Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Rafaēls Santi (1483.-1520.g.)

Viens no ievērojamākajiemXV-XVI gs. itāļu māksliniekiem.

Dzīvesgājums. Dzimis 1483.gadā Itālijā, Markes reģiona Urbīno pilsētā.
Brīnumbērns, jau 25 gadu vecumā veica pasūtījumu pāvestam Jūlijam II.
Jaunībā Rafaels dzīvoja un strādāja Florencē, kur viņš radīja daudzas no savām labākajām gleznām. Drīz vien viņu aicināja uz Romu. Tur viņš gleznoja portretus, vadīja Sv.Pētera katedrāles celtniecību un veica arī arheoloģiskus izrakumus.
Miris 38 gadu vecumā, apbedīts Panteonā.
Atstāja vienreizēju fresku kolekciju.

Darbība. Dzīves laikā radījis neskaitāmas gleznas, kas izceļās ar formas skaidrību, kompozīcijas vieglumu, harmonijas izjūtu un sievietes - īpaši Dievmātes tēla - poētiskumu.
Savās kompozīcijās izmantojis „zelta griezuma” fenomenu.
Viens no izcilākajiem renesanses laika gleznotājiem. Viņš centās atveidot cilvēku, kurā viss būtu skaists: skaists ķermenis, attīstīts prāts un labs raksturs. Saglabājušās daudzas Rafaēla gleznas, kurās viņš tēlojis madonnas (Kristus mātes). Gleznotājs attēlojis sievieti-māti, kas maigi mīl savu bērnu; gleznā viņš slavina cilvēku, kas ļaužu laimes dēļ spējīgs nest milzīgu upuri.

Darbi.
Pašportrets.

Madonna ar bērnu un grāmatu. Madonna Solli.
Pirmā no madonnām, ko uzgleznoja Rafaēls.

Siksta madonna. Visievērojamākā Rafaēla glezns. To viņš gleznojis Sv.Siksta klosterim kādā nelielā Itālijas pilsētiņā.
Zelta mirdzuma apņemta, svinīgi un majestātiski pa mākoni staigā slaida, jauna sieviete. Viņas plaši atvērtajās acīs staro dvēseles maigums un labsirdība, skumjas un rūpes par dēla likteni. Vienkārši un cēli viņa nes to cilvēkiem, maigi kļaujot sev klāt. Ciešanu ēna iegūlusies viņas trīcošo lūpu kaktiņos. Mazā Kristus seja ir tik nopietna kā bērniem nemēdz būt, viņa degošajās acīs redzama nākamās bojāejas priekšnojauta. Labajā pusē svētā Barbara, kreisajā pusē – pāvests Siksts, abi nometušies ceļos madonnas priekšā.
II Pasaules kara beigās Sarkanā Armija uzgāja šo gleznu līdz ar citām noslēptu raktuvēs. Tagad tā tiek glabāta Drēzdenes pilsētas muzejā gleznu galerijā. 
XIX gs. sāka izdot atklātnes ar diviem eņģelīšiem no šīs gleznas.

Svētā Katrīna no Aleksandrijas. 1500.-1503.g., autora agrīnais darbs. Atrodas Markes Valsts galerijas kolekcijā. Pirmā un pašlaik vienīgā Rafaēla glezna, kas tikusi izstādīta Latvijā. To 2018.gadā no 20.-23.martam izstādīja Rīgas Biržas muzejā Markes reģiona dienu ietvaros.
Tā ir neliels vertikālā formāta darbs, kas apgleznots no abām pusēm, tādēļ, ka, iespējams, tapis kā altārgleznas sānu panelis. G;eznas otrā pusē attēlota marmora imitācija un aplis ar ierakstu, kuru skatītājs redzētu brīdī, kad altāris būtu aizvērts. Altāra centrālā daļa līdz mūsdienām nav sagatavojusies, bet tā pretējās puses panelis šobrīd atrodas privātā kolekcijā ASV.

Aplūkojamie objekti.
Markes Valsts galerija. Atrodas Rafaēla dzimtajā pilsētā Urbīno, skaistajā XV gs. Palazzo Ducale. Galerijas kodolu veido itāļu renesanses glezniecība.