Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Pireneji, Pireneju kalni

Pirine'os - spāņu val.
Pyre'ne'es - franču val.

Kalnu sistēma Eiropas DR, tagadējo Spānijas, Andoras un Francijas teritorijās.

Raksturlielumi. Garums no Biskajas līča līdz Vidusjūrai ap 450 km, platums 20-110 km.
Augstākā virsotne - Aneto smaile (3404 m) Matadetas masīvā. Pārkāpes 1500-2000 m vjl.

Ģeoloģija. Alpīnās oroģenēzes kroku-cilu kalni. Pireneju kodolu veido seni metamorfizētu slānekļu, kvarcītu un kaļķakmeņu masīvi, nogāzeš mezozoja kaļķakmeņi, smilšakmeņi un slānekļi.
Rietumpireneji - no Atlantijas okeāna līdz Somportas pārkāpei. Vidēji augsti kalni; kaļķakmeņi, karsta parādības; atsevišķi kristālisko iežu masīvi. 
Centrālie Pireneji - no Somportas pārkāpes līdz Karlita smailei. Tā ir augstākā Pireneju daļa; granīti, gneisi, slānekļi, smilšakmeņi. Alpīnās reljefa formas. Ap 40 km2 apledojuma.
Austrumpireneji. No Karlita smailes līdz Vidusjūrai. Daudz starpkalnu ieplaku. Kristālisko iežu, smilšakmeņu, kaļķakmeņu masīvi un grēdas. Karsta alas (Pjēra Sanmartēna bezdibenis).
Izrakteņi: dzelzs, mangāna, kobalta, niķela rūdas, boksīti, brūnogles, dabiskie būvmateriāli (marmors, granīts). 
Minerālūdeņu avoti.

Klimats. Mērens un mitrs. DA - subtropu klimats. Nokrišņi ziemeļu nogāzē 1500-2400 mm gadā, dienvidos - 500-750 mm. 

Hidroloģija. Ebro, Adūras un Garonnas baseina upes dziļās, šaurās ielejās; ūdenskritumi. Bagāti hidroenergoresursi. Nelieli pazemes (karsta reljefa apgabalos) un ledāju ezeri.

Dzīvā daba. Lielu daļu Pireneju līdz 1800-2100 m vjl. klāj meži. Mežu joslas lejas daļā platlapju meži (ozoli, kastaņas, kļavas, dižskābarži), vidusdaļā priežu meži mijas ar ozolu-dižskābaržu mežiem, augšdaļā pārsvarā dižskābaržu, egļu, baltegļu meži ar bērzu piejaukumu. Dienvidu un austreņu nogāzēs līdz 500-700 m vjl. mūžzaļie krūmāji (makija, gariga) un meži (korķa un akmens ozoli, priedes). Virs 1800-2100 m vjl. - subalpīnie krūmāji un alpīnās pļavas. 
Pirenejos izveidots Aigestortesa un Ordesas nacionālie parki Spānijā un Neuvjelas rezervāts Francijā.
Priekškalnēs un ielejās graudkopība (kvieši, kukurūza, mieži, auzas), vīnkopība un dārzkopība. Kalnos ganību lopkopība. 
Tūrisms.

Spānijas Pireneji. Kalnos mēdz parādīties NLO.
      Gavarnie cirks. Viens no Pireneju kalnu iespaidīgākajiem dabas fenomeniem. No 300 m augstās klints sienas lejup traucas ūdenskritumu mēles, kurām saplūstot, veidojas upe Gavarnie ielejā.
      Col du Tourmalet. 2115 m augsta pāreja. leģendārā brauciena Tour de France grūtākais kalnu posms, pāreja ir augstākā vieta.
      Pic du Midi de Bigorre. Viena no augstākajām virsotnēm, no kuras paveras pasakains skats uz apkārtējām kalnu virotnēm. To var sasniegt ar moderniem pacēlājiem.
      Ordesa y Monte Perdido valsts dabas parks. Kalnu taka GR-11 iet gar krāčaino Arzas upi.
      Balnea genos. Termālo baseinu komplekss.

Noslēpumainie Pireneji. Ufologi Pireneju kalnus uzlūko kā vienu no NLO parādīšanās vietām. Te, tāpat kā Sjerranevada kalnos (ASV, Kalifornija) no kalniem uz neilgu laiku kāpj lejā dīvaini Nordiskie Atnācēji bartera darījumiem ar vietējiem. Saskaņā ar spāņu pēnieka Antonio Rubeira ziņoto, "dīvainie blondīņi" Roselonas tuvumā vēršas pie vietējiem iedzīvotājiem ar lūgumu pārdot tiem maizi un pienu, maksā par produktiem ar tīra zelta gabaliņiem.

Saites.
Kalni.