Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Pērtiķi

      Rhinopithecus ģints. Atbilstoši izskatam, sauktu arī par strupdeguņu ģinti. Izdevuma American Journal of Primatology 2010.gada oktobra numurā aprakstītais pērtiķis, kas zinātniskajā klasifikācijā ieguvis latīnisko nosaukumu Rhinopithecus strykeri tagad ir kļuvis par piekto šīs neapšaubāmi savādā izskata Āzijas primātu ģints sugu. Šī ir pirmā, Birmā atklātā strupdeguņu populācija - līdz šim zināmās četras rinopitēku sugas dzīvo atsevišķos Ķīnas un Vjetnamas reģionos. Pagaidām vēl nav izdevies iegūt īstu jaunatklātā dzīvnieka fotoattēlu, taču pēc aculiecinieku aprakstiem, Ķīnā dzīvojošā strupdeguņa Rhinopithecus bieti un kāda beigta R.strykeri pērtiķa līķa parauga primatologs Dr.Tomass Geismans ar Photoshop grafiskā redaktora palīdzību ir izveidojis attēlu.
R.strykeri pamanāmākās pazīmes ir augšup uzrauts deguns un izteiksmīgas lūpas, kuru dēļ vietējie iedzīvotāji to sauc par mey nwoah, kas nozīmē "pērtiķis ar apgrieztu seju." Pēc birmiešu stāstītā, šīs sugas īpatņus esot viegli atrast lietainās dienās, jo lietus ūdens tiem satekot nāsīs un izsaucot nepārtrauktas šķavas, no kurām pērtiķi izvairoties, slikto laiku pavadot galvu iespieduši starp kājām. Zīmīgi, ka tūlīt pēc atklāšanas R.strykeri nonācis apdraudēto sugu sarakstā. Zinātnieki lēš, ka Birmas ziemeļos atrodamās populācijas īpatņu skaits varētu būt ap 260 - 300, kas ir pietiekami maz, lai sugas apdraudējumu, atbilstoši Starptautiskās dabas aizsardzības savienības Sarkanajam sarakstam, raksturotu kā kritisku.

1875.-1876.gados F.Engelss uzrakstīja grāmatu "Darba loma pērtiķa tapšanā par cilvēku," kas vēlāk tika iekļauta darbā "Dabas dialektika."

      Tinējastpērtiķu dzimta.

      Orangutāni.
      Giboni. 
      Gorillas. 
      Makaki.
      Šimpanzes.

Tarsieru pērtiķīši. Pasaulē mazākie pērtiķīši. Sastopami tikai Filipīnās, un kļuvuši par vienu no valsts simboliem.

Pērtiķu valoda. Par tādas esamību zinātniekus pārliecināja gadījums Penangas botāniskajā dārzā, kad kāds jaunietis nežēlīgā veidā nogalināja pērtiķu mazuli. Pēc tā kādi 60 pērtiķi sāka uzbrukt gājējiem un skrējējiem. Īpaši zīmīgi bija tas, ka tie uzbruka dzelteni tērptiem cilvēkiem – tādā krāsā bija tērpies mazuļa slepkava. 

Pērtiķu dimorfisms. Piemēram, paviāniem un gorillām – to tēviņi ir garāki, masīvāki, nekā mātītes. 

Raksti.
Panamas kanāla paplašināšanas laikā atrod pirmās Ziemeļamerikas pērtiķu fosīlijas.
Jaunā pētījumā skaidro, kāpēc pērtiķi nerunā un demonstrē, kā izskatītos, ja viņi to spētu.
Pērtiķiem piemīt iedzimta morāle.
Atklāta pirms 12 miljoniem gadu dzīvojusi pērtiķu suga ar pārsteidzoši “modernu” sejas formu.
Birmā atklāta jauna pērtiķu suga.
Speciālisti apšauba paziņojumu par cilvēka evolūcijas "trūkstošā posma" atrašanu.
Franču paleontologi paziņo par 20 miljonu gadu sena pērtiķa galvaskausa atradumu Ugandā.

Saites.
Bioloģija un biologi.