Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Orangutāni

„Meža cilvēki” (malajiešu val.).

Vienīgie līdz mūsdienām izdzīvojušie pērtiķi no kādreizējās Āzijas pērtiķu grupas, kas nodalījušies no kopējā primātu evolucionārā koka stumbra pirms apmēram 12 miljoniem gadu, tātad senāk par citiem cilvēkveidīgajiem pērtiķiem - gorillām un šimpanzēm. Tie arī ir vienīgie cilvēkpērtiķi, kas mīt ārpus Āfrikas.

Dzīvo Kalimantānas džungļos.

Sumatras orangutāni. Visas trīs Sumatras orangutānu sastopamās pasugas - Pongo tapanuliensis, Pongo pygmaeus, Pongo abelii, uzskatāmas par apdraudētām. Pasaulē šobrīd mīt vien ap 15 000 Sumatras orangutānu.
2021.gada janvārī Oregonas zoodārzā 61 viena gada vecumā mirusi pasaulē vecākā zināmā Sumatras orangutānu mātīte Inji, kas te mita kopš 1961.gada.

Apraksts. Veikli un gudri radījumi, bez grūtībām pārvietojas pa koku zariem.

Radniecība ar cilvēku. Orangutāniem ar cilvēku ir kopējas 28 morfoloģiskās pazīmes, ar seno cilvēku - 8. Daži pētījumi vedina uz domu, ka orangutāni ir tuvākie cilvēku radinieki, nevis šimpanzes. Tomēr ģenētiskie dati tam runā pretim.

Fosīlijas. Seno orangutānu fosīlijas uzietas tikai Āzijā.

Aplūkojamie objekti.
Labukas līča rezervāts. Labuk Bay. Borneo Saules lāči un orangutāni. Orangutāni ir Kalimantānai endēmiski un te tiek atgriezti dabiskajā džungļu vidē.
Kutai Valsts dabas parks. Labākā vieta visā Kalimantānā, kur vērot savvaļas orangutānus ar visaugstāko veiksmes procentu 80-90%. 
Samboja Lestari rezervāts. Ar Borneo saules lāču un Borneo orangutānu centriem, kur endēmiskie salas dzīvnieki tiek atgriezti džungļu vidē.
Bukit Lawang orangutānu centrs. Sumatra (Indonēzija). Te ārstē savainotos orangutānus, un pēc tam palaiž brīvē. 

Raksti.
Orangutānu prasme kontrolēt balsi var liecināt par hominīdu runas spēju izcelsmes evolucionāro senumu.
Orangutani – tuvākie cilvēku radinieki?

Saites.
Pērtiķi.