Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Varšs

Ķīmiskais elements, metāls.
Ķīmiskais simbols - Cu.

Vēsture. Bija pirmais darbarīkos izmantotais metāls, jo vara tīrradņus varēja atrast dabā. Tādejādi vēsturē tas iegājies kā Vara laikmets (halkolīts, eneolīts).
Vissenākie vara izstrādājumi konstatēti tur pat un tad pat kad zelta. Taču vara tīrradņu krājumi ātri beidzās un bija jāapgūst tā iegūšana no rūdas.
5000 gadu veci vara izstrādājumi uzieti Urālu kalnos (īleni, naži, āķi). Ap 4000 gadu atpakaļ Urālos parādījušies arī pirmie lietie vara izstrādājumi - Turbīnas kurgānā pie Kamas uzieti nažu kāti, uz kuriem ir izlieti vara auniņi.
Plaša vara ieguve raktuvēs notikusi Ibērijas pussalā, ne tikai tās dienvidos, kā agrāk uzskatīja pētnieki, bet arī centrālajā daļā. 

Izmantošana. Sakausējumā ar zeltu - tumbags, uziets senajā Peru.

Varšs okultismā. Tiek uzskatīts par Venēras metālu.

Vara raktuves pasaulē.
      Grasbergas raktuves. Pie Timikas pilsētas Jaungvinejā. 1.vietā pasaulē zelta ieguvē un 3.vietā pasaulē vara ieguvē. Rūdas izstrādā amerikāņi, bet nodokļi iet uz Džakartu.
      Khirbat Hamra Ifdan (khirbat arābiski nozīmē "drupas") vara raktuvju un metāla ieguves un priekšmetu lietuves vieta atrodas Fainūnas (Faynun) ielejas rajonā, tikai 50 kilometrus uz dienvidiem no Nāves jūras un 25 km uz ziemeļrietumiem no tūristu iecienītās, klintīs izcirstās pilsētas Petras.
      Riotinto vara raktuves. Droši vien saistītas ar Tartēsas kultūru. Vecums 8–10 000 gadu.
      Outokumpu. Vecas vara raktuves Somijā.

Saites.
Vara laikmets.
Bronza.

Metalurģija.