Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Tahina

Tahina – „zibsnis,” „pērkons” vai „dūmi” (totonaku val.).
Pilsēta savu nosaukumu ieguvusi no netālu novietotās nišu piramīdas Tahin.

Atklāšana un izpēte. Patlaban atrakta 1/10 daļa pilsētas.

Vēsture. Nav zināms, kas bija pilsētas celtnieki. Uzcelta daudzus gadsimtus vēl pirms šeit bija apmetušies uz dzīvi totonaki. Uzieta saite ar maiju un Teotivakānas kultūrām.
Domājams, ka pilsētas ziedu laiki bijuši laikā no IX-XIII gs., kad pilsēta bijusi galvenais centrs reģionā.

Arhitektūra. Raksturīgi visai biezi māla jumti.

Aplūkojamie objekti.

Tahin. Septiņpakāpju nišu piramīda ar 365 nišām un stāvām kāpnēm. Tā uzcelta apkārt vecākai, kura būvēta no vulkāniskā akmens. Virsonē atrodas templis, kurš rotāts ar spārnotās čūskas attēliem.

2 bumbu spēles laukumi. Viens no tiem apjozts ar augstu sienu, izrotātu efektīviem grebtiem reljefiem.
Par 3 bumbu spēles laukumu atrašanu ar aerofotogrāfijas palīdzību tika paziņots 2013.gada martā. Tas palielināja zināmo pelotes spēles laukumu skaitu līdz 20. Arheologi Meksikā atklājuši trīs senus sporta spēļu laukumus pirms spāņu ēras senvietā valsts austrumu pavalstī Verakrusā, vēsta raidsabiedrība BBC. Aptuveni 1000 gadu senie laukumi, izmantojot lāzera skenerus, atklāti Tahinas senvietā, kas iekļauta Pasaules mantojuma sarakstā. Arheologi domā, ka laukumi izmantoti pelotas spēlēšanai, kuras laikā dalībnieki ar gurniem cenšas trāpīt gumijas bumbu caur akmens lokiem. Pētniekiem spēļu laukumus zem augsnes blīvi aizaugušā vietā izdevies atklāt ar aerofotografēšanu, tālvadības sensoriem un lāzerskenēšanas palīdzību. Tagad arheologi gatavojas sākt rakšanu, lai tuvāk izpētītu atklājumu.

Paaugstinājumi. Atklātas arī divu paaugstinājumu paliekas. Tās bijuši aptuveni 10-12 metru augstas platformas, kas nodrošinājušas labu skatu uz tuvējo apkārtni, pieļauj pētnieki. Tāpat atrastas arī liecības par dzīvojamu kvartālu, kur varētu būt dzīvojušas lielas ģimenes.

Atradumi.
Reljefs ar putnu-čūsku.

Saites:
Maiji.
Maiju kultūras centri.