Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Lūsija

Pirmais australopitēka atradums, pieder Afāras australopitēkiem.

Atrašanas vieta. Etiopija, Afāras tuksnesis, Hadarā, netālu no Gavisas.

Uziešana. 1974.gada 30.novembrī amerikāņu antropologs Donalds Džonsons te atrada ap 40% sievietes skeleta. 3,5 (citur min 3,2 miljonus gadu) miljonus gadu veca. Iesākumā esot bijis liels kārdinājums nosvētīt atrasto radību par Ievu, taču te vēl runa nebija par īstu cilvēku. Tādēļ savu vārdu viņa dabūja no tobrīd skanošās „Beathless” dziesmas "Lucia in the skys with diamonds."

Apraksts un izpēte. Bija ļoti svarīgs atradums, jo atrada ap 40% skeleta, pēc kā varēja izveidot gandrīz vai pilnu rekonstrukciju.
Galvaskausa priekšējā daļa tā arī netika atrasta, tādēļ nevar noteikt precīzu smadzeņu apjomu. Taču zināms, ka tas bija tikai mazliet lielāks par šimpanzes smadzeņu tilpumu un bija robežās no 230–400 cm3.
Tās augums nebija lielāks par 1,2 m, rokas sniedzās līdz ceļiem. Pleci, krūšu kurvis un gurnu kauli bija labāk pielāgoti kāpelēšanai pa kokiem. Vecums – 30 gadu.
Iespējamais nāves iemesls – noslīkšana, jo tās atliekas atradās starp krabju spīlēm un krokodilu un bruņurupuču olām. Kauli bija bojāti un izmētāti.
Tika konstatēts, ka Lūsijas ceļu locītavas nav tik attīstītas kā cilvēkam, tās nespēja atbalstīties un tādēļ iet stāvus vai vienkārši stāvēt bija neērti. Skeleta uzbūves īpatnības norādīja uz to, ka lielāko dzīves laiku tā pavadīja kāpelējot pa kokiem. Domājams, ka stāvus tā varēja pārvarēt tikai nelielus attālumus pa sauszemi. Tomēr tika pierādīts, ka australopitēki jau staigājuši uz divām kājām.
Golema kritika: locītava uzieta 3 km tālāk un 60 m dziļāk(?).

Klasificēšana. Uzskata, ka Lūsijai piemīt gan pērtiķu, gan arī cilvēku iezīmes. Tādēļ to pieskaita pie australopitēkiem. Īsti atzīt Lūsiju par cilvēka priekšteci mēs nevaram.

Vecums. 3,5 miljoni, citur 3,3 miljoni.

Atrašanās vieta. Patlaban atrodas Etiopijas Valsts muzejā Adisabebā, taču iespējams, ka atliekas aizvestas uz ASV izpētei, un šobrīd tur atrodas tikai kopija.

Kritika. Uzieti tikai 40% skeleta, bet locītava 3 km tālāk un 60 m dziļāk.  

Avoti. 1990.gadā D.Džohansona grāmata "Lūsija" iznāca arī latviešu valodā, kā viena no pēdējām populārzinātniskās sērijas "Apvārsnis" grāmatām.

Nospiedums civilizācijā.
2021.gada 17.oktobrī NASA nosūtīja 12 gadu kosmosa pētniecības misijā zondi Lusija, kas nosaukta australopitēku meitenes vārdā.

Saites.
Afāras australopitēki.