Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Meness (~3100.~3085.g.pmē.)

Meness (grieķu nos.) jeb Mens, Mins, vēl ir vārds AHA – viņa vārds nozīmē „apvienotājs.”
Menam bija vēl arī cits vārds – Hors-Kareivis, domājams, lai uzsvērtu viņa dievišķo izcelsmi.
Bieži vien Menesu dēvē par Narmeru, tomēr nav droši zināms, ka tā būtu viena un tā pati persona.

Senās Ēģiptes, iespējams, pirmais faraons no apmēram 3100. līdz apmēram 3083.g.pmē., Augšas un Lejas Ēģiptes apvieotājs.

Radniecība. Dēls - iespējams, tas ir Aha (nākamais faraons).

Dzīvesgājums. Daudzi domā, ka Meness ir tas pats Narmers, taču iespējams, ka tie ir divi dažādi cilvēki un Narmers tomēr valdījis 1-2 paaudzes agrāk. Kopā ar citu valdnieku vārdā Skorpions ap 3100.g.pmē. iekaroja Lejas un Augšas Ēģiptes un apvienoja tās vienā valstī. Tad viņš pieņēma faraona titulu un nodibināja I dinastiju.
Tomēr, vai Narmera plāksnē attēlots Ēģiptes apvienotājs, neviens tā arī nezina. Abīdā uzietie trauki un zīmogi ļauj domāt, ka runa ir par vienu un to pašu valdnieku, taču droši to apgalvot nevar.

Aplūkojamie objekti.
Narmera kapene. www.aliens.lv liekas, ka tāda atrodama Abīdā vai tās tuvumā (tas var būt neprecīzi!).

Atradumi.
Narmera kosmētiskā smiņķa plāksnīte. Tās vecums ir ap 5000 gadu. Uzieta ēģiptiešu pirmajā pilsētā - Nehenā (Hierakopolē) 1897.gadā.
PLāksne ir melna, apmēram divas pēdas gara palete, uz kuras attēlotas ainas no Narmera dzīves. Iespējams, uz tās ir vienīgais zināmais Narmera attēls. Vienas puses centrā tas parādīts esam liels augumā ar kroni galvā kā Augšēģiptes valdnieks, kas soda/nogalina savaņģoto pretinieku Lejasēģiptes valdnieku, kuru simbolizē papirusu saišķis.
Otrā plāksnītes pusē attēloti uzvarētie ienaidnieki ar nocirstām galvām rindām vien guļot Hora-vanaga karoga priekšā. Interesants attēls ir divi sagūstītie garkaklu dzīvnieki, domājams, tie ir sagūstīti dinozauri kaut kur Melnajā Āfrikā.
Patlaban plāksne glabājas Kairas Eģiptoloģijas muzejā.

Akmens zizlis. Cits Narmera attēls, kurā šis valdnieks redzams pieņemot ievērojamu valdnieci no Ziemeļiem. Iespējams, ka šeit attēlotas abu kāzas, pateicoties kurām Narmers nostiprinājis savu varu Nīlas deltā. 

Saites.
Senā Ēģipte (~3100.-30.g.pmē.).
Senēģiptiešu faraoni (~3100.-30.g.pmē.).