Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Vostočnijs, kosmodroms

Krievijas jaunceļamais kosmodroms, ko plāno nodot ekspluatācijā 2018.gadā, un aizstājot ar to Baikonūras kosmodromu Kazahijā.

Atrašanās vieta. Krievijā, Amūras apgabalā. netālu no robežas ar Ķīnu.

Vēsture. Lēmums par šā kosmodroma būvi tika pieņemts 2007.gadā, pamatakmens tika ielikts 2010.gadā, bet 2012.gada vidū to sāka būvēt. Sākotnēji plānotās izmaksas bija 15 miljardi rubļu. Būvēšana iekrita uz 2014.gada politiski izsaukto ekonomisko krīzi, tādēļ aizkavējās. Būvniecības process bija saistīts ar lielām izzagšanām un korupciju Putina Krievijā. 
Pirmās raķetes palaišana bija plānota jau 2015.gada decembrī, tomēr oktobrī Putins to pārcēla par 4 mēnešiem.
Sāka darbu 2016.gada 27.aprīlī. Tās dienas rītā bija plānots palaist raķeti Soyuz-2.la ar trim satelītiem, taču tehnisku iemeslu dēļ tās startu nācās atlikt. Pēc tam kosmodroma darbībā paredzēta ilgstoša pauze - Roskosmos paziņojis, ka ne 2016., nedz arī 2017.gados no kosmodroma nekas nestartēs. Starti tiek paredzēti sākot ar 2018.gadu, bet to skaits atkarīgs no kosmisko programmu finansēšanas. Pirmo kosmosa kuģi ar apkalpi paredzēts palais 2023.gada beigās.
Pats Putins atzinis, ka celtniecības laikā nozagti simtiem miljonu rubļu. Kosmodroms nav uzcelts vēl 2019.gada beigās un tēriņi izauguši fantastiski - līdz 300 miljardiem rubļu.
2023.gada 13.septembrī to apmaklēja V.Putins kopā ar Ziemeļkorejas līderi Kimčeninu. V.Putins apsolījis palīdzīvu ziemeļkorejiešiem ZMP radīšanā. 

Apraksts. Tā kopējā platība būs 1035 km2.
Paredzēts izbūvēt 7 kosmosa kuģu palaišanas platformas.

Saites.
Kosmodromi.