Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Muhameds Tevfiks (1879.-1882.g.)

Ēģiptes valdnieks no no 1879. līdz 1882.gadam.

Radniecība. Tēvs - Ismaīlpašā (iepriekšējais valdnieks).

Dzīvesgājums. Kāpa tronī 1879.gadā, pēc tam, kad viņa tēvu bija gāzuši britu un franču imperiālisti.
1881.gadā ēģiptiešu virsnieku dumpja priekšgalā stājās kāds Ahmedbejs Arabi, kas bija neapmierināts gan ar turku, gan arī ar britu-franču ietekmi. Tevfiks bija spiests sastādīt jaunu valdību, kurā Arabi ieņēma kara ministra posteni.
Tikmēr 1881.gadā kaimiņu Sudānā harizmātiskais islāmistu līderis Muhameds Ahmeds ibn Seīds Abdallahs (Rietumos pazīstams kā Sudānas Mahdi) nodibināja Sudānas impēriju, kas pretimstāvēja Ēģiptei. Etiopiem izlīdzēja Sudānas Mahdi sacelšanās, kas padzīna ēģiptiešus no Sudānas 1882.gadā un no Etiopijas pierobežas 1885.gadā.
1882.gadā Kairā izsēdās malā britu armija, kas bija ieradusies aizstāvēt savas intereses. Tā sakāva Ahmeda Arabi armiju pie Tel al Kabiras un restaurēja hedīva Tevfika varu.
Būtībā, tagad Ēģipte kļuva par Lielbritānijas protektoriātu. Notika ekonomikas stabilizācija. No šejienes britu armija devās karagājienā pret Sudānas Mahdi - tā apslāpējot nēģeru vergu tirdzniecību.

Izglītība un kultūra. 1881.gadā pēc ungāru izcelsmes austriešu zinātnieka Juliusa Franca (Juliuz Franz) izteiktā priekšlikuma izpostītajā Fatimīdu dinastijas celtajā Hakima mošejā nodibināja Arābu mākslas muzeju. Tajā pašā gadā pēc pašā Muhameda Tevfika rīkojuma izveidoja „Arābu Senlietu Komisiju,” kuras uzdevums bija pārraudzīt Arābu muzeju un to nodrošināt ar nepieciešamajiem eksponātiem, kā arī saglabāt arābu arhitektūras mantojumu. 

Saites.
Muhameda Ali dinastija Ēģiptē.