Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Mitohondriji

Neatkarīgas šūnas vienības -  organoīdi, kas atrodas citoplazmā, gādā par enerģiju šūnai, un satur savu DNS

Mitohondriji ir visās eikariotu šūnās esoši enerģijas ģeneratori - tajos notiek oksidatīvā ogļhidrātu, taukskābju un citu vielu šķelšana un iegūtās enerģijas ieslēgšana adenozīntrifosforskābes (ATF) makromolekulās, kuras organisms vēlāk izmanto visu šūnas dzīvības norišu apgādei ar tām nepieciešamo enerģiju.

Uzbūve. Apņem bioloģiskā membrāna.

Funkcijas:
-  eikariotu šūnu enerģijas avots;
-  mātes informācijas nesējs.

Pateicoties mitohondrijiem, iespējams izsekot cilvēka gaitām līdzi 200 000 gadu senā pagātnē, jo tos mēs saņemam no mātes - no paaudzes paaudzē tos nogādā olšūnas. Katrā šādā mitohondrijā ir DNS molekulas, ar kurām notikušas noteiktas pārmaiņas, kas mūs katru padara unikālu. 
Pētot mitohondriju DNS mutācijas, zinātnieki nonākuši pie teorijas par pirmējo Ievu un tās 7 meitām.

Mitohondriji un novecošana. Jau zināmu laiku tie tikuši uzlūkoti kā viens no būtiskākajiem novecošanās procesā iesaistītajiem bioloģiskajiem aģentiem. Ar laiku mitohondriju darbība pasliktinās, kas, savukārt, saistās ar tādām saslimšanām kā Alcheimera slimība un diabēts. Pētnieku vairums, pamatojoties uz teoriju, ka ar vecumu saistītie traucējumi ir skaidrojami ar mitohondriālās DNS mutācijām, uzskatīja, ka ne šīs mutācijas, ne arī, attiecīgi, novecošanos praktiski ir neiespējami pavērst atpakaļ.

Mitohondriju pētniecība. Pateicoties izstrādātai lāzertehnoloģijai, ir iespējams izpētīt konkrētu cilvēku mitohondriju mutācijas. Izpētīt nepieciešamo DNS fragmentu pavairo un uz to virza lazera staru. Tas liek fragmentam "skriet" pa vakuumu apmēram 2 metrus. Atkarībā no savas masas fragments "skrien" lēnāk vai ātrāk: ja tajā ir noteiktas mutācijas, tad tas pārvietojas ātrāk, ja ne - lēnāk. Dati tiek nolasīti un analizēti ar datoru. Tā var sniegt atbildi pie kāda "septiņu Ievas meitu klana" konkrētais eiropietis pieder.

Saites.
DNS.
Mitohondriālā Ieva.