Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Zimbabve

Valsts ar sociālistisku režīmu Āfrikas dienvidos. Bagātīgas zelta un dimantu atradnes.

Tūristam! Ceļotājiem, kas dodas safari uz Āfrikas valstīm, piemēram, Zimbabvi vai Zambiju, ir jāzina, ka šajās valstīs, kā arī Ēģiptē un Kubā, ir jāizvairās arī no militārām vajadzībām paredzēta aprīkojuma izmantošanas. Piemēram, binokļiem, it īpaši, ja tiem ir nakts redzamības funkcija. Šādi priekšmeti drīkst atrasties tikai militāru darbinieku rokās.

Vēsture.
Zimbabves valsts XIII-XV gs. sekmīgi tirgojās ar Ķīnu un Indiju. Tās galvaspilsēta tolaik bija Lielā Zimbabve, kuras drupas saglabājušās līdz mūsdienām.
Dienvidrodēzija. Tā bija britu kolonija. XIX gs. beigās Rodēziju sagrāba Lielbritānija. 
Rodēzijas republika. XX gs. 60.gados balto minoritate pasludināja neatkarību no Lielbritānijas un nodibināja Rodēzijas republiku. Tik ieviests aparteīda režīms. Pret to darbojās nēģeru partizāņi, kas bāzējās Mozambikā. Kustība ZANU (Zimbabves nacionālā apvienība) cīnījās ar partizāņu metodēm. 1976.gadā to sāka vadīt R.Mugabe. Kustībai militāri palīdzēja Ķīna.
Neatkarības pasludināšana. Zimbabve bija pēdējā Lielbritānijas kolonija Āfrikā. Pārrunu rezultātā tika izbeigts karš un 1980.gada 18.aprīlī pēc vēlēšanām Dienvidrodēzijā pie varas nāca Roberto Mugabe, kas 1980.gada aprīlī pasludināja Zimbabves republiku un kļuva par jaunās valsts premjeru. Jaunās valsts devīze bija "Vienotība, brīvība, darbs!" Nosaukums Zimbabve nozīmē "akmens nams," kas tika izvēlēts par godu pirmskoloniālisma laikmeta valsts galvaspilsētai.
Pirmās desmitgades laikā viņš īstenoja reformas kas nodrošināja valstij uzplaukumu.Taču vēlāk viņš sāka koncenrēt varu savās rokās un kūva par diktaoru.
Cīņa pret ZAPU. XX gs. 80.gados jau Mugabes režīms sāka cīņu pret šo jauno grupējmu, kas 1987.gadā ieradās valstī no austrumos esošās Mozambikas. Grupējumu atbalstīja PSRS. Ar mačetēm cilvēkiem nocirta ausis un nogrieza lūpas. Vēlāk sarunu ceļā konflikti starp grupējumiem tika noregulēti.
Valsts attīstība. R.Mugaes varas pirmajā laikā valsts ļoti labi attīsījās un kļuva turīga. 10–15 gados viņš panāca izmaiņas izglītībā, ka ļāva Zimbabvei kļūt par visizglītotāko valsti Āfrikā – 92% lasītpratēju.
Tomēr nekas nav ideāls, un Mugabes politika vēlākā laikā palika itin greiza.
Šodien. Prezidents Roberto Mugabe veic nepārdomātas ekonomiskās reformas un valsts atrodas uz ekonomiskā sabrukuma robežas. Viņš spēj noturēties pie varas tikai ar krāpšanos vēlēšanās. Tomēr par viņa izcilības un leģitimitātes apšaubīšanu draud liels naudassods vai pat cietums.
2000.gadā viņš konfiscēja labi pārvaldītās balto fermeru saimniecības kā koloniālo netaisnību, un izdalīja tās saviem līdzgaitniekiem. Baltos fermerus padzina no valsts. To sauca par "zemes reformu." Tas sagrāva valsts lauksaimniecisko sektoru.
No 2000.gada valstī trūkst pārtikas un nepārtikas preces, inflācija sasniegusi 4500% pēc oficiāliem datiem un divas reizes vairāk pēc neoficiāliem (100 000 %). Zimbabves valdība pavēlēja tirgotājiem samazināt cenas un sāka pret tiem vajāšanas kampaņu: apcietināja ap 5000 veikalnieku un uzņēmēju.
Par 1 ASV dolāru dod 250 000 Zimbabves dolāru, 80% bezdarbs, vidējais dzīves ilgums vīriešiem 37 gadi, bet sievietēm – 34 gadi. Mugabem 2007.gadā ir jau 83 gadi un viņš visās nelaimēs vaino Lielbritāniju un citas imperiālistiskās valstis. Tiek plānota visu ārvalstu uzņēmumu nacionalizācija, kas galīgi sagraus valsts ekonomiku.
Hiperinflācija 2009.gadā sasniedza rekordu - 321 000 000 %. Zimbabves dolārs ir vienīgā zināmā nauda, kurā eksistēja 100 triljonu naudas zīme - par to varēja nopirkt 1 tomātu. Bezdarbs pārsniedz jau 90%. 
2018.gada 1.augustā pēc vēlēšanām izcēlās vienas dienas vardarbīgas sadursmes. Iedzīvotāju un drošībnieku sadursmēs gāja bojā 3 cilvēki.

Valstī ir tikai viens valdības laikaksts The Herald un valsts kontrolēta TV. Ārzemju TV raida no aizrobežas, galvenokārt no Dienvidāfrikas. Ārzemju prese ir aizliegta. 

Aplūkojamie objekti.
      Viktorijas ūdenskritums.
      Lielā Zimbabve.

      Bišu ala. Otrie senākie alu zīmējumi Āfrikā - 10 500 gadu.
      Bulavaja. Bulawayo. Pilsēta valsts DR, Matabeles provinces centrs. 340 000 iedz. (1976.g.). Dzelzceļa mezgls, lidosta. Dibināta 1893.gadā. Muzejs, botāniskais dārzs.

Safari Zambezi upes baseinā. Viens no tūristu apmeklētākajiem mērķiem.

Raksti.
Burvestības, maģija un māņticība Zimbabvē.

Saites.
Roberts Mugabe.