Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Totēmisms

Termins totēms jeb ototēms ņemts no Ziemeļamerikas indiāņu odžibvu valodas vārda ototeman un tas nozīmē cilts zīmi - "viņa ģints,' "viņa dzimta." 

Primitīvu sabiedrību mitoloģisks priekšstats par pārdabisku saistību, (asins)radniecību starp cilvēku grupu un noteiktu dzīvnieku, augu, retāk - priekšmetu veidu.

Totēmisms kā viena no agrīnās ģints sabiedrības reliģijas formām bija cieši saistīta ar tādiem saimniekošanas veidiem kā medības un vākšana. Dzīvnieki un augi, kas deva cilvēkam iespēju izdzīvot, kļuva par viņu reliģisko kultu objektiem. Totēmiskumā atspoguļojās arī pirmatnējo sociālo attiecību īpatnības, kas pamatos ir asinsradniecības princips.Nepazīdami sabiedrībā citus sakarus, kā vien asinsradniecīgos, cilvērki tos attiecināja arī uz ārējo dabu. Ģints locekļu sakaru ar sava apgabala augu un dzīvnieku valsti viņi saprata kā asinsradniecību.
Uz totēmisma pamata vēlāk, augstākās attīstības pakāpēs, radās dzīvnieku kults, kas bija plaši izplatīts pasaulē. Senajā Ēģiptē bija vērša, šakāļa, āža, krokodila u.c. kulti. šos dzīvniekus uzskatīja par dievu iemiesojumiem. Tiem bija veltītas svētnīcas, tiem upurēja. Daudzas senēģiptiešu dievības bija attēlotas dzīvnieku veidā: mirušo dievu Anubisu attēloja kā šakāli, mīlestības un auglības dievi Izīdu - kā sievieti ar govs galvu. Senajā Indijā godināja govis, tīģerus, pērtiķus u.c. dzīvniekus. Govij ik gadus tiek rīkotas īpašas svinības. Indijas pilsētu ielās sastopams milzīgs dzudzums pērtiķu, tos neviens neiedrošinās aiztikt.

Izpēte. No E.Teilora animisma Edinburgas jurists Džons Maklenans (John Ferguson McLennan) attīstīja totēmisma teoriju. Totēmiskie uzskati konstatēti Austrālijas aborigēniem, Ziemeļamerikas un Dienvidamerikas indiāņiem, melnajiem afrikāņiem, melanēziešiem, lai gan visur citur totēmisms nav tik klasisks kā Austrālijā.
Austrāliešu totēmisms. Tādēļ visvairāk pētīts ir Austrālijas aborigēnu totēmisms. Kolonizācijas laikā XVIII gs. beigās tie atradās pirmatnējās kopienas iekārtas agrīnajā stadijā, tāpēc viņu reliģiskie ticējumi sniedz priekšstatu par reliģijas agrīnajām formām. Šī apstākļa dēļ Austrāliju dēvē par "klasiska" totēmisma zemi.
Austrāliešu ģintis un frātrijas (radniecisku cilšu grupas) sauca totēmisko augu un dzīvnieku vārdā. Piemēram, arabanu ciltī bija 12 ģintis, kuras sauca par: ērgli, kraukli, dingo, kāpuru, vardi, čūsku utt. Totēmu uzskatīja par ģints senci, ciltstēvu, tāpēc ar to bija saistīta vesela virkne aizliegumu: totēmu bija aizliegts nogalināt un lietot pārtikai (izņemot kulta ceremonijas0, bija aizliegts nodarīt tam jebkādu ļaunumu. Ja svešinieks nogalināja totēmu vai nodarīja tam kādus bojājumus, austrālieši to uztvēra kā personisku apvainojumu. Daudzie mīti stāsta par totēmiskajiem senčiem - fantastiskām būtnēm, puscilvēkiem-pusdzīvniekiem (teriantropiem), par viņu dzīvi, ceļojumiem, varoņdarbiem. Mītus un ceremonijas uzskatīja par svētiem, tos zināja tikai vīrieši pēc iesvētīšanas ceremonijas.
Austrālieši ticēja savai spējai ietekmēt totēmus; viņiem pastāvēja īpašas ceremonijas intičiuma (nosaukums no arandu cilts valodas), kuru mērķis bija maģiski veicināt totēmisko dzīvnieku un augu vairošanos. ceremoniju galveno daļu veidoja dejas; to dalībnieki centās ar savu izskatu - galvas segām, maskām, īpašiem ķermeņa izkrāsojumiem, kā arī kustībām līdzināties totēmiem. Ceremonijas noslēgumu daļu veidoja totēma rituālā baudīšana, ko uzskatīja par līdzekli, kā saistīties ar viņu.
Indiāņu totēmisms. Tas nav tik klasisks kā Austrālijā, jo abu Ameriku indiāņi ir jau pērdzīvojuši agrīnās ģints iekārtas stadiju. Indiāņiem pastāvēja ģinšu un frātriju totēmiskie nosaukumi, mīti par ģinšu izcelšanos no totēmiem, totēmiskie aizliegumi. Totēmam par godu notika reliģiskās dejas: vilku deja, lāču deja, kraukļa dancis utt. Totēmu uzskatīja par aizgādni, tāpēc to attēloja uz ieročiem, saimniecības priekšmetiem, mājokļiem. Ziemeļamerikas ZR piekrastes tlinkiti katras mājas priekšā uzstādīja totēmu stabu ar totēmiskā senča attēliem.

Totēmisma paliekas mūsdienu reliģijās. Gandrīz visās mūsdienu rekliģijās saglabājušās totēmisma un dzīvnieka kulta pazīmes. Mozus ticīgajiem, piemēram, aizliegts uzturā lietot cūkgaļu. "Sis aizliegums nācis no senajiem žīdiem, kam cūka bija totēma dzīvnieks. Kristietībā totēmisma paliekas ir svēto attēli dzīvnieku veidā - Sv.Kristoforu attēloja ar suņa galvu, plaši izplatīts ir svētā gara attēls dūjas veidolā. Kristiešu svētā vakarēdiena rituāla saknes meklējamas senajā totēma ēšanas rituālā.

Saites.
Reliģija un reliģiozitāte.