Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Padomju invāzija Afganistānā (1979.-1989.g.)

Kara nobriešana. 1978.gada aprīlī PSRS apmācītu marksistu virsnieku grupa no ATDP („Afganistānas Tautas demokrātiskā partija”) veica komunistisku apvērsumu ar partijas vadoni Nuru Muhammadu Taraki priekšgalā. Prezidents Muhameds Dauds un viņa ģimenes locekļi tika sodīti ar nāvi. Režīma politika bija vērsta uz zemes reformu, obligātu apmācību sociālistiskā garā un nežēlīgām un bruņotām oponentu represijām. Pusotru gadu tā izmisīgi mēģināja reformēt valsti, bet panākumi bija vāji. Viņu iedibinātajam režīmam bija maz kopīga ar afgāņu cilšu tradīcijām, kuru bija liels daudzums un dažādība. Tamdēļ visa šā gada laikā ATDP zaudēja atbalstu un popularitāti afgāņu vidū. Ik pa brīdim kādā no provincēm sākās sacelšanās. Pati MTDP sašķēlās divās frakcijās: „Tauta” (Haļk) un „Karogs” (Parčam).
1979.gada aprīlī Afganistānā notika plaša sacelšanās pret ATDP režīmu, un tai izdevās kontroli saglabāt tikai Kabulā, Kandagārā un dažās citās lielajās pilsētās.
Bija skaidri redzams, ka padomju plāns Afganistānas padarīšanai par draudzīgu sociālistisku satelītvalsti pagalam nedevās, un 1979.gada decembrī Kremlis deva pavēli karaspēka ievešanai.

Kara gaita. PSRS ieveda karaspēku Afganistānā 1979.gada 24.decembrī pēc Leonīda Brežņeva pavēles, lai aizstāvētu Maskavai draudzīgo ATDP valdību. Komandēja ģenerālis Boriss Gromovs. Par marionešu valdības galvu kļuva Babraks Karmals.
Afganistāna kļuva par galveno aukstā kara fronti, jo afgāņu modžahedus atbalstīja ASV, kas bija spiesta radikāli izmainīt savu politiku Centrālāzijā.
Robežupe Amudarja bija pārāk strauja, lai tajā montētu pontontiltus, tādēļ karavīrus ieveda ar helikopteriem. Modžahedi jau tam bija gatavi un PSRS virzienā devās pirmie līķi.
Krievu karaspēks ātri pārņēma kontroli lielākajās pilsētās, karabāzēs un stratēģiskajās vietās. Padomju lidmašīnas nolaidās tieši Kabulas lidlaukā.
Prezidents un ģenerālis Hafizula Amins patvērās Tadžbega pilī, ko drīzumā krievi ieņēma labi izplānotā desanta operācijā. Kabulas radio ziņoja par Afganistānas „atbrīvošanu” (mēs, latvieši, šito dziesmiņu jau esam dzirdējuši!). Amins tika nogalināts. Tā vietā nolikts Babraks Karmals.
Nedēļas laikā Afganistānā tika ievests ap 1800 tanku, ap 80 000 kareivju, 2000 militārā transporta vienību un nolaidās ap 4000 lidmašīnu.
Okupācijas sākumā VDK solīja PSRS vadībai, ka pilnīgai Afganistānas pārņemšanai savā kontrolē būs nepieciešami 3 mēneši, jo čekistiem bija radies iespaids, ka modžahedi ir vāji, tiem nav atbalsta afgāņu iedzīvotāju vidū un tie turas tikai pateicoties ārvalstu palīdzībai. Pēc 3 mēnešiem, tomēr saduroties ar spēcīgu pretestību, laiks tika paildzināts par 1-3 gadiem. Kā vēlāk izrādījās, arī 10 gadi bija par maz...
1981.gada maijā Saūda Arābija, Kuveita, Omāna, Katara un AAE nodibināja „Persijas līča valstu sadarbības padomi,” kuras uzdevums bija nodrošināt pret Irānas uzbrukumiem. Tāpat arī padome pieņēma lēmumu par savu atbalstu džihādam pret PSRS iebrucējiem Afganistānā.
Tiek lēsts, ka valstī darbojās ap 4000 bruņotu nemiernieku. Viņu ierastā stratēģija bija bojāt elektrības līnijas, naftas cauruļvadus un radio centrāles, spridzināt valdības ēkas, lidostas, viesnīcas un kinoteātrus. Laikā no 1985.-1987.gadam bija uzskaitītas 600 šādas akcijas. Tika veikti 23 500 uzbrukumi dažādiem objektiem.
80.gadu vidū 7 afgāņu partizāņu organizācijas apvienojās Septiņu modžahedu partiju aliansē, kas koordinēja visas operācijas pret PSRS. Afgāņu nemierniekus atbalstīja ASV, Saūda Arābija, Pakistāna, Lielbritānija un pat Ķīna. Kopumā caur Pakistānas teritoriju modžahediem tika sniegta palīdzība 10 miljardu ASV dolāru apmērā. Pusi no šīs summas deva ASV, otru – Saūda Arābija. Lielu atspaidu afgāņiem sniedza amerikāņu piegādātās raķetes Stinger, ar kurām varēja notriekt krievu lidmašīnas un helikopterus.
Afganistānas karš nebija tipisks nacionālās atbrīvošanās karš, bet gan pieņēma reliģiskā džihāda raksturu. Modžahedu rindās cīnījās daudzu valstu musulmaņi – arābi, afrikāņi, indonēzieši, filipīnieši, Ķīnas musulmaņi un pat padomju kareivji-pārbēdzēji, īpaši no islāmiskajām republikām.
Krievu okupantiem šis karš izvērtās par murgu. Afgāņu partizāņi apdraudēja viņus it visur.

