Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Tepuji

Tepuji – Galda kalni.

Atrašanās vieta. Venecuēla, pie Brazīlijas un Gajānas robežpunkta.

Ģeoloģija. Šie kalni ir superkontinenta Gondvānas paliekas. Pirms diviem miljardiem gadu Eirāzija atšķēlās un aizpeldēja no Amērikas. Tie ir neparasti ģeoloģiski veidojumi – daudzās aizas un plaisas to malās darbojas kā notekcaurules. Vienā tādā izvietojas pasaules lielākais ūdenskritums – Anhela ūdenskritums.



Apraksts. Tikai nesen ap kalnu dzīvojošie indiāņi atļāva ceļotājiem tos apmeklēt. Uz augšu nelielās grupās pa vienu lēzenu taku šamanis ved ceļotājus. Kalnam tuvojoties jālūdz atļauja ienākt, jāapmazgājas. Nedrīkst skaļi runāt, domāt sliktas domas un neko no turienes ņemt līdzi.
Kalns ir ar kilometru vai pusotra stāvām sienām, augša plakana. Apkārtējā vide ap kalnu laika gaitā ir izskalota, pārvērtusies par neauglīgu savannu. Kalna virsotnē ir dinozauru laika daba. Melnas vardītes, kas nemāk lēkt, gaļēdājas puķes.

Leģendas. Indiāņi uzskata, ka kalna iekšienē dzīvo caurspīdīgi cilvēki.
Vēl ir kaut kāds WeiTepuy jeb Saules kalns. A.Laime stāstījis, ka tajā esot kāda tikai viņam zināma ala ar akmens kāpnēm, akmens galdu un caurumu griestos, pa kuru esot redzams saules lēkts gandrīz precīzi starp tepuja virsotnēm. Reiz alas smiltīs viņš esot ieraudzījis „mazo cilvēciņu” pēdu nospiedumus, kuriem laikam nav locījušās kājas ceļos. Alas atrašanās vietu viņš nevienam neesot rādījis, tikai sievai Vilmai.
Vislielākais no tepujiem ir Auyan tepuy jeb „elles kalns.” Tajā dzīvo pemonu cilts indiāņu ļaunie gari mawariton un varenais ļaunuma dievs Traman-chita. Šis kalns laikam arī tiek saukts par Velna kalnu. Tajā pirmais uzkāpa Aleksandrs Laime 1955.gadā. No viņa lejā krīt Rio Gauja, veidodama pasaulē augstāko 979 m augsto Eņģeļa ūdenskritumu. Kalna pakājē atrodas Orhideju sala, kurā reiz mita Laime. Vienīgā taka uz kalna virsotni sākas kalna dienvidu galā pie apmetnes Kavak – „papagailis”. Netālu atrodas divi indiāņu ciemi – Urujen un Kamarata, kā arī Wonken klosteris. Pa tepuja virsmu aiziet līdz Rio Gauja ir ārkārtīgi grūti, jo virsotne ir ļoti nelīdzena. Reāli var aiziet līdz Dinozauru ielejai.

Saites.
Venecuēla.