvā - galvenā krājumu glabātuve, Ēģiptes Valsts bibliotēka un arhīvs. Pagrabstāvā esošās noliktavas ir savienotas ar Restaurācijas nodaļu.
Pirmā stāva 25 galerijās bija eksponēti apmēram 2500 islāma mākslas darbi kokā, ģipsī, metālā, keramikā, stiklā, kristālā un audumos, kā arī kaligrāfijas mākslas paraugi, no Ēģiptes un visas islāma pasaules. Ekspozīcija atspoguļoja visu islāma mākslas vēstures attīstību, no VII-XIX gs. beigām.
Mākslas darbu kolekcija ietvēra retus Korāna manuskriptus - daži kaligrāfiski rakstīti ar sudraba krāsu, ar zelta inkrustētu Kābas atslēgu, Osmaņu keramiku, persiešu paklājus, duci XIV-XV gs. no stikla darinātas mošeju lampas, Mameluku ēras (1250.-1517.g.) restaurētu ūdens strūklaku, izgreznotu ar inkrustētiem pusdārgakmeņiem, oniksu un krāsainām mozaīkas flīzēm.

Raksti.
Teroristu uzspridzināta bumba nodara lielus postījumus Kairas Islāma mākslas muzejam.

Saites.
Islāma māksla.
Kaira.