Kara beigas. 1985.gada martā par PSRS ģenerālsekretāru kļuva Mihails Gorbačovs, kas pieprasīja izbeigt šo karu. Karavīru skaits tika palielināts līdz 108 000 kareivju un kaujas pārņēma visu valsti. Tās bija sīvākās kaujas visa kara laikā.
1987.gada novembrī ar PSRS atbalstu marionešu režīma Drošības un izlūkošanas departamenta vadītājs Muhameds Nadžibulla tika iecelts par režīma vadītāju Kabulā, lai kaut kā pretotos pieaugošajam modžahedu spiedienam.

9.rotas varoņdarbs. 1988.gada 8.janvārī 8 января 1988 года завершился бой, который вела 9-й парашютно-десантная рота 345-го гвардейского отдельного парашютно-десантного полка за высоту 3234. Частично эти события были много позднее воспроизведены в фильме "9 рота". Хотя, конечно, нельзя сказать, что фильм в точности соответствовал событиям января 1988 года. Но речь не о достоинствах или недостатках фильма.

В конце 1987 года сложилась крайне тяжелая ситуация в районе города Хост. Располагается этот город неподалеку от афгано-пакистанской границы. Настолько "неподалеку", что во время боя за высоту 3234 артиллерия боевиков вела огонь с территории Пакистана.

Хост защищал гарнизон, состоявший из военнослужащих только афганской армии. Моджахеды провели успешную операцию, итогом которой стала полная блокада города. Было прервано сообщение с городом Гардез.

Командование советской 40-й армии разработало план по деблокаде Хоста. Операция получила название "Магистраль". Одним из важных ее элементов было установление контроля над высотами, которые находились на дороге Гардез-Хост.

В их числе была и высота 3234, взять которую удалось только со второй попытки в ночь с 27 на 28 декабря 1987 года. На высоте были сосредоточены три взвода 9-й парашютно-десантной роты.

Заняв высоты вдоль дороги Гардез-Хост, десантники обеспечили и контроль над трассой, связывающей два города. Но было понятно, что боевики попытаются отбить высоты.

