Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Sargons I (2334.–2279.g.pmē. vai 2684.- 2630.g.pmē.)

Šarru-kin - „taisnīgais valdnieks” (akādiešu nosaukuma forma), Šarumkens. Zinātnieki domā, ka viņš arī bībeliskais Nimrods

Radniecība. Tēvs - dāznieks Ur-Zababa.
Māte Lalibuma.
Sieva – Tašlultuma.
Laulībā dzimuši divi dēli – Rimušs (vecākais) (nākamais ķēniņš) un Maništušu, kā arī trijas meitas: Ibaruma, Abaištakala un Enheduanne.

Dzīvesgājums. Akādiešu valdnieku dinastijas un impērijas dibinātājs. Ilgu laiku tika uzskatīts par mītsku personu, taču tagad viņa esamība ir pierādīta. Valdīja 56 gadus. "Akāda Sargons, kura tēvs bija dārznieks Ur-Zababa, kļuva par ķēniņu, par Akādas ķēniņu, kas uzcēla Akādu; viņš valdīja 56 gadus."(L)
Autobiogrāfiskā poēmā „Teiksma par Sargonu” viņš stāsta par savu bērnību: māte priestere, tēvu viņš nav zinājis, dzimis Acupiranas pilsētā Eifratas krastos. Māte bijusi šķīsta jaunava un viņu dzemdējusi slepus, tad ielikusi ar asfaltu nodarvotā grozā un palaidusi pa upi. Grozu izzvejoja ūdensnesējs Aki un izaudzināja viņu kā dēlu, par dārznieku (Dēnikens raksta, ka bērnu tomēr izaudzinājusi kāda princese). Par savu straujo karjeru viņš var pateikties dievei Inannai, jo tā ievēroja izskatīgo dārznieku kāda ceļojuma laikā. Kādā uzrakstā iecirsts: „Kad es biju dārznieks, Ištara dāvāja man savu mīlu, un divdesmit četrus gadus es biju ķēniņš.” Kādā dzejolī vēlāk viņš gan lielās, ka pats atradis Inannu:

      Kādu dienu atnāca mana ķēniņiene,
      šķērsojusi debesis un zemi,
      Inanna.
      Šķērsojusi debesis un zemi,
      šķērsojusi Elamu un Šuburu.
      Dieviete atnāca nogurusi, devās pie miera.
      Es viņu redzēju no sava dārza malas;
      es viņu skūpstīju, gulēju ar to.

Ar dieves palīdzību Sargons I paplašināja valsti no Elamas līdz Tauram un bija pirmais valdnieks, kas apvienoja plašus Divupes novadus. Viņa 600 000 vīru lielais karaspēks, vēsturē pirmā profesionālā armija, sākot ar Urūku, iekaroja vienu šumeru pilsētu pēc otras. Valsti tagad sauca par Šumeru un Akādu. Nodibināja jaunu galvaspilsētu – Akādu, kas līdz pat šai dienai nav uzieta.
Viņa armijas devās uz ziemeļiem un rietumiem, nonāca līdz pat Libānas nomalēm, bet „Dievu zemē” neiegāja. Kad viņš devās uz Bābeli, Marduks iesvilās dusmās un iznīcināja ķēniņu un tā ļaudis. „Sargona hronikā” teikts, ka viņš valdījis 54 gadus.
It kā esot dzīvojis pilī apmēram 19 km uz ziemeļiem no Nīnives.
Atjaunoja Urūkas ieņemto un  izpostīto Kišu.
Saskaņā ar daudz vēlākām babiloņu versijām Sargona uzrakstiem, Akādas Sargons sagūstījis Ummas ķēniņu Lugalzagisu pēc Urūkas sienu sagraušanas un atvedis to iekaltu ķēdēs Enlila svētnīcā Nipūrā.

Avoti.
Ašurbanapala bibliotēka – no Kujundžikas pakalna izceltajās māla plāksnītēs uzietas arī tādas, kas stāsta par Sargona I dzīvi.
VD – stāsta par kādu ķēniņu Nimrodu, kas, iespējams, ir tas pats Sargons I.
„Sargona hronika.”
Šumeru ķēniņu saraksti. Larsas u.c.

Saites.
Akādiešu ķēniņi.
Sargona hronika.