Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Tajiešu Plūdu stāsts

Tajieši savā Lielo plūdu mītā (pazīstams arī Laosā) stāstīja par kādu pusdievu tautu, kas sirmā senatnē dzīvojusi tālā salā greznībā un slavā, līdz debesu spēki sākuši draudēt tai ar lieliem plūdiem. Trīs gudrajie iespējuši demontēt galvenās svētnīcas centrālo kolonnu un aizvest to kuģī prom no applūstošās salas. Daudz dienu viņi kuģojuši uz rieteņiem un beidzot sasnieguši tagadējās DA-Āzijas zemes. Tur tie uzslējuši kolonnu un nosaukuši par godu nogrimušajai zemei par "Mu svēto akmeni" (Lak Mu-ang).
Apkārt šai relikvijai nodibināta jauna valsts Aiodhja, kurā atbraucēji valdījuši pār vietējiem iedzīvotājiem. Vēstures gaitā karos šī pilsēta tikusi izlaupīta, taču relikviju tomēr izdevies nosargāt.
1782.gadā karalis Rama I novietoja kolonnu tieši jaunās Aiodhjas valsts vidū (tā gan bija viena no vairākām pilsētām pēc pirmās krišanas). Karalis Rama I uzskatīja, ka viņa senču raksti veda pie trim Mu gudrajiem, taču viņa ienaidnieki (kādi? vai birmieši?) to nerespektēja un, izlaupījuši jauno pilsētu, aizveda svēto kolonnu uz nezināmu vietu.
Rama VI kolonnu aizvietoja ar labi veidotu kopiju un novietoja savā svētnīcā Bangkokas centrā.

Šodien relikvijas kopija atrodas Lak Mu-ang svētnīcā Bangkokā. Tā apklāta ar zeltu un atrodas 5 dāvanu ielenkumā - tie ir zīloņu ilkņi ar zelta kausiem un ziediem. Pati svētnīca rotāta ar daudziem zīmējumiem, kas vedina uz domām par nogrimušo pirmdzimteni. Arī pati celtne atrodas pzdziļinājumā zemē, kas arī norāda uz grimšanu.

Krathonga svētki (Loi Krathong). Tajiem saglabājusies tradīcija katru novembri pilnmēnesī mazus kuģīšus no sausām banānu lapām (kratong) laist jūrā kā piemiņu par grimušo pirmdzimteni. Tūkstošiem ļaužu sapulcējas naksnīgā okeāna krastā un laiž ūdenī kuģīšus, izrotātus ar ziediem un vienu smaržīgu sveci. Tie ir par godu jūras valdniecei Suvarnamači un senču gariem, kas gājuši bojā nogremdējot to seno dzimteni.
Šie svētki ir visai līdzīgi japāņu Bon Odori svētkiem, kuros arī laiž kuģīšus. Arī seno romiešu Lemūrijas svētkos pielabinājās mirušo dvēselēm.

Vat Pra Keo svētnīca. Šis Bangkokas templis celts pēc grimušās pirmdzimtenes Lemūrijas līdzības.  

Saites.
Pasaules Plūdu stāsti.