И наиболее сильный удар пришелся как раз по высоте 3234, поскольку она была господствующей, наиболее важной. В атаку моджахеды пошли после артиллерийской подготовки. Организовано все было на достаточно высоком уровне атакам подверглись и другие подразделения 345-го гвардейского отдельного парашютно-десантного полка. А потому советское командование не сразу определило направление главного удара.

Высоту 3234 обороняли 39 десантников. Им противостояли несколько сотен боевиков. Десантники потом говорили, что одеты моджахеды были в черную униформу элитного отряда "Черный аист". Правда, есть версия, что высоту пытались отбить пакистанские коммандос.

Бой продолжался 12 часов. За это время десантники отбили 12 атак противника. Во время последней положение стало особенно тяжелым, поскольку заканчивались боеприпасы, а практически все солдаты и офицеры 9-й роты были ранены. Но как раз в это время на высоту прорвались 12 бойцов разведывательного взвода 3-го парашютно-десантного батальона. После этого командование моджахедов приняло решение прекратить атаки.

В бою погибли шесть советских военнослужащих, 28 были ранены. Младший сержант Вячеслав Александров и рядовой Андрей Мельников были посмертно представлены к званиям Героев Советского Союза.

Потери атаковавших неизвестны при отступлении моджахеды забрали убитых и раненых.

В результате операции "Магистраль" блокада города Хост была прорвана. Были сорваны планы лидеров боевиков по отторжению города и его округи от Афганистана.

1988.gadā avarēja Pakistānas līdera Zija ul Haka lidmašīna. Domājams, ka tajā bija ielikta bumba. Lidmašīnā atradās arī ASV sūtnis un ģenerālis Ahtars – džihāda kara piekritējs pret PSRS interventiem Afganistānā.
1988.gadā Pakistāna, Afganistāna, ASV un PSRS parakstīja Ženēvas vienošanos, saskaņā ar kuru krievu armijai Afganistāna bija jāpamet.
1989.gada janvārī PSRS KP CK ģenerālseketāra Mihaila Gorbačova pasludinātās perestroikas un glastnostj ietvaros sākas padomju karaspēka izvešana no Afganistānas. Maskava paziņoja, ka pēdējie padomju karavīri atstās kara izmocīto zemi 15.februārī. PSRS karaspēka izvešana ilga no 1988.gada 15.maija - 1989.gada 15.februārim.
Islāma pasaule līksmoja.
Pēc padomju karaspēka izvešanas 1989.gadā vara Kabulā palika marionetei Muhamadam Nadžibullam, kurš pamazām, bet pārliecinoši kapitulēja modžahedu spiediena priekšā.

Kara rezultāti. Šis asiņainais karš ievadīja PSRS sabrukumu un līdz ar to tuvināja arī Latvijas neatkarības atjaunošanu.
Islāma pasaule atguva pašapzinību, bet ne stabilitāti. Pāri par 40 000 musulmaņu, kas Afganistānā nemaz nebija karojuši centās izraisīt svētos karus visā islāma pasaulē no Marokas rieteņos līdz Indonēzijai austreņos.

Zaudējumi. Krievu armija zaudēja gandrīz 14 500 kareivju un virsnieku, 54 000 tika ievainoti, 400 pazuduši bez vēsts. Afganistānas karš paātrināja PSRS sabrukumu.
Afgāņiem gāja bojā vairāk kā miljons (saka pat, ka 1,5 miljoni) cilvēku. 5 miljoni devās bēgļu gaitās. Tiek uzskatīts par vienu no visbezjēdzīgākajiem kariem cilvēces vēsturē.

Saistība ar Latviju. Šai karā piedalījās 3640 karavīri no Latvijas. 63 (54? 64?) gāja bojā un 177 tika ievainoti (rezultātā kļuvuši par invalīdiem), viens pazudis bez vēsts (vai tik tas nav tas pats dezertējušais V.Vecbaštiks?). Pašlaik (2009.g.) Latvijā dzīvo 2350 šī kara veterānu.
1986. un 1987.gados pie modžahedu alianses viesojās mūsu pašu Atis Lejiņš, toreizējais Zviedrijas Ārpolitikas institūta vadītājs.

