Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Tēras katastrofa

Milzīgs vulkāna sprādziens antīkajos laikos eksistējušajā Tēras salā, Mīnojiešu kultūras teritorijā, kas, iespējams, arī iezīmēja šīs kultūras beigas.

Atrašanās vieta. Viena no Egejas jūras salām starp Krētu un kontinentālo Grieķiju.

Vēsture. Senatnē Tēras sala tika saukta par Strongili („apaļā”). Grieķu sala uzsprāga ap 1628.g.pmē. (mēdz rakstīt arī ka ap 1450.g.pmē.) ar 30 ūdeņraža bumbu spēku. Salas vidusdaļa izzuda, uzmetot putekļu stabu daudzu kilometru augstumā. Lauku un vīnogulāju vietā palika tikai vulkāna krāteris, kurš spēji pildījās ar jūras ūdeni. Tās nelielās salas atliekas, kas saglabājās kā krātera malas, biezā slānī nosedza vulkāniskie ieži, pelni un šķembas. Atliekas šodien veido 5 nelielas salas, kuras šodien pazīst ar Santorīnu salu nosaukumu. Lielākā no tām – Fēra, mūsdienu transskripcijā – Tēra. Patlaban populārs tūrisma objekts. Vēl šodien reizēm no dzīlēm izlaužas dūmu mākoņi, norādot uz pastāvošo vulkānisko aktivitāti.
Tēras salas katastrofas radītie viļņi droši vien izraisīja arī Mīnojas civilizācijas pagrimšanu Krētā.

Izpēte. Šodien uz salas atliekām ir atrodamas senās krētiešu pilsētas drupas – svētnīcas, mājas, publiskās celtnes. Bija zināms, ka zemes dzīles glabā kādu senu kultūru. Ar laiku erozija atklāja tās pēdas – celtņu paliekas, keramiku un citus atradumus. Līdz mūsdienām veikti tikai nenozīmīgi izrakumi.
1967.gadā izrakumus sāk grieķu profesors Spiridons Marinatoss, kvēls Mīnojas-Atlantīdas teorijas piekritējs. Izrakumi turpinājās 7 gadus līdz pat viņa nāvei izrakumu laukumā 1974.gadā. Šie izrakumi patiesi pierādīja, ka salas kultūra bija stipri līdzīga Mīnojas kultūrai, un gājusi bojā savā uzplaukumā pēkšņā katastrofā.
Strīds par kultūru radniecību turpinājās līdz arheologi atklāja, ka Fēras sprādziena vulkāniskie pelni atrodas zem Krētas sabrukuma slāņa, respektīvi Fēras kultūra gāja bojā agrāk. Tāpat arī abu kultūru keramikas datēšana norādīja, ka Fēras katastrofa bija apmēram par 250 gadiem agrāka par Mīnojas kultūras sabrukumu.

Aplūkojamie objekti.
3 dzīvojamās mājas. To drupas, vienai no tām ir ārkārtīgi skaista iekšējā apdare. 

Saites.
Senā Grieķija.
Tēras skaitļotājs.