Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Maltrevisas ala

Ala Spānijas rieteņos, kur, iespējams, ir neandertāliešu gleznojumi.

Izpēte. Plaukstu nospiedumi uz Maltrevisas alas griestiem 2018.gadā tika datēti ar urāna-torija metodi - noteica vairāk nekā 64 000 gadu senumu. Šo datējumu bet šo datējumu, iespējams neobjektīvi, vērtē kā apšaubāmu, jo tad jāazīst, ka neandertālieši ir gleznojuši vai arī jāpārskata kromaņjoniešu ienakšanas laiks Eiropā (pašlaik tas ir ne agrāk kā pirms 45 000 gadu).  

Ja plaukstu nospiedumu datējums ir precīzs, tad tas saistāms ar neandertāliešiem, vai arī jāpārskata kromaņjoniešu ierašanās laiks. Parādās arī jauni atklājumi un jauni datējumi, kas saistīti ar senaku kromaņjoniešu atlieku uziešanu Eiropā. Piemēram, 2020.gadā Bačokiras alā (Bulgārija, Бачо Киро) atrasti, ģenētiski apstiprināti kromaņjoniešu kauli tika datēti ar 46-47 tūkstošu gadu pagātni, bet izdevumā “Science Advances” 2022.gada publikācijā aprakstīts netieši datēts (kopā ar slāni, kurā atrasts) un ģenētiski neanalizēts, morfoloģiski kromaņjonietim piederīgs daļēji saglabājies zobs no Mandrīna grotas Dienvidfrancijā varētu būt pat 54 000 gadu vecs. Līdz ar to vairs nešķiet pilnīgi neiespējami, ka savu plaukstu nospiedumus uz Maltravieso alas griestiem varētu būt atstājuši arī pirmie Eiropas kromaņjonieši.

Atradumi.
Visvecākie zināmie plaukstu nospiedumi. Alas griestos esošie plaukstu nospiedumi 2018.gadā ar urāna-torija metodi tika datēti ar vairāk nekā 64 000 gadu senumu, kas padara tos par pašu senāko zināmo alu mākslas paraugu pasaulē.

Saites.
Alu māksla.
Alas un grotas.
Spānija.