Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Kriptozooloģija, kriptīdi

Zinātnes nozare, kas pētī dzīvniekus, kuriem vajadzētu būt jau sen izmirušiem, jeb tādus, kuru pastāvēšanu oficiālā zinātne uzskata par neiespējamu. Kriptozoologi apvienojas interešu grupās, tai veltīti laikraksti un tīmekļa lapaspuses.

Visapkārt pasaulei dažādos laikos, arī šodiem, pienāca un turpina pienākt ziņojumi par dažnedažādiem neparastiem radījumiem. Daļa no tiem, protams, attiecināma uz ufoloģijas fenomenu, tomēr citi var izrādīties gluži reāli, taču relikti un līdz šim nezināmi dzīvnieki. Tādas ziņas, piemēram, publicējis krievu "Sibīrijas vēstnesis" (Сибирский вестник) - XIX gs. krievu ceļotāju piezīmes un etnogrāfiskos pierakstus.

Beļģu zoologs Bernārs Eivelmanss pauda pārliecību, ka okeānos un arī uz sauszemes vēl sastompami lieli, zinātnei nepazīstami dzīvnieki. Tādu viedokli apstiprināja XX gs. pirmās puses atklājumi - Kongo džungļu iemītnieks okapi (Okapia johnsoni), Sudānas baltais degunradzis (Ceratotherium simum cottoni), kalnu gorilla (Gorilla beringei beringei), Komodo varāns (Varanus komodoensis) u.c. grūti pieejamos rajonos dzīvojoši dzīvnieki.

Sensacionālais celikanta (Latimeria chalumnae, Latimeria menadoensis) atklājums sagrāva iepriekšējo pieņēmumu, ka bārkšspuru jeb otiņspuru zivis izmirušas jau pirms daudziem miljoniem gadu.

Tomēr izcilais franču zinātnieks, paleontologs un salīdzinošās anatomijas "tēvs" Žoržs Kivjē jau XIX gs. sākumā izteicās, ka "cerības atklāt jaunas lielo četrkājaino dzīvnieku sugas ir ļoti niecīgas." Mūsdienās, kad nezināmu teritoriju apjomi uz zemes ir stipri sarukuši, šāda iespāja ir vēl mazāka.

2013.gada 15.augustā Smitsona Nacionālā dabas vēstures muzeja biologi paziņoja, ka atklāta jauna zīdītāju suga -  olingito (Bassarycion neblina) Ekvadoras un Kolumbijas augstkalnu tropiskajos mežos. Tiesa gan, mazie zvēriņi iepriekš jau tikuši novēroti un pat aplūkojami zoo, tomēr kļūdaini uzskatīti par piederīgiem radniecīgai sugai - kuplastes olingo (Bassaricyon gabbii). Ar DNS pārbaudes palīdzību klasificēto olingito uzskata par vienīgo Rietumu puslodē jaunatklāto plēsīgo zīdītāju pēdējo 35 gadu laikā. 

Kriptīdu klasifikācija.
      Gaisa briesmoņi.
      Sauszemes briesmoņi.
      Ūdens briesmoņi.

Raksti.
Jetija spalvu paraugu DNS analīzes liecina, ka Himalaju Sniega cilvēks varētu būt zinātnei nezināms lāču hibrīds.

Saites.
Bioloģija.