Afganistānas kara veterāni Latvijā. Gunārs Rusiņš, Jānis Kušķis, Aleksejs Ščerbaks.
Valdis Vecbaštiks 80.gados dezertēja no krievu armijas un pārgāja modžahedu pusē. Viņš mira 2009.gada naktī pirms Ziemassvētkiem ugunsgrēkā Nīderlandē, kur kopš tā laika dzīvoja, kad pārcēlās no Lielbritānijas pilsētas Barnetas. Afganistānas karā viņš bija pavadījis pusgadu, tad aizbēdzis ar modžahedu palīdzību.
Piemiņas pasākumus Latvijā organizē Latvijā dzīvojošo Afganistānas kara un citu militāro konfliktu veterānu asociācija, kura tikusi dibināta 1998.gada 21.aprīlī.

Septiņu gadu nestabilitātes periods (1989.-1996.g.). Pec padomju okupantu aizvākšanas valstī 7 gadus ilga nestabilitātes periods.
Pēc padomju karaspēka izvešanas 1989.gadā vara Kabulā palika marionetei Muhamadam Nadžibullam, kurs pamazām, bet pārliecinoši kapitulēja modžahedu spiediena priekšā. Tomēr modžahedu starpā auga augumā nesaskaņas, to grupējumi savstarpēji naidojās.
1990.gadā daudzi zemnieki pievērsās opija magoņu audzēšanai. Rezultātā Afganistāna, līdzīgi Mjanmai, kļuva par vienu no lielākajiem narkotiku ražotājiem pasaulē.
1991.gada aprīlī nepuštunu tautu modžahedu grupējums ar Ahmadšahu Masudu (tadžiks) un Rašidu Dustumu (uzbeks) priekšgalā ieņēma Kabulu, gāžot Muhamada Nadžibullas sociālistisko valdību. Pats Nadžibulla patvērās ANO misijā Kabulā.
Par Afganistānas prezidentu kļuva Burhanudīns Rabani, kas veidoja islāmisku valdību. Tomēr nemieri valstī nerimās – Gulbedīns Hekmatijārs uzstājās pret jauno valdību, savukārt Ismaīlhans nodibināja atsevišķu šiītu kņazisti trijās rieteņu provincēs.
1994.gada janvārī cīņa starp modžahedu grupējumiem pieņēma jaunu rakursu – Rašīds Dustums sarāva savienību ar Ahmadšahu Masudu un pieslējās Gulbedīnam Hekmatijāram.

1994.gada oktobrī parādījās Taleban un tie jau ir pavisam citi notikumi. 

В начале советской оккупации Афганистана КГБ заверило советских правителей, что захват и полный контроль над Афганистан будет осуществлен в пределах 3 месяцев, потому что у них создалось впечатление, что моджахеды были слабыми, не пользовались влиянием в Афганистане и были непопулярны среди афганцев и что они держались только благодаря иностранной поддержке. 

Через 3 месяца, столкнувшись с сильным сопротивление моджахедов и ростом Исламского движения, генералы советской армии выставили более поздний срок и заявили, что они возьмут Афганистан под полное управлением за 1 — 3 года. 

Однако и по прошествии 10 лет мечта красной армии об оккупации Афганистана и взятия его под полный контроль так и не осуществилась. 

Согласно одному исследованию в Советском Союзе, число русских, убитых в Афганистане составило от 13 до 14 тысяч, однако другие источники указывают, что
В конце концов, русские оккупационные войска были изгнаны, так как красная армия
Принеся в жертву 1,5 миллиона шухада (мучеников) отважный афганский народ не только выдворил Красную армию, но также освободил несколько азиатских и европейских стран от русского доминирования и колониализма,.

Большую часть жизни он провел вместе со своими двоюродными братьями и тетей
в британском городе Барнет, куда перебрался еще в конце 80-ых годов после дезертирства из Советской армии. Он провел на войне в Афганистане около полугода, а затем сбежал оттуда с помощью моджахедов.
 

Saites.
Talebāņi.
Afganistānas vēsture.