Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Keramika

Nosaukums keramikos nāk no Seno Atēnu tāda paša nosaukuma rajona, kuru apdzīvoja māla trauku darinātāji.

Trauku un citu priekšmetu darināšana, apdedzinot mālu vai kaolīnu (porcelānu).

Vēsture. Pašlaik senākie zināmie keramikas trauki nāk no Jučanjanas alas centrālajā Ķīnā, ko arheologi uzgāja 2009.gadā. Slāņiem tieši virs un zem viena no atrastajiem keramikas fragmentiem datējums bija aptuveni 20 000 gadi. Līdz ar to atradums uzlūkojams par senāko keramikas trauku izmantošanas liecību Ķīnā un pasaulē.
Tikai nedaudz jaunāki keramiskie trauki ir Dobas haijota (zemūdens vulkāni ar plakanu galotni Klusajā okeānā) virsotnē atrastā keramika - XVI gt.pmē. t.i. arī ap 18 000 gadu sena, kura pēc vecuma ir līdzīga tagad Ķīnā uzietajai (šim atradumam gan būtu jāpameklē apstiprinājums!).
Iepriekš par pirmajiem māla trauku izgatavotājiem uzskatīja agrīnās Dzemonu kultūras cilvēkus Japānā - ar C14 metodi senākais iegūtais Dzemonas trauku datējums ir 12 700. g.pmē. Atzīmējams, ka pašu japāņu zinātnieku lielākā daļa allaž ir uzskatījusi, ka podniecība vispirms radusies kaut kur Āzijā un tikai tad, tāpāt kā citi kultūras sasniegumi, ienākusi Japānā.
Pirmās liecības Eiropā par keramiku ir no 10 000 gadu pagātnes. Tā parādas sākoties neolītam (7500 g.pmē.). Tās parādīšanās sakrita ar laiku, kad cilvēki no kalniem nolaidās dzīvošanai zemienēs, kur bija mālainas augsnes. 7000.g.pmē jau bija daudz keramisko „kultūru,” tika ražoti trauki, rotaslietas, statuetes. 5000.g.pmē. jau tika izgatavotas ļoti smalkas un augstvērtīgas keramiskās lietas. 4500.g.pmē. iestājās keramikas pagrimums, izstrādājumi palika primitīvāki, sāka lietot pat akmens priekšmetus. Iedzīvotāju skaits saruka, keramikas centri palika tukši. Podniecība praktiski izzuda.
Laba līmeņa keramika parādās vienā no pirmajām šumeru pilsētām – Urūkā
Senākā liecība par keramiku Dienvidamerikā (Amerikā?) ir Brazīlijā pie Sabtaremas ciema Amazonē atrastā keramika - 7000 gadu veca.
Sengrieķi V gs.pmē. darināja vāzes - kilikas, uz kurām gleznoja mitoloģiskas un sadzīves ainas ar sakanām figūrām. 
Etrusku civilizčijai (VII-II gs.pmē.) bija raksturīga bukero tipa keramika - tā imitēja metāla izstrādājumus.

Optiski stimulētās luminiscences metode ļauj noteikt keramikas vecumu.

Savdabīgi vēsturiskās keramikas stili.
      Auklas keramika.
      Bukero keramika.
      Vāpētā keramika. ???

Pirmais latviešu profesionālais keramiķis bija Augusts Julla, kas 1920.gadā dibināja Cesu Valsts amatniecības skolu. Par viņu joprojām atgādina ēkas gaitenī izvietotie ciļņi.

Raksti.
Ķīnā atrod pasaulē senākos māla traukus.

Saites.
Māls.
Kaolīns.
Terakota.