Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Potalas pils

"Budas kalns," "Dievu zeme."

Vienīgais, kas iebraucējam uzreiz liecina par agrāko pilsētu, ir grandiozā 118 m augstā Potalas pils svētā Puto kalna galā - agrākā Dalailamas rezidence, Lasas un pat Tibetas vizuālais simbols. Potala ir 5.-14.dalailamu (līdz 1959.gadam) rezidence. Vienlaikus svētvieta. Apskatei biļete atvēl vienu stundu.

Senajos budistu mītos Potala ir paradīze, dievu Tara un Avalokitešvāra mītnes vieta, kas iztēlota atrodamies kalna galā Indijas okeāna krastā. Saskaņā ar ķīniešu ieskatiem Potala/Puto atrodas uz sslas Austrumķīnas jūrā.

Potala sastāv no Baltās pils (laicīgās pārvaldes daļa) un Sarkanās pils (sakrālā daļa). Baltā pils uzcelta no 1645.-1653. gadam, Sarkanā - 1690.-1697. Pils ir 300 m plata, 110 m augsta - to cēluši 7000 strādnieku, tai ir 13 stāvi, ap tūkstoš istabām, 130 000 m2. Būvē nav lietotas metāla naglas. Jumts no vara. Sienas būvētas slīpi uz iekšu, lai radītu ēkas liela augstuma iespaidu. Logi pārklāti ar melnu laku. Jumti un torņa kupols pārklāti ar zeltu dēmonu atbaidīšanai.
Kopš 1995.gada Potala ir UNESCO pasaules kultūras mantojuma sarakstā. Varenākais apskates objekts ir 14 m augsts zelta 5.Dalailamas zārks. Turpat atrodas arī visu pārējo Dalailamu zārki, tikai mazāki.
Patreiz Potala ir vienīgi tūrisma apskates objekts. Nekādas ekspozīcijas tur nav. Apkalpo mūki. Kāpiens Potalā sākas pa garajām kāpnēm, ko var redzēt filmā ,,Septiņi gadi Tibetā.’’ Pat tagad šāds piegājiens iedveš bijību. Kur nu vēl toreiz nabaga lauku tibetietim! Bet vispār pie ieejas toreiz šķiroja. Kuru katru Lasā un Potalā neielaida.

Troņu zāle. Sūtņu pieņemšanas kabinets. Fragments no Gampo laika pils.

Blakus aiz pils ir liels dīķis - Ķēniņa-drakona baseins, kura bedre gan radās iegūstot akmeni celtniecībai.
Gadusimtiem ilgi par pili nezināja ārzemju ceļotāji, jo pie tās varēja nonākt tikai pa takām un pārejām. 

Mazā Potala. Chengde. Grandiozs, Ciņu dinastijas vasaras pils un budistu svētnīcu komplekss. Saukts par "mazo Lasu" jeb "mazo Tibetu." Celts kalnu ielokā Tibetas stilā. Milzīgais svētnīcu komplekss raisa asociācijas ar Lasu un Potalas pili Tibetā, tādēļ iesaukts par Mazo Potalu - Putuo Zhencheng.

Ganden Sumtseling. Viens no nozīmīgākajiem tibetiešu klosteriem ārpus Tibetas teritorijas - Ķīnā, Junaņas provincē. Tiek dēvēts par Mazo Potalu dēļ līdzības ar dalailamas pili Lasā.

Saites.
Lasa.